Порекло презимена Јовичић

19. фебруар 2012.

коментара: 128

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (128)

Одговорите

128 коментара

  1. Snezana

    Krsna slava Sv.Avramije Zatvornik,11.novembar; Cikote-Loznica

  2. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Јовичић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Јовичић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бистрица
    -Бождаревац
    -Брајковац
    -Бурово
    -Велики Борак
    -Велики Црљени
    -Гунцате
    -Дражевац
    -Зеоке
    -Јунковац
    -Шопић

  3. Добрица Јовичић

    Добрица,
    Село Шутци општина Љиг,
    Досељени највероватније 1803 год из околине Пријепоља, али пре тога немам информацију где су ми преци били, негде пише да су из Старог Влаха, а опет моје усмено предање говори да смо негде из Херцеговине. Уз Јовицу од кога потичем и од кога ми презиме потиче, дошли су и његова браћа Марко, Иван и Ненад. Од Ненада су Ненадовићи од Марка Марковићи од Ивана Ивановићи! Сви славимо Светог Димитрија! Марко је био Карађорђев гардиста и његова фамилија у народу носи надимак Карамарковићи или Крамашићи! Волео бих знати како пробити ту баријеру и сазнати за моје претке пре 1803 год!

  4. Фамилије-презимена Јовичић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    -Будишић
    -Горња Буковица (Бисеровићи)
    -Горња Љубовиђа
    -Црвица
    -Заовине

  5. Даца

    Крсна слава Свети Илија, Баба и деда су рођени у Бих, општина Србац, код Бањалуке, али су живели у Београду, где сам и ја и моја мама

  6. Вишекруна

    Ја сам из Љига, из села Гукош. Фамилија Јовичића је велика у овом селу, и сви славе Ђурђевдан. Овај мали политичар, Александар из напредњака је пореклом из овог села. Прадеда нам је исти. Хајде, пошто је он сад познат да кажем да нам је чукундеда Недељко, солунац. Недељко је рођен 1868, а његов отац Алекса је такође рођен у Гукошу. Алексин отац је био Јовица и он је дошао са још 2 брата из Херцеговине кад су били момци, одакле тачно – то не знам. Сад ми је жао што нисам упамтио више од те дедине приче, јер сам тада био млад па ме није толико ни интересовало, а пошто је и деда умро немам више кога ни да питам.

  7. Фамилије-презимена Јовичић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Бошњане
    -Лапово
    -Марковац
    -Рача

  8. Милкица

    Ја сам из села Угљевичка Обријеж код Угљевика, СИ Босна. Јовичићи су веома велика фамилија. Славимо Св. Јована Крститеља. Настали смо од Тадића, тачније од Јована Тадића. Од Јовичића су настали Чутурићи који такође славе Св. Јована. Љубомир Тадић нам је рођак, седмо колено. Иначе, имамо породично стабло. 🙂

    • Боро Јовичић

      Фамилији поздрав,ја сам Боро и живим у Брчком а такође славимо св.Јована Крститеља.Милкице јели ти познато одакле смо дошли на ове просторе.Мој дјед је живео у Доњем Жабару око 20км од Брчког.Ја имам некакву информацију да смо са Дурмитора,Црне Горе,гдје ваљда и данас има као племе Јовичића.
      Поздрав за Обријеж и Угљевик био сам 91′ на вашем подручју код ТЕ на вежби.🙋

  9. Борис Јовичић

    Моји Јовичићи су из села Мурати (некада Мурлати – Maurowalachen, Morlacken, тј. црни Власи) општина Козарска Дубица. Прије пар вјекова дошли из села Плавно у Далмацији. Славимо св Николу.

  10. Игор С Јовичић

    Порекло становништва села Миокус, град Шабац. Према антропогеографским испитивањима 1947, 1948. и 1949. године “Шабачка Посавина и Поцерина“ Војислава С. Радовановића.
    Породице – „фамилије”:
    Јовичићи I (5 к., Јовањдан), из Старог Бечеја, пре 60 година. Јовичићи I били тамо бироши, орачи „спајински”, па побегли од спахије швапског.
    Јовичић II Тома (1 к., Никољдан), из Нерадина, 1921. дошао. Нису никакав род, само исто презиме.