Порекло презимена Јовчић

19. фебруара 2012.

коментара: 17

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

 1. Slavko

  Hteo bih malo da pocnem pa ako nekada neko ili ja dopunim tim bolje. Jovcic Dusan (1928) rodjen u Crnom Lugu,Bosna i Hercegovina sa suprugom Olgom (devojacko Cubrilo) i sinovima Cedomirom,Milosem i Tihomirom i kcerkama Cedomirkom (udata Draskovic) i Darinkom (udata) Damjanovic, 1974 doseljava se u Vincu kraj Beograda. Dopunicu naknadnoo

  • Milan Jovcic

   Svi Jovcici sa bosanske strane Dinare su poreklom iz sela Otisica a predak im se zvao Stanko Jovcic od koji sam i ja

   • Радован Јовчић

    Знаш ли нешто више о томе. Желио бих да направим цијело стабло. За сада могу докалзати да сви потичемо изворно из Јужне Срби, тј. из Пчиње, и да је родоначелник човјек који је носио име Јовчић, јер је тада то име још увијек било живо. Унапријед хвала.

   • Радован Јовчић

    Презимањеаче, радим стабло. Моји су Јовчићи из Поуња. По твојој тврђи смо од тога Станка Јовчића из Отишића. Не оспоравам,али бих волио, ако нешто чвршће имаш од предања да ми пошаљеш на мој мејл, унапријед хвала.Ја могу доказати по старим пописима становништва да је мушко име Јовчић било постојано од 14-15 вијека у Пчињи и у Косовском Поморављу, одаклесу секаснијеи раселили разним сеобама. [email protected]. Унапријед хвала презимењаче, и даљњи рођаче.

 2. Slavko

  Cedomirr ima tri kcerke Slavica,Viktorija i Darinka, Milos sina Dusana (1980) i kcerku Ivanu i Tihomir ima sina Slavka (1984) i dve kcerke Milenu i Anu

 3. Dejan Jovcic

  Po mom saznanju, Jovča po kome smo dobili prezime, potiče iz Skopske Crne Gore. Ubivši Turčina morao je da beži iz stare Srbije. Naselili su se u Paraćinu, a moj deda, službom se seli u Skoplje, Dimitrije Jovčić, oženio Bosiljku Zdravković iz Aleksinca. 1941 Bugari ih proteruju, dolaze u Beograd gde im Milan Nedić daje smeštaj, kao i drugim Srbima izbeglim iz raznih krajeva Jugoslavije, a Dimitriju, mom dedi, posao, kako bi ishranio porodicu. Po priči, Jovčića ima u Bosni i Vranju. Bio bih zahvalan za bilo kakvu informaciju o Jovčićima iz Paraćina. Krsna slava je Arandjelovdan

 4. JOVCIC NIKOLA

  Moj otac Dragan rodjen je 1927 u mestu Ivanjska kod Bosanske Krupe njegov otac moj deda se zvao Nikola .Znam da su tu ziveli i ya vreme 1 rata a interesuje me da li neko yna odakle vode poreklo

  • Radovan Jovcic

   Moj pradeda Djuro Jovcic je rodjen u Ivanjskoj kod Bosanske Krupe, od oca Tanasija.

   • Radovan Jovcic

    Slavimo Svetog Nikolu. Pradeda Djuro je rodjen u Ivanjskoj 1889. godine a nakon Prvog svetskog rata je kolonijalizovan u Bijelu Lozu, Hrvatska. U Ivanjskoj su mu ostala braca Tomo, Milan i Jovan. Verujem da smo svi Jovcici koji vode poreklo iz Ivanjske, rodjaci. Svako dobro 🙂

    • Радован Јовчић

     Реци ми имењаче име оца, и дједа, пошто радим цијело стабло од иваштански Јовчића,. за сада см успио дожи од Лазе чукунђеда, све раније морамо тражити у селу Рашће одакле су се спустили у равнију Ивањску. Ко год има нешто о томе да је везано за Рашће нека шаље на мој мејл [email protected]. За сада ми је госпођа Гордана Јурошевић рођ. Јовчић са књигом која је употпунила претходна истраживања. Хвала унапријед рођаче, и имењаче.

   • Gordana Jurošević, rođ. Jovčić

    Poštovani, imam rodoslov koji je moj deda Rajko Jovčić (rođ. 1920 god) sastavio i ostavio nam u amanet. Pronadjoh vezu sa Tanasijem i Đurom. Piše da je Đuro bio jedno vrijeme u Americina radu, a za vreme I sv.rata dobrovoljac u srpskoj vojsci. Dobivsi dobrovoljacku zemlju, nastanio se u selu Bjeloj Lozi u Slavoniji. Oženio se Marom Rakić iz Blatne i s njom stekao sinove Mirka i Radovana i kćeri Milju, Dragicu i Savku. Za vreme II sv.rata Đurina porodica živela je u prognanstvu u Srbiji. Sin mu Mirko Jovčić bio je partizanski borac, a posle rata oficir JNA. Tanasije Jovčić je imao kćeri Maru, Stanu i Ilinku, ali umrle su mlade i nisu imale potomaka. Imao je i kćer Đuju, sinove Joju, Đuru(vaseg pradedu), Tomu, Petru, Milana Jovčića. E ja sam praunuka Milanova tako da smo od istog Tanasija potomci.

  • Радован Јовчић

   Дај ми реци од којих је твој Драган, и мој ђед се звао Драган, исто је из Ивањске. Да не знаш како ти се звао прађед ?

 5. Slavisa jovcic

  Moj deda svetozar Jovcic rodjen je u Trgovistu pored Vranja..Slava nam je arandjelovdan..

 6. Moj deda se zvao Vojislav Jovčić, njegov otac Aranđel Jovčič, Aranđelov otac se zvao Ilija. Živimo u Pančevu, ali se deda doselio iz sela Stara Brezovica kod Vranja.
  Krsna slava nam je Aranđelovdan.
  Na osnovu dedine priče sam razumeo da je njegov deda, Ilija, bio komita, i da je za svoju službu dobio imanje u selu Tankosić na Kosovu.
  Ako neko ima neku informaciju ili mu ova imena nešto znače ili zvuče poznato, molim da mi se javi .)

 7. Радован Јовчић

  Поздрав свима презимењацима Јовчићима од Јовчића Радована. Мој отац, ђед, прађед, чукунђед потичу из села Ивањска општина Босанска Крупа. ја сам проучавао за себе родослов и изворно поријекло Јовчића, и дошао сам до сазнања да су наши преци дошли из долине ријеке Пчиње на Југу Србије и Сјеверне Македоније. Најстарији спомени нашега презимена је у 14 вијеку баш у долини ријеке Пчиње, на сву срећу још увијек има старосједиоца Јовчића у долини ријеке Пчиње. Наш пут сеобе је ишао из Пчиње као косову, затим у Црној Гори, па према Дубровнику, затим смо прешли у Сјеверну далмацију, тј. у овласт планине Загоре, након тога смо селили у Грахово, у Подинарје да би на крају прешли у Подрмечје и околини Дервенте. Моје истраживање је открило да смо добили презиме по некад старом мушком имену Јовчић које је у средњем вијеку било уобичајено као и многа друга стара имена код Срба.

 8. Milica Tasić

  Moj deda je rodjen 1928. godine kao Marinko Jovčić, u selu koje se valjda zvalo Šajince, blizu Vranja. Otac mu je umro dok je bio mali, majka je imala tešku sudbinu, tako da je mog dedu usvojio čovek čije je prezime uzeo, od tada smo Tasić. Dedina sestra je usvojena u Skoplju. To je sve što znamo o porodici Jovčić.