Poreklo prezimena Jevtić

18. februar 2012.

komentara: 96

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

JEVTIĆI

(žive u Gornjoj Bijeloj)

Ogranak su Vulovića, a kada su se od njih odvojili, ne zna se. Kazuju da su im najbliži Šobići.

Neđeljko Jevtić, učesnik balkanskih i Prvog svjetskog rata, poginuo je u čuvenoj Mojkovačkoj bici 1916. godine, kao borac Uskočkog bataljona.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Nikoljdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997. (strana ), priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (96)

Odgovorite

96 komentara

  1. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    JEVTIĆ

    -Vrelo, druga polovina 18. veka, Srem, Nikoljdan, uz Laziće.
    -Ušće, prva polovina 18. veka, Dračić u Kolubari, Nokoljdan, uz Mariće.
    -Mali Bošnjak, druga polovina 18. veka, Krasava u Rađevini, Stevanjdan.
    -Jabučje-1, druga polovina 18. veka, Osat, Sv. Stefan Dečanski.
    -Svileuva, druga polovina 18. veka, Stara Reka u Podgorini, Jovanjdan.
    -Stublenica-1, druga polovina 18. veka, Zvečka u oblasti, Jovanjdan.
    -Stubline-1, druga polovina 18. veka, Osat, Đurđevdan.
    -Trstenica, druga polovina 18. veka, Stara Reka u Podgorini, Jovanjdan.
    -Grabovac, posle 1827. godine, Zvečka u oblasti, Lučindan, uljez u Pušiće.
    -Jabučje-2, posle 1827. godine, Đurđevac u Kolubari, Nikoljdan.
    -Sovljak, posle 1827. godine, Dragijevica u Podgorini, Lazarevdan.
    -Stublenica-2, posle 1827. godine, Duškovci-okrug užički, Nikoljdan, uljez u Nikoliće.
    -Stubline-2, posle 1827. godine, Mijokus u Pocerini, Nikoljdan
    -Urovci*, stara porodica, Jovanjdan.
    *Jevtiće u Urovcima predstavljaju danas još i: Avramovići i Milankovići i rastureni su po selu.

  2. IGOR JEVTIC

    Molim Vas da mi kazete nesto vise o porodici Jevtić iz Jabučja kod Lajkovca, naša slava je Sveti Stefan Dečanski, bio bih jako zahvalan to mi je veoma bitno a ovi moji neznaju ništa o našem poreklu.
    Unapred zahvalan

  3. IGOR JEVTIC
    12. maj 2013. at 19:51 · Odgovor

    Molim Vas da mi kazete nesto vise o porodici Jevtić iz Jabučja kod Lajkovca, naša slava je Sveti Stefan Dečanski, bio bih jako zahvalan to mi je veoma bitno a ovi moji neznaju ništa o našem poreklu.
    Unapred zahvalan
    __________________________________________________________________________________
    Imate u prethodnom komentaru pod “Jabučje-1”, znači doseljeni u drugoj polovini 18. veka iz Osata u Bosni, slave Sv. Stefan Dečanski.

  4. marko jevtic

    mozete li mi reci nesto o Jevticima proteranim iz Godečeva od hajduka Gladovica

    • JORDAN JEVTIĆ

      moj deda JORDAN JEVTIĆ je iz godečeva,a tamo mi je i majka rođena,pa su se početkom 1950-tih preselili u VALJEVO i još uvek su tu,ali mislim da još uvek ima JEVTIĆ-a u GODEČEVU.

      • Boban Perisic

        Tvoj deda Jordan, bio je sin Jakova Jevtica, unuk Todora, praunuki Sime Jevtica iz Godeceva. zaseok Blagojevici. Ukoliko procitas ovo, mozes mi se javiti na mail [email protected] za vise obavestenja.
        Pozdrav

        • Baćo

          Moj pradeda Jakov Jevtić je iz Godečeva i moj deda Jordan i moja majka Radojka, tetka Kosana, tetka Milunika,ujak Milorad, … Odselili se svi u Valjevo posle drugog svetskog rata. Mislim da je ostao u Godečevu dan danas jedan od 7 braća mog dede.
          Pokušavam da ti pošaljem mail, ali uvek mi izbaci da tvoj mail ne postoji.

          • Dragan Jevtic

            Ja Dragan Jevtic sam potomak Miroslava Jevtic iz sela Godečeva zaseok Blagojevic.Deda mi se zvao Marinko Jevtic ,jel može neko da mi kaže nešto više o dedinoj braći.Moj otac Miroslav Jevtic se doselio u Stare Banovce .

      • Tea

        I moj deda je Jordan Jevtic…

        • Baćo

          Moj pradeda Jakov Jevtić je iz Godečeva i moj deda Jordan i moja majka Radojka, tetka Kosana, tetka Milunika,ujak Milorad, … Odselili se svi u Valjevo posle drugog svetskog rata. Mislim da je ostao u Godečevu dan danas jedan od 7 braća mog dede.
          Odakle je tvoj deda???

    • Albert

      Nisu proterani,još ih ima

  5. Familije-prezimena Jevtić po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Jevtić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Belić
    -Bobova
    -Bošnjanović
    -Bujačić
    -Gornja Bukovica
    -Zabrdica
    -Jasenica
    -Kličevac
    -Ključ
    -Donji Lajkovac
    -Lukavac
    -Miličinica
    -Osladić
    -Paune
    -Pepeljevac
    -Popadić
    -Ravnje
    -Rađevo Selo
    -Stanina Reka
    -Tupanjci
    -Šušovka (Šušeoka).

  6. Porodična prezimena u Kačeru, Jevtić. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU.

    Ostale podatke porodica Jevtić – poreklo, odakle su i kada doseljeni i Krsne slave možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Zagrađe
    -Liplje
    -Cerova

  7. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Jevtić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Jevtić odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Baljevac
    -Venčane
    -Lukavica
    -Mislođin
    -Stepojevac
    -Šiljakovac
    -Ćelije

  8. Prezimena-familije u Šumadiji, Jevtić.
    Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“.

    -Staro Selo
    -Donje Jarušice
    -Markovac
    -Orašac

  9. Familije-prezimena Jevtić po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

    -Brasina 1
    -Brasina 2
    -Budišić
    -Gračanica
    -Tornik
    -Gornje Košlje
    -Gunjaci
    -Višesava
    -Bajina Bašta

    • Milan Jevtic

      Pozdrav. Rodom sam iz Bajine Baste,a Visesava je deo iste tj. periferija odakle mi je deda 🙂 Sve najbolje .

  10. Marko Jevtić

    Jel’ od vas Jevtića dijeli neko priču o braći iz Crne Gore koja su naselila Romaniju, Majevicu, jer su se pobili sa nekim Muslimanom?

    • Pero

      Pobili se sa Smail-Agom, kao i cijeli Drobnjak, pa se raselili kada je dosla odmazda. Iako je moguce da je bilo raseljevanja i ranije.

    • C Jeftic,

      Marko
      Mi smo Jeftici i zivjeli smo u Tuzli i okoline (Tuzla je ispod Majevice) i svi nasi stari su pricali da smo se doselili iz Hercegovine. Posle neke pobune protiv turaka tri brata su pobjegla jedan je ostao negdje izmedju Sarajeva i Tuzle jedan u istocnom predgradju Tuzle ( Simin Han i Caklovici) a treci je prema prici otisao preko Drine u Srbiju. Nas u Tuzli je bile preko 30 porodica ali posle rata 90-tih skoro svi smo iselili i danas nas ima u Bijeljini, Zvorniku, Beogradu, Novom Sadu, Ljublani, u Njemackoj, Kanadi, SAD…Krsna slava je Sveti Stefan (Jan 09) a prema predanju u Hercegovini su se prezivali Kraljevic. Moj djed je imao i gusle na kojima je pisalo Kraljevic Jefto to su ponijeli iz Hecegovine i to je bio otac brace koji su pobjegli i po njemu Jefti su uzeli novo prezime Jeftic.

      • Srdjan

        Jevtici su iz Hercegovine.Mesto Oplici kod Capljine.Sa krsnom slavom Djurdjevdan.Tamo nas je najvise bilo do pred drugi sv.rat.Ogranak prezivelih je u Zaovinama kod Bajine baste.Kumovi smo sa Vulovicima,Sobicima,Djuricima i Mandicima.

    • Slavica Dmitrovic

      Ja sam po majci Jeftic, odrasla sam uz tu pricu o porijeklu prezimena. Tri brata iz stare Hercegovine[ Crne Gore], originalno prezime je bilo Kraljevic. Jedan od sinova je ostao u Hercegovini i uzeo katolicanstvo, jedan ostao u okolini Sarajeva[Romanija]. Jedan od brace se naselio na obroncima Majevice, prema Tuzli i kako se zvao Jefto, promijenio prezime u Jeftic, drugi u Eric, a treci je otisao u okolinu Kraljeva i promijenio prezime Nikolic. Svi slavimo sv.Stefana, i danas dan nas zovu ere.