Poreklo prezimena Jerinić

18. februar 2012.

komentara: 28

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (28)

Odgovorite

28 komentara

  1. Familije-prezimena Jerinić po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Jerinićć, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Klinci
    -Paune
    -Ravnje
    -Strmovo
    -Cvetanovci

  2. Familije-prezimena Jerinić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Borivoja Drbonjakovića “Kosmaj”.

    -Drlupa
    -Popović
    -Nemenikuće
    -Stojnik

  3. Đorđe

    Jerinići iz Dragačeva, tačnije Goračići kod Guče, su poreklom iz Sjenice po kazivanju starih i doseljeni su u prvoj polovini 19. veka. Znam da danas ima dosta Jerinića u Sjenici i koliko znam slave Đurđevdan, dok Jerinići u Dragačevu slave Aranđelovdan. Molio bih nekog iz Sjenici da li zna postoji li grana Jerinića u Sjenici koja slavi Aranđelovdan i da li znaju odakle su doseljeni u Sjenicu.
    Pozdrav

    • boban

      ima jerinića koji slave 16 novembar đurđic, i nisu ni ukakvom srodstvu sa jerinićima koji slave đueđevdan , Selo Uvac je naseljeno jerinićima, većinom se raseljavali okolina Kragujevca , Kraljevo, Čačak, i u zadnje vreme Beograd pozdrav

    • igor

      Poštovani

      Da li neko ima informaciju odakle su se doselili Jerinići u Sjenicu?

      • Anastasija

        Jerinići su se za vreme Turaka selili , bili su na području Modriče, potom se, najverovatnije jedan deo preselio u selo Poezna (opština Derventa).
        Posle se Jerinići odatle sele, najverovatnije pod pritiskom turaka, ili su ih turci proteralii . U toku te selidbe iz Poezne se razdvajaju na 3 dela:
        -Jedan deo je ostao na našim prostorima, ustvari jedna žena sa 3 sina u Raškovcima, to su Jerinići kojima ja pripadam, oni slave Časne Verige 29.januara. Pretpostavlja se da se da su joj muža ubili turci, jer je posle jedan od ta tri sina otišao u hajduke. Zašto je baš ona sa decom ostala tu, a nije išla sa ostalima ne zna se, a možda zbog razloga vezanih za turke i njenog muža.
        -Drugi deo je otišao prema B. Luci (Trapisti , Slatina, M. Blaško) i taj deo Jerinića nam je po rodu najbliži (sa njima pokušavam da se povežem).
        Danas u M. Blaško žive Jerinići. To su najverovatnije potomci Stevana, koji se tu doselio sa 24 člana porodice, oni su slavili Đurđevdan, 6. maja.
        -Treći deo je otišao prema Tesliću i sada su u selu Mladikovine, tu i sada žive Jerinića , oni slave časne Verige.
        Evo prezimenjače, vidiš saznali smo da su ovdašnji Jerinići (iz Raškovaca) po svoj prilici , došli iz tvojih krajeva Modriča i Šamaca. Ipak neka veza postoji veza između naših Jerinića. Po svemu sudeći da sa područja Modriče i Šamca nisu tada svi otišli, već je deo ostao i to su bi bili Jerinići, od kojih ti potičeš.
        Milanko.

        • Konstantin

          Ne dragi rođače! Mi Jerinići iz odriča-Šamac smo od vaših Jerinića iz Raškovića. U 19.vijeku smo se doselili tamo od vas u selo Miloševac koje je između Modriče i Šamca. Većina je još uvijek u Miloševcu 20 kao i u Šamcu, a u Modriči ih nema mnogo.

          Bato moj! Svi smo od naše drage staramajke JERE. Istina da je njen muž otišao u hajduke i poginuo, a ona seonda sa sinovima uputila ka Jadranu. Mnogo Jerinića (Hrvata) su od iste majke Jere, a oni su u jednom selu kod Dubrovnika.

          Inače, naše PRVOBITNO OGNJIŠTEJE IZMEĐU NIKŠIĆA I DANILOVGRADA ODMAH U BLIZINI SKRETNICE KA ZAOSTROGU.

          Treba da napomenemo da je UGRIN JERINIĆ OSNOVAO GRAD NIKŠIĆ.
          Kad govorite o Jerinićima iz Sjenice, to je samo zatvaranje kruga, jer kako su krenuli od Nikšića kao obali, tako su vjekovima migrirali u polukrug i došli ponovo tamo C.Gore.

          ps
          nema šanse da su Jerinići došli preko Hrvatske u Šamac, ne krivo si obavešten, nego su iz neplodnih brda težili ka Posavini.

  4. Nenad

    Jerinići iz Ćuprije, 2 porodice doseljeni sredinom 20og veka iz Stalaća, ne znam da li ima preostalih u Stalaću, ali svi slave sv Petku.

  5. Jovan

    Jerinici, iz Goracica, kod Guce.
    Slave Arandjelovdan.
    Da li neko ima informacija odakle su se doselili. Hvala

  6. Zorana

    Dobar dan svima.
    Moj deda je bio iz okoline Kosjerica. Slavimo Djurdjevdan. Bas bih volela da se povezem sa Jerinicima jer, nazalost, malo znam o svojim korenima. Pa ako neko zeli da zajedno istrazujemo, neka se slobodno odazove. 🙂

    • Imam podatke,proverene, da vodimo poreklo iz mesta iznad Dubrovnika. Bio sam u vojscj u Splitu, tamo upoznam kapetana bojnog broda Milorada Jerinica, i tada sam saznao da smo zemljaci od Obrenovca. On mi je detaljno ispricao o nasem poreklu.

    • Igor

      Poštovana,
      Moje ime je Igor inače sam Jerinić i moji su poreklom iz Sjenice, preciznije selo Uvac koje j naseljeno Jerinićima. Slavimo Djurdjevdan. Imamo podatke do izvesnig Veša Jerinić našeg pretka. Kažu da se pleme doselilo iz crne Gore. Obzirom da slavimo istu slavu verujem da smo iz iste loze. Voleo bi da stupimo u kontakt i pokušamo da istražimo poreklo.

    • Dragan

      Zdravo,ja sam upravo poceo sa istrazivanjem porekla naseg prezimena i sa pravljenjem rodoslova.Ako jos uvek istrazujes i treba ti pomoc i drustvo za ovaj put kroz istoriju ja sam na raspolaganju kontaktiraj me.

      • Staniša

        Zdravo Dragane, Jerinića ima i na Kosovu i Metohiji u Kosovskom pomoravlju, selo Grnčar, opština Vitina. S obzirom, da se baviš našim pprezimenom interesuje me dali nešto znaš o nama. Ima nas dvadesetak kuća i slavimo Sv. Nikolu. Pozdrav za sve Jeriniće

    • Milun Jerinic

      Ja se nalazim u Kosjericu i pored mene ima samo jos jedna familija Jerinic.
      Verovatno smo neki daljni rodjaci. Kako ti se zvao deda moj je bio Veselin a imao je brata
      Vojmira. Pradeda mi je bio Radomir tako se zvao i moj otac.
      Pozdrav za daleke rodjake.

  7. Saska

    Da li neko zna gde je odseljena porodica Jerenic iz K. Mitrovice. Ziveli su u kuci blizu zelene pijace 1963,64,

  8. dusan jerinic

    Jerinici od cije loze ja pripadam su sa cera,radjevina ,odnosno selo krasava ciji smo vlasnici celog sela bili pre drugog svetskog rata pa su nam komunisti uzeli sve.Nasa loza slavi Sv. stefan slavu

  9. dušan jerinić

    Volro bih saznati poreklo Jerinića čija je slava Sveti Jovan.
    Moja porodica je iz Slavonije a mesto gde smo živeli je Paučje (izvorno Povučje) jer je smešteno iznad izvorišta reke Vuke. vala Vam na informacijama

  10. petar jerinic

    Jerinici, kojima ja pripadam zive u selu Sutci u okolini Belanovice. Slavimo Sv. Luku. Po porodicnom predanju poticemo iz sela Maine iznad Budve. Ako neko ima neki relevantan podatak u vezi moje grane porodice bio bih zahvalan da procitam.