Порекло презимена Јелачић

18. фебруар 2012.

коментара: 32

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (32)

Одговорите

32 коментара

  1. Бошко

    Слава православних Јелачића је Св. Климент.
    Највећи број Јелачића потиче из Херцеговине, највише око Требиња.
    Припадајуплемену Дервана које је једно од 16 племена Балтичких Срба.
    Први, од којег се разазнајемо по презимену, имао је три сина, од којих су настале три лозе – Јелачићи, Витковићи и Љубибратићи. Пра предак је био познат по имену Бела Павлимир, или Павлимир ратник и сдахрањен је у цркви Св. Петра код Новог Пазара.

    • Макар цитирајте аутора текста, Деретића, Кљајевића и сличних. Овако ”ауторитативно” можете наступати само кад располажете доказима, а не оборивим претпоставкама или нагађањима.

      • Gog

        Slične podatke o poreklu Jelačića naveo je i Andrija Luburić i neki drugi autori
        od prije stotinak godina. Luburić se bavio proučavanjem porekla stanovništva u Hercegovini.
        Radio je sa Erdeljanovićem i Cvijićem. U Arhivu Srbije imate njegovu zadužbinu pa proverite. Inače Jelačići su u trebinjski kraj došli sa Ječašaca kod Kalinovika.

  2. goran saponjic

    Pitanje za gospodina gog ako su jelacici u trebinjski kraj i popovo poplje dosli iz jelasca kod kalinovika kakve onda veze oni imaju sa ljubibraticima i vitkovicima.i otkud onda da oni slave sv klimenta.ako su iz jelasca onda su bili jelascici i slavili sv stefana vitkovici nisu iz kalinovika zar nisu jelacici iz trebinja

  3. goran saponjic

    Po tvrdnji petra askrabe jelacici iz trebinja poticu od plemena jelascica sa planine lelije njegovo selo jelasca po njima je dobilo ime a slavili su sv stefana.to pleme ako je i postojalo nema veze sa ljubibraticima.od ovih jelacica iz trebinjskih sela je i potvrdjeni istorijski lik u bosni ban stanoje jelacic.sta je onda istina odakle su jelacici i otkudda slave sv klimenta

  4. Gog

    Upravo prelistavam Askrabinu knjigu gde je na ukupno 38 strana na izvanredan nacin pisao o Jelacicima i njihovim potomcima, I sam Askraba konstatuje da je tu bilo mnogo seoba, cesto odlazaka i vracanja i promena krsne slave. Navescu samo dva navoda iz knjige:/ 1.Od Jelascica je nastalo silesija prezimena i bratstava, sto cini pravu zbrku utvrditi kad su koji natacno nastali i kuda su preselili, nego je ocitost zajednickog porijekla. 2 .Na Zelengori nalazi se Vita bara,koja je u srednjem vijeku spadala u Jelasca ( na Zagorju) gdje su zivjeli Vitkovici odnosno Vitici iz sirokog bratstva Jelascica. Jelacic, Vitkovic i Ljubibratic slavijahu svetoga Klimenta i svi su Jelascici. Zanimljivo je da saseljeni Jelacici ( trebinjski, nevesinjski i dalje) slave Svetoga svestenomucenika Klimentija./ Proizilazi da su dolaskom u trebinjski kraj poceli da slave Svetog Klimenta, a da je Stanojev sin Selak kada je odselio u Moracu vratio staru slavu Stefandan.

  5. goran saponjic

    Gospodine gog ako mozete napisite jos nesto o tim jelascicima sa zelengore inace samo petar askraba govori o njima jer nije umeo da objasni ime svog sela mnogi autori kokjji su p

  6. goran saponjic

    Mislim da je petar askraba sam izmislio to pleme jelascici na planini leliji a ni on sam nije umeo da objasni ko su oni i odakle su jelacici poticu od ljubibratica a ovi od drvljanovica pototomaka bjele pavlimi ra iz trebinjasve tri familije su starosedeoci trebinja nemaju veze sa jelascima i zelengorom

  7. gog

    Poštovani,
    Vidim da se baš kao i ja trudite da dođete do nekih saznanja, koja bi bila potvrđena i nekim dokumentima. Sve što Vam navedem sam pročitao u raznim knjigama, koje su naravno podložne kritičkom sudu.
    U obimnoj knjizi SRBIJA Petar Aškraba je opisao većinu starih porodica koje su živjele na prostoru nekadašnjeg Zagorja. Aškraba je u knjizi naveo obimnu korišćenu literaturu ali je veoma retko koristio navode u tekstu jer,kaže, knjiga koja ima 900 strana imala bi još toliko zbog navoda. Tako je veoma teško neke njegove navode propratiti u izvornom dokumentu.
    U predgovoru kaže da je publikovao samo one podatke koji su potvrđeni poređenjem više različitih izvora. Naveo je i knjigu profesora Novaka Mandića Studa koji je svojevremeno pretraživao istorijske arhive tragajući za podacima o starim srpskim porodicama. Prije smrti Studo je objavio 2000. godine knjigu SRPSKE PORODICE VOJVODSTVA SVETOG SAVE. Pošto imam poenutu knjigu, pročitao sam na 99. strani piše: “JELAŠČIĆ su iz Jelašca kod Kalinovika. Izvori pominju kneza Stanoja Elaščića…”. Ovaj podatak prenosi i Aškraba u svojoj knjizi.
    U knjizi KARAĐORĐEVIĆI SAKRIVENA ISTORIJA (Bošnjak Jakovljević), navodi se podaci iz zadužbine Andrije Luburića da su Jelačići ogranak vlastelinske porodice Vitković koji su rod sa Ljubibratićima a nekad da su Jelačići rod Vitkovićima i Ljubibratićima ne navodeći ko je od koga.

  8. gog

    Poštovani Gorane, vidim da pominjete planinu Leliju. U svojoj knjizi Aškraba je nigdje ne navodi. Barem je ja nijesam mogao naći. Ako pronađem nešto konkretno postaviću ovdje, ili mi pošaljite Vaš e.mail. Priznajem da je i meni dosta toga nejasno i nepovezano. Izvori su prilično “tanki”, čemu se nije ni čuditi ako se uzme u obzir kroz kakve su teškoće naši stari prolazili.

  9. goran saponjic

    Postovani ja sam razgovarao sa askrabom koji sebe naziva istoricar a pisao je knjige o istoriji koju je sam izmislio i o plemenima o kojima niko nisza ne zna osim njega pa i sam samo nesto proizvoljno t rdi bez ikakvih dokaza njemu su sve hercegovacke familije iz njegovog kalinovika cuvene etnologe rakiice zvao je desetak luta da mu objasne porekĺo njego

  10. goran saponjic

    Da mu objasne poreklo i znacenje njegovog prezimena i sta znaci ime njegovog sela ni on sam nije znao odakle su jelascici mada u gabeli naretvi postoji ptezime jelas njegovo selo je na leliji a on nepominje tu planinu e bas smesno svi autori pisu o jelacicima i vitkovicima da loticu iz starog zrebinja od ostrivojevica kao i ban stanoje jelacic iz trebinja al gospodin askraba tvrdi da su svi oni iz njegovog sela napisao je veoma debelu i skupu knjigu o plemenima kojima sam izmislja poreklo i potomke a prave cinjenice o istorijski loznatim familijama negira sto je jos smesnije a i ono sto je sam pricao o jelascicima je jako povrsno nagadjanje to se prezime pominje u vukanovicima kod varesa katolici ogranak malbasica 18vek veze nema da kalinovikom