Порекло презимена Јарић

18. фебруар 2012.

коментара: 5

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЈАРИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Јарић

Хаплогрупа: R1a Z280 карпатско-далмантиски кластер

Порекло: Ком, Зрмања, Лика

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Mada je najlogičnije zaključiti da je prezime Jarić nastalo od zoonima jarac ili jare, zapravo ove reči kao i mnogi drugi pojmovi, lična imena i prezimena i vode poreklo od slovenskog korena jar (bog Sunca Jarilo – jarki – jara – žar – imena Jaroslav i Žarko itd.).

    Najranija dokumenta u kojima se prezime pominje su iz 1501. godine u predturskoj Lici gde je zapisano u parnicama, takođe je izvesno da su ti Jarići uz još nekoliko navedinih porodica pripadali plemenu Lapčana i živeli u Vasci koja se nalazila na desnoj strani reke Like, na teritoriji između današnjih sela Vukelići i Gornji Kosinj (Hrvatska).

    Nije sasvim jasno da li su ovi Jarići od Lapčana preci tj. u direktnom srodstvu sa onima koji su pripadali drugim plemenima (Dobričani, Banjani i drugi) a koji se pominju u kasnijim izvorima ali je vredno truda pokušati istražiti jer Jarića danas ima među pravoslavnima, katolicima i muslimanima. Ono što se sa sigurnošću može reći je da su preci moje porodice oni koji su početkom 18. veka živeli na teritoriji oko reke Zrmanje tj. tadašnjih sela Zvonigrad i Popina (ili sasvim precizno – direktan predak je verovatno Luka Jarić čije je domaćinstvo popisano od strane Austrijanaca 1712. i koji je, po istom izvoru, imao zemlju u Velikoj Popini, Cerovom Dolu i Ruištu u kom je 1896. rođen i moj deda).

    • Željko Jarić

      U spisima iz 1515. godine se pominju Jarići kao “stari rod u plemenu Dabrana u Gatskoj”, dakle na području današnjeg Otočca u Hrvatskoj. Važno je reći da se u istim zapisima pominju i Vučetići kao vrlo ugledna porodica iz okoline Brinja (mesto u Lici koje i danas nosi isto ime) a koji su bitni jer su od njih, po predanju, i postali Jarići. Za Vučetiće se dalje veruje da su se u taj kraj doselili iz Stare Srbije a njihovi potomci i danas žive u Bijelom Polju pa bi, pod pretpostavkom da je ovo verovanje tačno, u geneaološkom istraživanju verovatno među njima trebalo tražiti DNK poklapanje sa Jarićima. Nažalost, u iščekivanju rezultata svog testiranja, nisam uspeo da među onima do sada izlistanima nađem Vučetiće.

  2. pavlimir jarić

    Evo još jednog priloga za vaša istraživanja o porijeklu prezimena Jarić. Naziv dokumenta je : Srednjovjekovno Brečevo i Polje Kanjane – još jedan pokušaj ubikacije..ime autora je Neven Isailović
    Tu se prezime Jarić spominje 1371 : dio texta : Na to da je Polje Kanjane možda ipak kraj oko sela Kanjane ukazuje i drugi topo-nim koji se uz njega javlja – Otave. Gunjača ovim izvorom nije raspolagao pa nije mogao primijetiti sličnost Otava s današnjim Otavicama. Otavice su selo južno od Kanjana s kojima graniče, također pod obroncima Svilaje, na mjestu gdje se Petrovo polje počinje sužavati. Ova činjenica ojačava pretpostavku da je „Polje“ za koje se vezuje grad Brečevo zapravo Petrovo polje ili barem njegov istočni dio. Među svjedocima navedene isprave koju je izdao kninski biskup javlja se, prirodno, mnoštvo ljudi iz okoline Knina, ali ne bi bilo iznenađujuće da su neki od njih bili familijari Nelipčićâ koji su to i ostali kada je knez Ivan s majkom bio prisiljen prepustiti Knin kraljevim kaštelanima. Tako je tu knez Jarić, spomenut i 1371. godine u Humu u Nelipčićevoj službi, i jedan plemeniti čovjek iz Uzdolja.53

    pozdrav

  3. Genetika pokazuje da su Jarići bliski Živaljevićima iz Velike, koji su se nakon Kosovskog boja selili na razne strane. Živaljevići su iz Duklje u 12. vijeku naselili granicu Crne Gore i Kosova i pominju se kao feudalci u Dečanskoj hrisovulji 1330. godine. Pouzdano jedino znamo da su nakon kosovskog boja neki do Živaljevića živjeli u Veličanima blizu Dubrovnika – Popovo polje.