Порекло презимена Ивковић

18. фебруар 2012.

коментара: 142

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (142)

Одговорите

142 коментара

  1. Марко Ивковић

    Поздрав Ивковићи, читао сам овде старије и новије коментаре и видим доста Ивковића са пореклом из Босне, Западне Србије итд. Ја сам из Сомбора, мој отац се доселио у овај део.
    Мој отац и ја потичемо из села Јелашница код Зајечара. Мој отац је тамо живео а ја сам се родио касније и нисам живео тамо.
    Ми нисмо православне вероисповести али знам по предању да нам је слава Никољдан. Наш предак, како извори кажу, се доселио из Бугарске из села Шишенци код Видина.
    Такође мој прадеда, мом оцу деда Милутин Ивковић , је причао мом оцу да смо ми дошли из Бугарске из већ поменутог села и да су нас звали “Бугарићи”.Ми смо се доселили, према доступним изворима, пре 19. века, тј. да смо се доселили у то село до 19. века.
    Такође знам да историја Ивковића као Ивковића са моје стране није дуга, јер се раније нисмо тако презивали. Пре доласка у Србију презивали смо се Ивков, а по доласку у Србију смо додали -ић на крају презимена. Најстарији Ивковић из мог породичног стабла за ког имам информацију да је постојао је мој чукундеда, мом оцу прадеда Драгутин Ивковић.

  2. Zoran Ivković

    Грб хумске властеле Ивковић на гребници у средњовековној некрополи ,,Гробнице – Гребнице” у Бијелој Рудини, Билећа (Wenzel, ,,UKRASNI MOTIVI NA STEĆCIMA“ – ,,ORNAMENTAL MOTIFS ON TOMB STONES FROM MEDIEVAL BOSNIA AND SURROUNDING REGIONS“, TABLA LXII. ŠTITOVI / SHIELDS, str. 242. i 243., CRTEŽ 13, Bijela Rudina, >>Grobnice< CTS1211 > YP4278 > Y109474 > BY30743 ” .
    _________________________
    https://dnk.poreklo.rs/DNK-projekat/
    ,,109007 Ивковић Никољдан Херцеговина Бијела Рудина / Билећа “
    ,,107759 Ивковић Никољдан Херцеговина Доњи Дрежањ / Невесиње “
    ,,100676 Ивковић Никољдан Североисточна Босна Пожарница / Тузла “ //део из монографије Зорана Р. Ивковића ,,РОД ИВКОВИЋА” која је у припреми//