Poreklo prezimena Ivković

18. februar 2012.

komentara: 142

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (142)

Odgovorite

142 komentara

  1. Marko Ivković

    Pozdrav Ivkovići, čitao sam ovde starije i novije komentare i vidim dosta Ivkovića sa poreklom iz Bosne, Zapadne Srbije itd. Ja sam iz Sombora, moj otac se doselio u ovaj deo.
    Moj otac i ja potičemo iz sela Jelašnica kod Zaječara. Moj otac je tamo živeo a ja sam se rodio kasnije i nisam živeo tamo.
    Mi nismo pravoslavne veroispovesti ali znam po predanju da nam je slava Nikoljdan. Naš predak, kako izvori kažu, se doselio iz Bugarske iz sela Šišenci kod Vidina.
    Takođe moj pradeda, mom ocu deda Milutin Ivković , je pričao mom ocu da smo mi došli iz Bugarske iz već pomenutog sela i da su nas zvali “Bugarići”.Mi smo se doselili, prema dostupnim izvorima, pre 19. veka, tj. da smo se doselili u to selo do 19. veka.
    Takođe znam da istorija Ivkovića kao Ivkovića sa moje strane nije duga, jer se ranije nismo tako prezivali. Pre dolaska u Srbiju prezivali smo se Ivkov, a po dolasku u Srbiju smo dodali -ić na kraju prezimena. Najstariji Ivković iz mog porodičnog stabla za kog imam informaciju da je postojao je moj čukundeda, mom ocu pradeda Dragutin Ivković.

  2. Zoran Ivković

    Grb humske vlastele Ivković na grebnici u srednjovekovnoj nekropoli ,,Grobnice – Grebnice” u Bijeloj Rudini, Bileća (Wenzel, ,,UKRASNI MOTIVI NA STEĆCIMA“ – ,,ORNAMENTAL MOTIFS ON TOMB STONES FROM MEDIEVAL BOSNIA AND SURROUNDING REGIONS“, TABLA LXII. ŠTITOVI / SHIELDS, str. 242. i 243., CRTEŽ 13, Bijela Rudina, >>Grobnice< CTS1211 > YP4278 > Y109474 > BY30743 ” .
    _________________________
    https://dnk.poreklo.rs/DNK-projekat/
    ,,109007 Ivković Nikoljdan Hercegovina Bijela Rudina / Bileća “
    ,,107759 Ivković Nikoljdan Hercegovina Donji Drežanj / Nevesinje “
    ,,100676 Ivković Nikoljdan Severoistočna Bosna Požarnica / Tuzla “ //deo iz monografije Zorana R. Ivkovića ,,ROD IVKOVIĆA” koja je u pripremi//