Илијић

18. фебруар 2012.

коментара: 2

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Војислав Ананић

    ИЛИЈИЋ / ИЛИЋ, презиме по оцу Илији. Често се -ији сажима у и – Илић, те се у документима наилази на Илић и Илијић још од XIV вијека.
    Наравно, презиме је у вези са слав- љењем пророка Илије, чији је култ у народу ширило хришћанско бого- служење (25, III, 792). Колико су Или- ћи раширено презиме, нека покажу само неки подаци: у ужичком крају постоје 72 насеља са Илићима, у Боки их је такође доста, досељених из разних области. А матична област свим Илићима свакако је Црна Гора и Стара Србија, одакле су се расељавали од XVI вијека.
    Зашто Илићи славе различите славе? Зато што једни са другима “немају генеалошких веза”, а немају их јер је у сваком крају могао да буде други предак Илија (34,105-107).
    „Генеалошке везе постоје”, како смо утврдили, за јеловачке и личке Илиће, јер им је заједничка слава Ђурђевдан. Конкретно, Илићи у Д. Јеловац су се доселили из Мазина (Лика), нред окупацију БиХ од стране Аустроугарске, чије је патронимично име Илија у тим крајевима – по сјеверној Далмацији, око Книна и Унца – било једно од најраширенијих (уз имена: Петар, Јован, Симо, Саво, Стеван, Душан). Има их на том простору у оба вјерозакона – православних и католика.
    Као вриједни и способни људи, јеловачки Илићи брзо су се оснажили, нарочито у стоци и окрупњавању посједа. Свиње, овце и коње нису никад ни пребројавали. Најпознатији Илић био је Миле, звани Милаћ, који је живио 108 година. Милин отац Раде имао је и сина Николу. Ова угледна породица давала је више пута кнезове.

  2. Војислав Ананић

    ИЛИЈИЋ (п), у Придворцима код Требиња и у Требињу. Даљом старином су из Риђана у Црној Гори. Старо им је презиме Прцовић. Наиме, неке породице Прцовића узеле су (вјероватно из естетских разлога) ново презиме по неком свом претку Илији. Задржали су стару славу својих предака Лучиндан. (Саопштио Саво Пуљић из Тодорића).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.