Poreklo prezimena Igić

18. februar 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Marko

    Prezime Igić je retko u Srbiji tj. na Balkanu. Znam da je koren u starom ličnom imenu Iga koje se vremenom izgubilo. He, zadnji put sa ga primetio u popisu nedićevskih vojnika iz ll. sv. rata. E sad zanima me geneza prezimena tj. etnicko poreklo. Prezime se izvorno javlja u Jugoistočnoj Srbiji ali i na Kosovu.To su dve odvojene sredine. Kod Bugara u Srbiji postoji prezime Igov, verovatno istog korena. S obzirom da je stanovnistvo Istocne, Juzne Srbije a delom i Kosova Šopsko/Torlačkog porekla dobro je rasvetliti migracije ljudi. Narocito sto ovi nazovi pasivni krajevi cuvaju staro tj. srednjevekovno balkansko nasledje. Pozz od srbskoga starobalkanca…

  2. Miloš

    Ono što pouzdano znam je da se posle Velike seobe Srba prezime javlja i u Sremu. Naime, na slici Paje Jovanovića ”Seoba Srba”, najistaknutija ličnost na slici koja se nalazi u prvom planu, starac sa brkovima, umotan u zavoje i sa puškom na ramenu, nije patrijarh kako smo svi mislili dok smo bili mali 🙂 nego Nikola Igić iz Čerevića. Njegovi preci su došli u Srem pod vođstvom Arsenija Čarnojevića, a on je prikazan na slici iako nije živeo u tom periodu već je rođen 1855, bio je savremenik Paje Jovanovića i njegov prijatelj, inače pravnik po struci.

  3. Aleksandar

    Igov prezime je zastupljeno kod bugara u Srbiji ali ga nema kod bugara u Bugarskoj te se pretpostavlja da je nastalo bugarenjem srpskog prezimena Igic.

  4. Dragan

    Poreklo mog prezimena je iz okoline Bele Palanke,tačnije sela Tamnjanica,nekada opštinskog mesta,mada sam četvrta generacija Igića koja živi u Nišu.Tragove svog porekla pronašao sam u knjizi “Belopalanačka kotlina,društvenogeografska proučavanja” akademika dr Mihajla Kostića str216.Iz ovog mesta je 8 kuća odseljeno u Belu Palanku a 1 u Niš, od koje i ja vodim poreklo. Krsna slava porodice Igić je Sv. Đorđe Alimpije,retka slava po kojoj se prepoznajemo.