Zubac

17. februar 2012.

komentara: 6

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Vojislav Ananić

    ZUBAC (p.k.m). Zupci (p), u Rupnom Dolu (Površ, Trebinje), Džinovoj Mahali, Rogačama, Drežnju, Batkovićima (Nevesinje), Hodbini (Mostar) i Ljubinju. Zupci u Rupnom Dolu porijeklom su iz Kunje Glavice u Zupcima (Trebinje). Stara im je slava Đurđevdan, a nova Šćepandan (75:1218). O imenu plemena i predjela Zupci jedna stara priča kaže: Vrlo davno živio je u Petrovu manastiru, čije se razvaline nalaze između Bihova i Zgonjeva, nekakav car sa ženom i ćerkom jedinicom. Imao je i dva momka; Zubana i Grdana. Zuban je bio vrlo ružan, ali hrabar. Gruban je imao drugo ime, ali su ga ovako zvali radi uroka jer je bio vrlo lijep. Car i carica naume da kćer udaju za Grubana, ali su se bojali da je Gruban ne ubije. Zbog toga narede da obojica odu “s one strane Mokrog” (dio polja između Bugovine, Velje Gore. Zgonjeva i Bihova koje je često pod vodom), pa da obojica zaplivaju. Obećali su dati djevojku onome koji prvi prepliva. Zuban je uviđao da car i carica više vole Grubana, te, kada su bili nasred vode, uguši Grubana, a on ispliva. Da bi se car “otresao” Zubana, naredi mu da uhvati hata “bez biljega”, kojeg je iz podruma pustio i da na njemu nezauzdanu i neosedlanu dojaše. Zuban je osam dana jurio za hatom, uhvatio ga u Konjskom, u Carevu polju i uzjahao kod vode Carice. Dojahao je do cara. Car mu dade kćer za ženu, a u miraz predjel koji se po njemu nazva Zupci, a Zuban dobi prezime Zubac. U Zupcima, kod sela Turmenti. ima pećina koju zovu Vilina pećina jer su, prema predanju, u njoj vile živjele. Priča se, kad se Zubanu rodio deveti sin, da je najstarija vila rekla: “Hajdemo, moje druge, da selimo odavde jer ovde nema više stanka, jutros se našao i deveti sin Zubana Zupca” (75:1148). Zupci u Džinovoj Mahali su iz Zubaca. Doselili su oko 1800. godine. Slave Aranđelovdan. U Rogačama i Drežnju su starinom Baševići iz Perasta, a u ova sela su došli iz Zubaca. Slave Jovanjdan. U Batkoviće su došli iz Udrežnja. Slave Đurđevdan. U Hodbinu i Ljubinje su doselili iz Nevesinja (59:222,223,317. 325: 155:503). Zubaca ima nastanjenih u Ukšićima (Ljubomir, Trebinje). Porijeklom su od Ratkovića sa Zubaca. Po predjelu iz kojeg su doselili u Ukšiće prozvani su Zupci. Ima ih u Trebinju, Beogardu. Novom Sadu i drugim mjestima. Slave Đurđevdan (187:122). Zupci (k), u Smokinju i Rasnu (Široki Brijeg). U Smokinje su došli iz Broćna, gdje su oko 1600. godine doselili iz Virova u Dalmaciji. Tamo su se zvali Cvitanovići. U Rasno je Zubac došao iz Prozora, kupio je imanje u Kvesića, a starinom je iz Grijevića (Ljubuški). Zubaca “danas” ima samo u Rasnu, tvrdi etnolog Petrić (59:353; 189:85). Prema Filipoviću, Zubaca ima i u Orašcu (Prozor). Doselili su iz Grljevića (79:71). Zupci (m) su živjeli u Trebinju. Godine 1759. pominje se Osman Zubac koji je naplaćivao “carinu (badž) na klancima dubrovačke skele” (97:270). Ne spominju se, u novije vrijeme, u Hercegovini.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Zubci u dijelu Hercegovina, Nevesinje, Bileća ima ih tuda. Zubci slave Sv.Jovana-Jovanjdan.

  3. Mladen Zubac

    Zubac . Tri brata su doselila na područje Nevesinja sa trebinjskih Zubaca (u XVIII vijeku). Jedan se nastanio u Batkovićima (Trebovina), drugi u Postoljanima, a treći u Hodbini (Buna). Slavimo Đurđevdan, a prislužujemo Ilindan.
    R. Milićević kaže da smo prvo došli na Udrežnje.
    Bio bih zahvalan svima za sve podatke koji mogu doprinijeti rasvjetljavanju prošlosti ove porodice.

  4. Petar

    Od kijih je Zubaca knjizevnik Pero Zubac?