Poreklo prezimena Zlatić

17. februar 2012.

komentara: 17

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (17)

Odgovorite

17 komentara

  1. Trazim da mi se jave svi koji imaju bilo koje podatke o prezimenu Zlatic, koji slave krsnu slavu Sveti Luka. Da pokusamo da objedinimo korene postojanja tog prezimena. Zahvaljujem se unapred za sve podatke koje cu, iskreno se nadam dobiti. Takodje cu vrlo rado odgovoriti na postavljena pitanja kojima licno raspolazem, delom iz pouzdanih izvora kao i iz predanja. Milomir Misa Zlatic Obavestavam sve zainteresovane da me mogu pronaci na FB. ili licno na br mob 063/853/0050

    • Vladimir Zlatić

      Ja sam od Zlatića iz Krive Reke, sa Zlatibora, koji slave Svetog Luku. Živim u Užicu. Prema porodičnom predanju, Zlatići iz Krive Reke su poreklom od Nikšića, a prezime nose po baba Zlati, koja je sa sinovima (i mužem? – ovaj podatak se u nekim kazivanjima pojavljuje, ali u većini ne) izbegla pred poterom nikšićkih Turaka, zbog prethodnog okršaja u kome su joj neki od sinova, muž (?), deveri (?), stradali, a ona se sa ostatkom porodice i slugama osvetila Turcima paljenjem nekog hana i sečom Turaka koji su se tu zatekli… Prezime familije od koje potiču ovi Zlatići je možda Lalović, ali nemam pouzdane podatke o tome. Pozdrav!
      p.s. moj tel. 064 20 46 755 ili 031 521 570

      • Saša

        Ja sam od Zlatića iz Žestina , koliko znam iz priča sa kolena na koleno moji su pobegli od Turaka baš iz Krive Reke sa Zlatibora , znam da je moj pra pra deda ‘ tako se ponavljam priča ‘ ubio dva Turčina i sa ženom pobegao za Čestin, Opština Knić

  2. Bojan Tosovic

    Postoji familija Zlatić u selu Čestin i u varošici Gruži (opština Knić). Doseljeni su iz užičke Pridvorice za vreme Prvog srpskog ustanka u gružansko selo Čestin. Slave slavu Sv.Ilija -2.avgusta.
    Ukoliko neko zna više o istorijatu familije Zlatić iz Čestina, neka me kontaktira na email
    [email protected]

    • Dragan

      Ja sam Dragan Novaković
      Prema priči moga oca Novakovići su u stvari Zlatić promenili su prezime po dolasku u Ivanjički kraj tačnije oko planine Golija iz istočne Hercegovine bežeći od Turaka verovatno jer je taj Zlatić bio hajduk , ali su zadržali slavu Sv Ilija 02. avgust

    • Dragan

      Pročitaj tekst koji sam objavio na prethodnoj stranici, mogu da pretpostavim da imamo isto poreklo , jer su se, po meni Zlatići koji su došli iz Pridvorice kod Ivanjice( Užički kraj) u stvari su došli iz istočne hercegovine, pa su se usput neki zadržavali u Erčegama na Goliji , a neki su nastavili svije pomeranje unutar Ventralne Srbije o kojima govoriš u tekstu!!

  3. Aleksandar Zlatic

    Aleksandar Zlatic, Nis,poreklo selo Moravac, Opstina Aleksinac

    • maja Zlatic Nikolic, Voljcinac, poreklo Zitkovac opstina Aleksinac

      Maja Zlatic Nikolic, Voljcinac, poreklo Zitkovac opstina Aleksinac.Deda mi je rodjen u selu Moravac kod Zitkovca.

    • veselin zlatić, novi sad, rodno mesto Čerević

      KO ti je Jovan Zlatić iz Niša, što je bio pretsednik Opštine ili okruga.

  4. veselin zlatić, novi sad, rodno mesto Čerević

    Ovo što piše Vladimir se po mojim podacima poklapa, a koje sam dobio od Zorice Zlatić, koja živi na Zlatiboru u Sirogojnu i piše o Zlatićima ,a možete je kontaktirati na tel:031/380-2490 ili 064/503-1691 vrlo je ljubazna. Nedavno je pisala politika o njoj u nedeljnom Magazinu.To mogu da pošaljem u PDF formatu ( kao slika) kao i pisani deo što sam dobio od Zoricinog sestrića ( [email protected]).
    Ja živim u Novom Sadu, inače sam iz Čerevića ( 18 km od novog sada) u sremu i imam podatke da su Zlatići tamo živeli ( Jova 1780-1850 god. i da mu je žena Marta ……-1847 god. podatak iz crkvenih knjiga). Za Zlatiće iz Čerevića sam napravio crtani rodoslov, (u auto ked-u 2004) pa ko ima taj program mogu poslati.Zasad toliko ko želi da kontaktira samnom evo adrese [email protected]

  5. Aleksandar Zlatić

    Zlatići iz Zemuna, slavimo slavu Đurđic.Inače smo iz Srema.Najdalje što trenutno mogu da odem je dedin deda.Kraj 19 veka.Rodio se i živeo u mestu Ugrinovci.Još uvek ima Zlatića u Ugrinovcima, ali naša “grana” je otišla ka gradu.

  6. Zlatići iz sela Crnajka, opština Majdanpek, istočna Srbija. U ovoj opštini poznajem čak 5 porodica Zlatić, sa kojima sam ja tj. moja familija rodbina i to bliska.

  7. milomir zlatic

    hvala svima koji su se javiliod zlatica ja vodim poreklo iz krive reke zaseok zlatici moj prande4da se zvao gavr5ilo i sa pet sinova i dve cerke je presao u pozegu gde sam i ja rodjen posedujem tu rodnu kucu u pozegi bakionica a sticajem okolnosti zivim u zrenjanin zlatici su bili cuveni rasadjije i tako su se raseljavali neki su otisli do dubrovnika a od datle gore za istru pula gde ih i dan danas ima primili su katolicku veru isto su neki ostaki u okolinu tuzle i primili islam sto se tice krsne slave prva i prava slava je sv. luka svi ostali su menjali slave jer su odlazili na miraz i morali su prihvatiti slavu domacina kuce gde su se udomili

    • Milos

      Poštovanje,
      Moje ime je Miloš Stanojevic. Moja prababa je iz Zlatića. Zvala se Tinka i bila je udata u selo Lisice za mog pradedu Borisava Davidovića. Ono sto znam jeste da se njen brat Zvao Primislav Zlatić i da mu je žena bila Dubrovcanka. Sahranjen je na čačanskom groblju. Ako je to ta porodica Zlatić i ako znate nešto više o Primislavu molim Vas da me kontaktirate. Pozdrav

  8. Vojislav Ananić

    ZLATIĆ (k.m). Zlatići (k). u Podboru (Prozor). Porijeklom su od Grubeša iz Šćita. Kada su doselili u Podbor nije pozanto (79:84). Zlatići (m). se spominju u Kruševljanima (Nevesinje). Nepoznato je odakle su starinom (97:153).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  9. Zlatic

    Zlatici Hrvati u Bih su se zvali ranije Grubesa !! Ostali Zlatici Muslimani i takodjer Hrvati nisu sa daljem porijeklom iz Krive Reke.

    Svi znaju da je prezime Zlatic od zenskog srpskog, hrvatskog i bosanskog imena “Zlata”.

    Ime potice od metala zlata.
    Tvoji su mozda iz Krive Rike i to nije problem uopce.
    A mi znamo isto da su Muslimani i djelom Hrvati se izasnjavali kao Srbi zbog rezime.
    Ne kazem da nema Hrvata i Muslimana Bosnjaka srpskog porijekla

    Ja volim i postujem srbe vrlo ali nisu svi bili srbi.