Poreklo prezimena Zavišić

17. februar 2012.

komentara: 7

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. predrag

    ja sam Predrag Zavišić i iz sela sam Dunjak Gornje-Karlovačka eparhija
    moji su porijeklom došli iz Like na Kordun tri brata,a sad nas ima od tih u Karlovac HR,Dunjak,Kolarić,Koraćica kod Mladenovca,Inđija,a mislim da je neko odselio u Belu crkvu,al poslije 2.sv.rata (50-ih godina al nisam siguran 100%)
    Moj pradeda je došao iz SAD,a brat mu je otišao u SAD i ništa više ne znam o tom pretku,a bilo mu je ime Stojan i otišao je 1918,eventualno 1919.
    Navodno da je to porijeklo iz Hercegovine stare (od pre 7 500 god),jer je tad bilo jako malo naseljeno mijesta i teritorija.
    Komšija je nešto istraživao da su doselili iz Okoline Korenice (Lika)
    Zanimljivo je da tog prezimena ima na čitavom prostoru bivše SFRJ.
    Moja Krsna Slava je Sveti Nikola,a vidim da je kod nekih Zavišića Sveti Jovan.

  2. Jonatan

    Po mojem ocu, prezime Zavisic smo imali prije 600 godina iz Prizrena, poslje invazije Turaka, Zavisici se poslje sele u Hrvatsku, Lika, tamo postaju Vlaisavljevici… toliko znam..

  3. Milorad Bogdanović

    Zavišići se spominju 1882. godine u Šematizmu dabrobosanskom kao slavljenici Bogojavljenja u selu Gradina kod Omarske, gdje su i danas nastanjeni.
    Ostali Zavišići slave Sv. Vasilija, i spomieu se po parohijama:
    -Bukovača, Krnjeuša (Petrovac)
    -Jasenica (Krupa)
    -Jelovac (Prijedor)
    -Palanka (Sanski Most)

    U Šematizmu Gornjo – Karlovačkom za 1883. godinu, zapisano je da Zavišići slave Nikoljdan, Mijoljdan i Sv. Vasilija kao i gore pomenuti u Podgrneču i Potkozarju, ali ovdje nisu navedana mjesta gdje su nastanjeni bili.

    Zavišići u Slavoniji, spominju se u šematizmu eparhije pakračke za 1898. godinu u parohiji:
    -Jablanac, kod Novske, slave Krstovdan, 29.sept.
    -Majar (Majur), Đurđevdan
    -Narta, kod Bjelovara, Sv. Vasilije.
    Na ovom prostoru još početkom 18 vijeka spominje se veći broj prezimena sa prostora Timara, Potkozarja i Podgrmeča, kao i Zmijanja, koji su tamo doseljeni, a kojih i dalje ima u ovim krajevima.

  4. Milan Zavisic

    Ja koliko znam moja familija Zavisic potice iz austrougarske,tacnije iz sela Nakova koje se nalazi kod Kikinde i koliko znam slavimo Djurdjevdan.Dosli su jos pre 500 god u selo Knezevac,sada jedno od naselja u Beogradu.Ps.mnoge porodice su uzelele prezime Zavisic a na primer prezivali su se zavisa ili slicno…

  5. Dejan

    Moji su iz okoline Niksica, od Jaredica,iz nekog razloga promenili prezime po Zavisi koji se doselio sa sinom Jankom i naselili se u selo Gajtan, Jablanicki srez, Srbija. Slavimo sv. Luku.

  6. Zoran

    Jatedić Zavoša iz Nikšićke Župe

    • Zoran

      Jaredić Zaviša imao sina Janka , a on čini mi se “Boška?” i Mića oca moga dede. Krsna slava sv. Luka. TAKO AM JA TO SHVATIO! Pokojni stric čitao nešto o tome, čuo tako.