Poreklo prezimena Zaklan

17. februar 2012.

komentara: 12

Prezime Zaklan potiče iz Like. Velimir Mihajlović u “Srpskom prezimeniku”, navodi legendu o ovom prezimenu, koju mu je ispričao Dušan Zaklan, poreklom iz sela Krbavica u Lici: U mestu Šalamuniću kod Laudonovog gaja, održavao se davno neki zbor na kome je jedan od njegovih predaka zaklao nekog Turčina visokog roda. Posle toga Turci ga proteraju iz tog mesta i on se nastani u selu Krbavici.

Drugu legendu o ovom prezimenu je objavio Iso Zaklan, pozivajući se na istoričara Milana Vukmirovića Škarpa i njegov članak u “Ličkim novinama” iz 1986. godine. Prema ovom tekstu, prezime Zaklan je nastalo od prezimena Predojević. Za vreme borbe srpskog naroda protiv Turaka u Lici i Krbavi od 1682. do 1689. godine, u jednoj od borbi srpski ustanici pretrpeli su velike gubitke. Tom prilikom neko od učesnika borbe se dosetio i predložio varku: da svi koji su ostali živi polegnu između poginulih, namažu se njihovom krvlju po stomaku i vratu sa namerom da neprijatelj stekne utisak da su svi zaklani, a potom iza leđa napadnu Turke. Turci su naseli ovoj varki i tako je nastalo prezime Zaklan.

Kao i mnoge druge legende, i ova ima dosta nelogičnosti, pa ističem (V. Mihajlović) samo jednu: nijedna okupaciona sila, a pogotovu ne turska, ne bi ostavila jedan zločin nekažnjen i počinioca jednostavno osudila na progonstvo iz svog sela. Semantička analiza takođe ne može da potvrdi ovu legendu, jer zaklan čovek je mrtav čovek, te je zato ovde jasno da je prezime preosmišljeno na osnovu zvukovne sličnosti.

Ali, opet smo na početku, zašto bi se neko u davnoj prošlosti nazvao Zaklan, to jeste, treba rasvetliti motivacioni impuls ovog neobičnog oblika. Ostavljajući po strani za sada pasivni oblik Zaklan (kao lično ime Prodan ili Najden), stavljam uporedo sa ovim prezimenom i unekoliko bliske po značenju patronime Vraćen, Sečen, Poplašen i Ukraden. Zajedničko svim ovim prezimenima jeste to što se odnose na žive ljude, a Zaklan na mrtvog čoveka.

Najbliže ovom prezimenu  stoji prezime Sečen, ali i ono označava radnju ranjavanja i ukazuje na čoveka sa ožiljkom, a ne čoveka koji je ubijen hladnim oružjem.

Uveren sam (V. Mihajlović) da je motivacioni impuls prezimena Zaklan vezan za frazeologizam “spavati kao zaklan”, pa, prema tome, predak današnjih Zaklana je bio spavalica, čovek koji je imao čvrst san.

Inače, najstariji podatak u vezi prezimena Zaklan se odnosi na Predoja Zaklana iz Bunića (Lika), koji je poginuo na Udbini 1685. godine. Prezime Zaklan je zabeleženo u sledećim selima u Lici u 19. veku: u Buniću, Krbavici, Mogoriću i Šalamuniću.

U 20. veku prezime Zaklan se pojavljuje u okolini Korenice, u Gospiću, Novoj Gradišci, Podravskoj Slatini, Zagrebu, Novom Sadu…

KRSNA SLAVA:

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. Poštovani, tražila sam po sajtu porekla prezimena mojih predaka, ali sam našla samo za prezimena sa očeve strane.
    Ono što me zanima jeste poreklo prezimena Kragulj i Miljatović. Devojačko prezime moje bake je Kragulj, a ona i njeni su iz okoline Sanskog Mosta, selo Kljevci. Dedino prezime je Miljatović, i njegovi su takođe iz okoline Sanskog Mosta, selo Kljevci. Ono što znam jeste da su tri brata došla iz nekog drugog kraja (najverovatnije iz okoline Nikšića ili iz hercegovine, ali nisam sigurna) te da su dva od trojice ostala u tom kraju odakle su moji, a jedan se preselio u okolinu Dubice.
    Takođe, zainteresovana sam da pravim porodično stablo, ali nikako ne znam neku tehniku za to. pokušavala sam nekoliko puta ali se previše zapetljam i odustanem.
    Unapred se zahvaljujem za pomoć i vreme odvojeno za istraživanje mog porekla.

    • Aleksandar Kragulj

      Nevena, jeste li uspjeli pronaći podataka o precima ( posebno o Kraguljima ) ? Nisu Kragulji iz Nikšića, porijeklo je iz Otišića u Dalmaciji, kako mi je jedan rođak rekao, pronašao je i pisane dokaze u krštenicama u lokalnom manastiru. Zanima me, da li ste uspjeli napraviti porodično stablo? Ako imate bilo kakve podatke o Kraguljima, ako možete i želite, pošaljite mi na mejl [email protected]

  2. Zaboravila sam navesti da Miljatovići slave Jovanjdan dok Kragulji slave Nikoljdan.

  3. Da li možete da mi pomognete da saznam nešto više o prezimenu Marvan. Dosta sam istraživao da saznam odakle porodica vodi porijeklo i odakle smo došli.Preko nekih sajtova i knjiga saznao sam da je to nekad bilo dosta rasprostranjeno prezime (biblijsko) i da ima hrišćenskih i muslimanskih oblika prezimena. Pored toga prezime se može prevesti na mađarski jezik i znači “čudo”.
    Ono što sigurno znam je da smo bosanski Srbi i slavimo sv. Jovana 20 januara. Porodica trenutno živi u Vojkovićima kod Sarajeva od 1954 godine, a do tada su živjeli u selu Presjenica opština Trnovo Bosna i Hercegovina. Moj otac Kojo (1945-2006) i đed Spaso (1921-1995) su rođeni u Presjenici. Đed Spaso nije imao braće. Spasov otac je bio Spasoje(nemam podataka za godine zbog loše očuvanog spomenika), a Spasojevov otac je bio Trifko (umro 1882.godine i sahranjen u s.Presjenica, nema podatka za godinu rođenja) što znam iz predanja i podataka sa porodičnog groblja u s.Presjenica. Djevojačko prezime moje bake je Ristović.
    Unapred Vam zahvaljujem.

  4. Milorad Bogdanović

    Prezime Zaklan spominje se 1882 godine u mjestu Demirovac kod Kozarske Dubice i slave Đurđevdan, a kao žrtve ustaškog pokolja (1942) u ovome kraju spominju se prezime Zaklanac iz sela Cerovljana i Kozarske Dubice.
    Takođe kao žrtva ustaškog pokolja spominje se Branko Zaklan iz Karlovca.

  5. Zaklan Staniša

    Imam dosta podataka za prezime Zaklan, na koji mail mogu da vam pošaljem?
    Inače, krsna slava je sv. Arhangel Mihajlo (21.novembar).

    • Petar

      Pozdrav Stanisa, zamolio bih vas da mi posaljete sto vise podataka (sa imenima) o prezimenu Zaklan. Moja tasta je poreklom od fam. Zaklan, pa da obradujem tastu, da me vise voli. Mala sala.

  6. Petar M. Demić

    Pozdrav, Staniša.

    Podatke o krajiškim prezimenima, pa i prezimenu Zaklan možete psolati meni na mejlove “[email protected]” ili “[email protected]”.

    Petar Demić

  7. Petar Demic

    Moj otac vodi poreklo iz sela pljeva zaseok Majevac,opstina Sipovo,R.Srpska.Zanima me poreklo prezimena Prole.Slavimo Djurdjevdan i koliko znam svi poticemo iz tih krajeva gde je i prezime verovatno nastalo.

    Dusan Prole,Beograd,Djordja Stanojevica 11a,stan 5
    Mail [email protected]

    Unapred hvala i veliki pozdrav

  8. Ranko Gunjak

    Može li neko da mi kaže nešto o porijeklu prezimena Gunjak,to je prezime na Trebeviću u okolini Sarajeva.Navodno smo doseljeni iz Crne Gore u prvoj polovini 19.vijeka.

  9. Zoran Govedar

    Poštovani,

    Da li možda imate saznanja o porijeklu prezimena Govedar?

    S poštovanjem

  10. Vojislav Ananić

    ZAKLAN (m), neobično prezime porodica svojevremeno nastanjenih u Kružnju (Podveležje) i Gabeli (Čapljina). U dokumentima druge polovine 18. vijeka. u Kružnju se pominje više Zaklana: Mustafa (1767), Mehmed (1770), Hasan (1778) i Selim (1795). U Gabeli su Zaklani bili nastanjeni “polovinom prošlog stoljeća” (98:110,139). Istraživač Podveležja T. Kanaet ne pominje ovo prezime u Podveležju. Vjerovatno su Zaklani iselili iz Kružnja i nastanili se u Mostaru ili nekom drugom mjestu.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.