Закић

17. фебруар 2012.

коментара: 9

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Petar

    Po predanjima prezime ili porodica Zakic dosla je sa prostora Kosova i Metohije u vreme seobe pod Carnojevicima u podrucje Vojvodine/S.banat/ mesto Djala i to dva brata Milan i Milovan, ove podatke dobio sam od starijih clanova porodice. Takodje ovo prezime i danas se nalazi na prostorima KiM Krusevca, pa cak u Hrvatskoj /Zagreb,Vinkovci/.
    Ovo su podaci za ovaj deo Srbije interesujeme da li prezime Zakic ima svoj koren iz jedne porodice i da li smo mi samo prezimenjaci ili potomci nekoga.

    • Jelena Zakic

      Istina je da poreklo prezimena Zakic vuce sa Kosova,tacnije iz Gnjilana odakle sam i ja.Oduvek mi je mi je bilo fascinatno sto se bas niko ne preziva kao ja,prezime je stvarno unikatno i prelepo.Krsna slava moje porodice je Mitrovdan.Pozdrav prezimenjaci.

  2. Budinka Zakic

    Kako ste dosli do ove informacije, hvala. Budinka

  3. Radisa Zakic

    Ja sam se prije par godina zanimo za porijeklo prezimena i najdalje sto sam stigao je do cincarskih korijena. Nisamo ja i rodjak uspjeli da dobijemo u Pancevu knjigu u udruzenju cincara (planiramo ponovo da probamo uskoro). Par porodica Zakica zivi u Semberiji (okolina Bijeljine) i po nekim spisima dosli su iz Madjarske iz okoline Baje a tamo su dosli sa Kosova. Navodno prezime potice od Zaka jednog od brace koji su u ta vremena seoba bili cincari.

    • S. Zakić

      @Radisa Zakic

      Takodje sam pročitao ili načuo da prezime Zakić dolazi od cincarskih korena, nažalost ne mogu se setitii izvora.
      Ako dodjete do novih informacija, verujem da ćete podeliti sa nama.

  4. Саво Лукић

    Поштовани, што се тиче презимена Закић, ја поседујем оригиналну крштеницу свог прадеде Сава, рођеног у Пећи (Дубрава), његова мајка је Марија Закић а отац Тома Нешковић. Немам баш поуздане податке када су се доселили на Метохију из Црне Горе. Презиме Нешковић су променили у Лукић по претку Луки…

    Линк документа
    https://scontent.fbeg5-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/18699610_10207243007911943_5145668698968572677_o.jpg?_nc_cat=104&_nc_ht=scontent.fbeg5-1.fna&oh=c2c2f7e815665fccebf96a9ceade22fc&oe=5C74E706

  5. bozo

    U Crnoj Gori u Opstini Mojkovac jedan zasek se zove Zekica Rijeka po istoimenoj rjrcici koja tuda protice. Prema popisu 1913 godine tu su zivjeli muslimani braca Zekic po kojima i danas ima lokaliteta koji se nazivaju po njima Jusufovina i Medovina ( braca Jusuf Medo). Kuda su odselili nije mi poznato.

  6. Nataša Zakić Gabrić

    Zakića ima i u mestu Beška u sremu i u mestu Petrovci.

  7. Đorđe Zakić

    Molio bih vas da mi neko kaze sta zna o zakićima iz djale koji su bili čiča Andrijini i Badini. Inače ja vodim poreklo od čiča Andrijinih a Bada mu je bio brat. Unapred hvala.