Poreklo prezimena Zimonjić

17. februar 2012.

komentara: 36

Prezime Zimonjić se pominje u Garevoj (Gacko). Kako se navodi u knjizi Rista Milićevića “Hercegovačka prezimena”, Zimonjići su u Gacko, prema jednom predanju, doselili iz Šaranca kod Šavnika, a po drugom iz Kobilj Dola  kod Cetinja.

Prezime je nastalo od nadimka “Zimonja”, kojeg je dobio neki njihov predak. Jedno vreme su živeli u bivšem gatačkom selu Obješenik, gde se doselio otac vojvode Bogdana Zimonjića, “pobegavši od nikšićkog zuluma pod Alipašino okrilje”. Četiri godine posle  pogibije Smail-age, Zimonjići su se iz Obješenika vratili u Garevu.

Krsna slava im je Lazareva subota.

Miloš Slijepčević daje zanimljiv podatak o Zimonjićima, koji navodi da je sredinom 18. veka bio paroh samoborske crkve, kaluđer i knez Jovan Zimonjić. On se raskaluđerio i oženio u Samoboru. “Od njega su svi Zimonjići, među kojima i vojvoda Bogdan”. Jovan Zimonjić se dosta bavio obnavljanjem crkava, a poginuo je od nekog umobolnika obnavljajući manastir Pivu. Tamo mu se nalazi i grob.

Vojvoda Bogdan Zimonjić (1813-1909) je jedan od najpoznatijih izdanaka ove porodice. O njemu je francuski putopisac Ogist Melan napisao sledeće:

“To je u isti mah vojnik i krstaš, sveštenik i vojskovođa, pop i vojvoda; to je u isto vreme nacionalni bard, koji peva, uz pratnju gusala, stare junačke pesme, srpske i slovenske. Visokog stasa, fizionomije koja uliva poverenje, crne grade, prošarane srebrenastim vlasima. On nosi bogat oklop ukrašen srebrnim tokama, prsluk bogat, zlatom vezen, o bedru mu visi veličanstven turski jatagan, polukružnog oblika, koji je on oteo nekom paši. To je čovek blag i ljubazan, koji je kao srpskopravoslavni sveštenik, dobio izvesno obrazovanje. Ima manira i vodi računa o formalnostima, govori pomalo italijanski, voli da raspravlja o nauci i filozofiji. Vodeći ovoga velikog ratnika na njegovom malom vrancu, čovek bi rekao da je umakao sa nekog drugog sveta, da je to duh iz onih dalekih vremena kada su narodi i njihovi gospodari, obuzeti svetim nemirom, obučeni u svoje najsjajnije svečane odore, marširali, u metežu, da osvoje Jerusalim”.

Iz ove porodice je i teniser Nenad Zimonjić. Njegova porodica je poreklom iz Hercegovine, naseljena u selo Vučkovica kod Kragujevca. Slave Aranđelovdan.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (36)

Odgovorite

36 komentara

  1. Marijana Savić

    Poštovani,

    zanima me da li neko zna da li Zimonjići iz Presjenice, okolina Sarajeva, pripadaju lozi iz Hercegovine. Slave sv, Nikolu?

    Srdačan pozdrav!

    • Enes

      Pozdrav. Kakva je veza Zimonjića sa čestitim muslimanskim brastvom Zoronjić iz Bijelog Polja ? Po nekim predanjima, i ti Zoronjići su stari hercegovci baš iz sličnih krajeva kao Zoronjići …

    • Snježana

      Moj deda Jovo je iz Presjenice imao je sinove Marka i Anđelka i kćerke Anđu, Rosu, Vesnu i Jovanku

  2. Milan Zimonjic

    Zanima me porijeklo Zimonjica iz Brckog,prije ovoga rata bilo nas je bas mnogo familija..hvala

    • Jelena

      Porodica Zimonjić, Brčko, selo Potočari, krsna slava Lazareva subota – poreklo vode iz sela Avtovca kod Gacka. U Brčko se iz Avtovca doselio Ilija Zimonjić.

  3. Andrijana

    Dobro veče. Ako neko zna poreklo Zimonjića iz Graba kod Čačka. Slavimo Arandjelovdan.

  4. Snježana

    Molim Vas ako možete da mi pomognete oko loze Zimonjića moja majka je kćerka Jova Zimonjića či je otac Đorđo Zimonjić koji je imao još i kćerku Kosu, a Đorđo je imao i dva brata Petra i Jovana. Moj deda Jovo je živio u selu Straišta opština Trnovo kod Sarajeva