Poreklo prezimena Zarubica

17. februar 2012.

komentara: 2

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ZARUBICE

(žive na Previšu, Godijeljima,Gornjoj Bukovici i Provaliji)

Zarubice su ogranak Balotića. Najstariji predak kome znaju ime je Duka, od Duke je Mijat, a od Mijata Milan. Milan ima četiri sina: Nikolu, zvanog Skoko, Rada, Sima i jednog kome ne znaju ime. Predanje kazuje da su prezime Zarubica dobili po Nikoli, sinu Radmana Balotića i da je Nikola imao nadimak „Zarubak“, a dobio ga je, navodno zato što je dosta turskih glava posjekao – „porubio“. U tom vremenu istakao se Nikola zvani Skoko, koji je opjevan u narodnim pjesmama, jer je bio dobar junak, braneći pasišta od nasrtaja Moračana na granice drobnjačke zemlje. Moračani su tada govorili: „Da nam nije Skoka i Novaka, ovce bi nam na Tušinji pile“. Skoko je posjekao nekog čuvenog turskog nasilnika koji je zlostavljao narod. Od njega nije ostalo potomstva, a današnje Zarubice su od njegove braće Rada, Sima i jednog kome ne znaju ime, a imao je sinove Vuka i Nikolu od kojih nije ostalo potomstva.

Josif i Šako Pinjovi otišli su u Ameriku na rad, a njihov brat Savo s porodicom se preselio u Maoče kod Pljevalja, gdje i danas žive njegovi potomci. Petar, sin Milića Stevanova, otišao je u Južnu Ameriku, gdje mu se gubi trag, a njegov brat Mile se s majkom Krunom iz Provalije preselio 1919. godine u Maoče kod Pljevalja. Milovi sinovi Milivoje i Boško bili su učesnici NOR-a. Sinovi Sava Pinjova Lazar, Radoman i Radoje su takođe bili učesnici NOR-a, Miljan je poginuo na Sutjesci, a Radoš na Čelebićima 1944. godine.

Boško, sin Rada Pinjova, bio je istaknuta ličnost u radničkom predratnom pokretu. Kao građevinski radnik živio je i radio u Čačku do kapitulacije 1941. godine. Tada dolazi u Bukovicu i uključuje se u napredni pokret. Ostao je na terenu kao partijski ilegalni radnik; poginuo je 1942. godine u borbi sa potjernim neprijateljskim jedinicama.

Tripko Radojice Mitrova iz Provalije bio je borac NOP-a od prvih ustaničkih dana; gine herojskom smrću na čelu svog voda, kojim je komandovao u Pljevaljskoj bici 1. decembra 1941. godine. S Tripkom je tada poginuo Milosav Filipov iz Provalije, a Ilija Mašanov gine na Poljima Kolašinskim u borbama koje su vođene u teškim uslovima. Sa Ilijom je tada protiv istog neprijatelja pao i Nikola Vasilijev sa Godijelja na Sinjajevini 1942. godine. Velimir Spasojev iz Provalije bio je u NOP-u od 1941. godine, u Petom bataljonu Četvrte crnogorske brigade kao borac – puškomitraljezac; poginuo je 20. marta 1943. godine kod Nevesinja.

Milorad Milivojev iz Provalije bio je u NOP-u od prvih ratnih dana; jedan je od organizatora ustanka u svom kraju. Po zadatku Partije ostao je na ilegalnom radu na terenu, gdje biva uhvaćen od strane neprijatelja i sproveden u zloglasni četnički zatvor u Kolašinu. Tu se nalazio i njegov stari otac Milivoje, ratnik iz prvih ratova, a u NOR-u istaknuti rodoljub. Milorad uspije da pobjegne prilikom sprovođenja na strelište i da se priključi jedinicama NOV-a. Nosilac je Partizanske spomenice 1941.

Luka Stanišin bio je istaknuti borac i pripadnik NOP-a od 1941. godine, a kasnije poznati i priznati pravnik na odgovornim funkcijama u Republici.

Miloradova supruga Mileva istakla se svojom hrabrošću u mnogim bojevima koje je njena proslavljena brigada vodila tokom rata. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. Radovan Radojičin sa Godijelja bio je borac Sedme omladinske brigade od njenog osnivanja (ranjavan, RVI).

Iz ovog uglednog bratstva treba posebno istaći doktora Jakova Turkova iz Provalije, jednog od prvih ljekara u Crnoj Gori. U balkanskim ratovima bio je sanitetski kapetan, bavio se ratnom hirurgijom u teškim ratnim danima, kada je crnogorska vojska vodila borbe po Metohiji i na Bregalnici.

Zarubica ima u raznim mjestima širom naše zemlje, gdje su najčešće odlazili radi zaposlenja.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Nikoljdan.

_____________

ZARUBICE u Jablanici, Čačku i u Zatarju porijeklom su od Zarubica sa Previša i Godijelja.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Dragan

    Jesse Tiana Zarubica, americka glumica rodjena 1987. Eto jedne poznate Zarubice.

    http://www.imdb.com/name/nm2281085/

  2. Rolo

    Pozdrav. Da li znate nesto o haplogrupama bratstva Zarubica? Koja je najdominantnija?