Poreklo prezimena Đurišić

17. februar 2012.

komentara: 20

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ĐURIŠIĆI (žive u Tušinji)

Predstavljaju jedno od najstarijih drobnjačkih bratstava i ne znaju koje su prezime donijeli prilikom doseljenja u Drobnjak, niti od kada se prezivaju sadašnjim prezimenom. Prema naseljenju u okolini Boana i naseljenom zemljištu, pretpostavl»a se da su bili brojni.

Đurišići na Boanu, Petrovići na Luci u Šarancima, Vukojevići u Tušinji, Vasovići u Poljima kod Mojkovca i Saravelje, koje su nekad davno iselile, potiču od zajedničkog pretka. Ne zna se kada su se razdvojili, ali se pretpostavlja da je to bilo veoma davno.

Krajem 18. vijeka bila je samo jedna kuća Đurišića i to Neškova, jer su se ostali raselili. Neško je imao sinove Toma, Vučka i Stevana.

Od Đurišića su Drobnjaci koji žive u Vrbici kod Pljevalja.

Slave Đurđevdan, ranije su prisluživali Aranđelovdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (20)

Odgovorite

20 komentara

  1. Milos

    Zdravo Svima ,

    Ima Djurisica u Crmnici selo Zabes , slavimo Sv Nikolu , prije 450 godina smo se naselili na ovim prostorima.
    Nasi stari po predanju su govorili da smo dosli iz Decana.

  2. Aleksandar Đurišić

    Moj deda je Đurišić iz Botoša u banatu kod Zrenjanina. A pradeda je bio kovač, još stoji njegova kovana ograda oko groblja u Botošu. Raspitivali se kod popa ali on nije iz mjesta pa nam ništa nije znao reći o poreklu Đurišića. Ja i brat smo jedini iz naše linije od pradeda, rođeni i živimo u Puli. Voljeli bi saznati o poreklu đurišića tamo i uopšte.

  3. Tisa

    Đurišića ima u Čurugu blizu Novog Sada u Vojvodini, poreklo tačno ne znaju ali slave Lazarevu Subotu tačnije Vrbicu kao krsnu slavu.