Poreklo prezimena Đerić

17. februar 2012.

komentara: 24

Do sredine 18. vijeka u Zagulju je živjela porodica Đerić, koja je bila ogranak Zlatnopojasovića. Ostavili su traga u nazivima mjesta: Đerića glavica u Zagulju i na Sinjajevini Đerići dolovi. Iselili su se u Bosnu, u okolinu Glasinca, gdje njihovi potomci i danas žive.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Malu Gospođu.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (24)

Odgovorite

24 komentara

  1. mariana

    Poštovanje,poreklo prezimena koliko ja znam u mojoj porodici sa mamine strane je iz Hercegovine iz Pridvoraca kraj Trebinja. Naime od pradede kreće to prezime a po predanju bili su ranije Boškovići. Naime hrabra verovatno moja čukunbaka Đera je hajdukovala pa se po njoj počinje porodica prezivati Đerić. U Trebinju još uvek ima Đerića , pa bih ovom prilikom volela i da ih upoznam ukoliko neko ovo pročita bilo bi mi drago da me kontaktira. Toliko od mene za sad.Veliki pozdrav!

    • mariana

      Još samo da dodam moj deka je slavio Sv, Ignjatija.

      • Petar

        Mariana,
        da li si dobila neke informacije o Đerićima?
        U Pridvorcima kod Trebinja, postoji nekoliko kuća Đerića (konkretno, bile su 3+1, 3 pod jednim krovom i jedna odvojeno, koje slave sv Ignjatija).
        Trenutno, koliko sam informisan, samo u jednoj kući neko živi, ali njihovi naslednici su u Trebinju.
        Takođe, u potrazi sam za potomcima Milana Đerića (umro posle drugog rata u Kanadi). Nevenčana supruga (pretpostavlja se Makendonka poreklom) umrla na porođaju, dete (sin) je preživeo ali Milan nije mogao da dobije starateljstvo nad njim. Tu se gubi svaki trag.

    • bata j.

      nađe li Đeriće,ima ih i u Bgd. poreklom iz Šipačna,Pridvoraca…

  2. nebojša

    otac mi je iz Velike Drenove kod Prijepolja, Đerić Milojko rođen 1939, deda je Sredoje, kolonizacijom su došli u mesto Mramorak, slave Đurđevdan, voleo bih da saznam nešto više o poreklu,

  3. Dusan

    Poštovanje,

    Đerića jako puno ima u Lici, konkretno u Korenici i okolnim selima odakle sam i sam.

    Neke priče kolaju da su naši došli iz Crne Gore.

    Krsna slava nam je Sv. Jovan.

    Toliko za sada.

    Svako dobro,

    Dušan

    • Mladen

      I moja porodica je poreklom iz Like,Korenica – Kalebovac.
      Moji su se pocetkom XX veka iselili u Ameriku,a pocetkom I Svetskog rata vratili u Liku da bi posle I Svetskog rata ostali u Banatu.
      Jedan deo porodice ostao je u Chicagu.
      Takodje,slavimo Sv. Jovana – kao i sve ostale porodice Djeric na korenickom podrucju.
      Verovatno poticemo od jednog pretka..
      I moja saznanja su da poticemo iz Crne Gore,tacnije iz Niksica..

    • Moji su iz okoline Korenice, selo Homoljac – Omoljac zaseok Šianov klanac.
      I slavimo Sv.Jovana Krstitelja.
      Ako pročitaš ovo , molim te, javi se da razmenimo saznanja.
      0641493391

      • Jelena

        I moji su iz Korenice, Mihaljevac. Baba mi je pricala da joj je njena baba pricala da su Djerici dosli sa Kosova, bezeci od Turaka u Austro-Ugarsku. Pod Turcima su se zvali drugacije. 25 porodica (veliko pleme) je pobeglo sa Kosova i naselilo se u Lici, osnovavski selo Mihaljevac. Tada je ceo pleme preslo u Djerice (ne znam kako su se prezivali pre toga). Slava je Sv. Jovan.

    • Nadja

      Isto, slavimo slavu Sveti Jovan🤔

  4. Branko Todorović

    Đerići se pominju u selu Koprivni kod Modriče. U matičnim knjigama Parohije kožuške kao najstariji pominju se Marjan Đerić (rođ. 1843) i njegova žena Stoja (rođ. 1848). Krsna slava im beše Sveti Đorđe.

    U monografiji Koprivne, koju potpisuje grupa autora, spominju se i dve anegdote, evo jedne:

    BIŽI BA

    Nedeljko Dudić (1890) u vrijeme velike sječe trebavskih šuma bio je škriban (mjerač posječenog drveta) i zarađivao dobar novac. Dosta neumjereno živio i u dućanu Marka Đerića pazario, a nije primao kusur govoreći biži ba, sitan je. Trgovac Đerić je mislio drugačije, pa je mali kusur stavljao u poseban ovelik ćup tokom desetak godina. Kada je vrijeme sečenja šume završeno Dudić je osiromašio pa jednog dana kod Đerića zatraži zajam. Ovaj donese lonac, ovo je tvoje biži ba. Priča se da je ukupna suma bila tolika da je Dudić mogao kupiti dva para volova.

    Pomenuti Marko Đerić stradao je u Jasenovcu, u koji je odveden aprila 1942. godine, prilikom ustaškog pohoda na Dugu Njivu.

  5. Ranko Dj.

    Vrlo lepa i zanimljiva prica!
    I prvi put je cujem, moj sin je veoma rastrosan i daje velike napojnice a prosjacima vrlo velike banknote za ne verovati. Zivimo u Kanadi….
    Kad mu kazem da malo “pripazi” i da sve to dovede u korekne norme, on se samo nasmeje i kaze “Bezi ba…”!
    JA sam se na to bas ljutio, kad sa mnom seta glavnom stradom on obavezno dodeli “spare change” i to bas vredan da lepo prosjak moze otici da ruca!
    Uopste nisam znao za ovu pricu do sada, a vidim da je on fakticki meni parafrazirao tu pricu, moracu da ga upitam da li je ovo citao! U svakom slucaju, mnogo veliko iznenadjenje za mene! I, naravno, pokazacu mu ovu pricu, pa neka malo razmisli….! Ahahaha!

  6. Ranko Dj.

    ….nast.
    Zaboravio sam nesto reci o mom poreklu….
    Rodom sam iz opstine Rogatica , u Istocnoj Bosni (RS). Ta opstina ima mnogo Djerica i uvek se znalo da njih od Srba ima ponajvise u njoj a Hodzica od muslimana.Rasireni su u velikom pojasu od Drine pa sve do Romanije , od Stare Gore, Sireg okruga tzv Berkovica, koji ukljucuje sela Gluhovinu, te celu Prodolu , Kalimanice, Ocmer,Grbice… Svi slave Sv. Djordja i prislavljaju M. Gospu. Do sada sam bio uveren da smo poreklom od Mojkovca po nekom, od Turaka odbeglom Djeri (ubio Turcina, veli prica, pa pobegao u Bosnu, da promeni nahiju…).
    Takodje znam da ih ima i u Opstini Sokolac u s. Micivodama i sire a i u samom gradu Sokolcu. I oni slave Djurdjevdan.Znam da ih ima dosta sirom Srbije (oko Valjeva i Sapca i u sandzackom regionu, u Trebinju , kao i u Korjenici u Hrvatskoj, gde sam upoznao slucajno jednog domacina. Bilo je dosta davno, pokvario mi se automobil i on mi je slucajno prisao i tako… odvede me cove kuci i okrepi. Zarko bih zeleo znati nije li odselio u Australiju i da nije njegov sin kosarkas koji je dolazio na probu u KK Partizan…?

    • Mladen Djeric

      Da,to je njegov sin!
      Covek je drzao kafanu u Korenici

      • RAnko Djeric

        Veliki pozdrav i postovanje za moje Australce, pokazali su mi veliku cast i primili me kao najrodjenijeg. Plus, nasli mi izjutra majstora ,te popravih auto i nastavih dalje za Opatiju ,na Kongres JU Ekonomista!
        Njegov sin Milos, velis?
        E, svaku srecu zelim i njemu, i da ubaci svaku kad shutira,aha!.A sjecam se bio je u kolijevci. O Boze, sudbine li!!
        A ovdje saznah i zasto moj sin uvijek dade konobarima 15 posto napojnicu. Ja ga kritikujem, a on apriorno odbija da bude “skromniji”,veli ti se brukaj kad placas! Znaci, neki gen proradio, bogu mi!. A setamo Vankuverom i naidjemo na prosjaka, kad on izvadi 20 dolara, zelenbaca i dade mu…Velim, pa hajde daj i meni kad vec delis tako, a on c e meni :Evo tebi crvena pa plati pice obojici! Sad mi je sve jasno, ali nije mi jasno oli i on cita ove price o nama.Istina, pitao me je i sve sam mu isprcao sto sam napisao prethodno. Pozdrav svim mojim prezimenim rodjacima sirom svijeta i da vam se sve pozlati. I prenosite price ove da se na “zagube”!

  7. Prema mojim. saznanjima, poreklo je iz Like. Janko Đerić iz okoline Korenice imao je tri sina, koji 1878.godone pređoše rijeku Unu. Moj čukundjed Vasilj i njegov brat Jovo doselili su u selo sa nazivom Grmuša (između Bosanske Krupe i Bihaća, tu i ostaše, dok je Dane otišao u SAD, a potom se vratio u Veliki Radić, kod Bos.Krupe. Moji ĐERIĆI slave Jovanjdan.

  8. Vojislav Ananić

    ĐERIĆ (p), u Biogradu, Džinovom Dolu, Slatu (Nevesinje) i Šipačnom (Gacko). U Biogradu “Đerići su Mučibabići od Ljeskova Duba”. U Slato su došli oko 1800. godine iz Šipačna. I u Džinov Do su doselili iz Šipačna. Nekada su živjeli i u selu Ravni (Gacko), odakle su prešli u Šipačno. Starinom su od Nikšića. Slave Aranđelovdan (59:209.244.227,228,333). Đerića ima i u Pridvorcima kod Trebinja.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Gligor

      Mi smo iz Sipacna kod nevesinja, slavimo Arandjelov dan. Po nekom predanju smo u Nevesinje dosli iz Niksica, iz mjesta Sipacno po kone je i dato ime u Nevesinju.

  9. Aleksandar

    Đerići su starinom Hercegovci, međutim, drevno poreklo vode iz Makedonije, odakle su došli još pre Kosovske bitke. Rodonačelnik je Vojvoda Maleš, po svoj prilici Cincarin, najamni ratnik. Od njegovog sina Gerasima, zvanog Gera – Đera, nastali su Đerići. Videti o Maleševcima i potražiti knjigu Hercegovina Jevte Dedijera.

  10. Pozdrav braćo i sestre,ja znam da smo mi Đerići Hercegovci i to je to što znam,ima nas u Bosni i Republici Srpskoj,Hrvatskoj,Crnoj Gori i u Srbiji.Slavimo kući svetog Jovana a deda mi kaže da je naše poreklo iz Like kao što je ovde već navedeno!
    Pozdrav svima i da nam Bog svima da zdravlja i sreće!
    SLEDIMO DUH SVOJIH PREDAKA!!!