Порекло презимена Ђерић

17. фебруар 2012.

коментара: 24

До средине 18. вијека у Загуљу је живјела породица Ђерић, која је била огранак Златнопојасовића. Оставили су трага у називима мјеста: Ђерића главица у Загуљу и на Сињајевини Ђерићи долови. Иселили су се у Босну, у околину Гласинца, гдје њихови потомци и данас живе.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Малу Госпођу.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (24)

Одговорите

24 коментара

  1. mariana

    Поштовање,порекло презимена колико ја знам у мојој породици са мамине стране је из Херцеговине из Придвораца крај Требиња. Наиме од прадеде креће то презиме а по предању били су раније Бошковићи. Наиме храбра вероватно моја чукунбака Ђера је хајдуковала па се по њој почиње породица презивати Ђерић. У Требињу још увек има Ђерића , па бих овом приликом волела и да их упознам уколико неко ово прочита било би ми драго да ме контактира. Толико од мене за сад.Велики поздрав!

  2. nebojša

    otac mi je iz Velike Drenove kod Prijepolja, Đerić Milojko rođen 1939, deda je Sredoje, kolonizacijom su došli u mesto Mramorak, slave Đurđevdan, voleo bih da saznam nešto više o poreklu,

  3. Dusan

    Поштовање,

    Ђерића јако пуно има у Лици, конкретно у Кореници и околним селима одакле сам и сам.

    Неке приче колају да су наши дошли из Црне Горе.

    Крсна слава нам је Св. Јован.

    Толико за сада.

    Свако добро,

    Душан

    • Mladen

      I moja porodica je poreklom iz Like,Korenica – Kalebovac.
      Moji su se pocetkom XX veka iselili u Ameriku,a pocetkom I Svetskog rata vratili u Liku da bi posle I Svetskog rata ostali u Banatu.
      Jedan deo porodice ostao je u Chicagu.
      Takodje,slavimo Sv. Jovana – kao i sve ostale porodice Djeric na korenickom podrucju.
      Verovatno poticemo od jednog pretka..
      I moja saznanja su da poticemo iz Crne Gore,tacnije iz Niksica..

    • Моји су из околине Коренице, село Хомољац – Омољац засеок Шианов кланац.
      И славимо Св.Јована Крститеља.
      Ако прочиташ ово , молим те, јави се да разменимо сазнања.
      0641493391

    • Nadja

      Isto, slavimo slavu Sveti Jovan🤔

  4. Бранко Тодоровић

    Ђерићи се помињу у селу Копривни код Модриче. У матичним књигама Парохије кожушке као најстарији помињу се Марјан Ђерић (рођ. 1843) и његова жена Стоја (рођ. 1848). Крсна слава им беше Свети Ђорђе.

    У монографији Копривне, коју потписује група аутора, спомињу се и две анегдоте, ево једне:

    БИЖИ БА

    Недељко Дудић (1890) у вријеме велике сјече требавских шума био је шкрибан (мјерач посјеченог дрвета) и зарађивао добар новац. Доста неумјерено живио и у дућану Марка Ђерића пазарио, а није примао кусур говорећи бижи ба, ситан је. Трговац Ђерић је мислио другачије, па је мали кусур стављао у посебан овелик ћуп током десетак година. Када је вријеме сечења шуме завршено Дудић је осиромашио па једног дана код Ђерића затражи зајам. Овај донесе лонац, ово је твоје бижи ба. Прича се да је укупна сума била толика да је Дудић могао купити два пара волова.

    Поменути Марко Ђерић страдао је у Јасеновцу, у који је одведен априла 1942. године, приликом усташког похода на Дугу Њиву.

  5. Ranko Dj.

    Vrlo lepa i zanimljiva prica!
    I prvi put je cujem, moj sin je veoma rastrosan i daje velike napojnice a prosjacima vrlo velike banknote za ne verovati. Zivimo u Kanadi….
    Kad mu kazem da malo “pripazi” i da sve to dovede u korekne norme, on se samo nasmeje i kaze “Bezi ba…”!
    JA sam se na to bas ljutio, kad sa mnom seta glavnom stradom on obavezno dodeli “spare change” i to bas vredan da lepo prosjak moze otici da ruca!
    Uopste nisam znao za ovu pricu do sada, a vidim da je on fakticki meni parafrazirao tu pricu, moracu da ga upitam da li je ovo citao! U svakom slucaju, mnogo veliko iznenadjenje za mene! I, naravno, pokazacu mu ovu pricu, pa neka malo razmisli….! Ahahaha!

  6. Ranko Dj.

    ….nast.
    Zaboravio sam nesto reci o mom poreklu….
    Rodom sam iz opstine Rogatica , u Istocnoj Bosni (RS). Ta opstina ima mnogo Djerica i uvek se znalo da njih od Srba ima ponajvise u njoj a Hodzica od muslimana.Rasireni su u velikom pojasu od Drine pa sve do Romanije , od Stare Gore, Sireg okruga tzv Berkovica, koji ukljucuje sela Gluhovinu, te celu Prodolu , Kalimanice, Ocmer,Grbice… Svi slave Sv. Djordja i prislavljaju M. Gospu. Do sada sam bio uveren da smo poreklom od Mojkovca po nekom, od Turaka odbeglom Djeri (ubio Turcina, veli prica, pa pobegao u Bosnu, da promeni nahiju…).
    Takodje znam da ih ima i u Opstini Sokolac u s. Micivodama i sire a i u samom gradu Sokolcu. I oni slave Djurdjevdan.Znam da ih ima dosta sirom Srbije (oko Valjeva i Sapca i u sandzackom regionu, u Trebinju , kao i u Korjenici u Hrvatskoj, gde sam upoznao slucajno jednog domacina. Bilo je dosta davno, pokvario mi se automobil i on mi je slucajno prisao i tako… odvede me cove kuci i okrepi. Zarko bih zeleo znati nije li odselio u Australiju i da nije njegov sin kosarkas koji je dolazio na probu u KK Partizan…?

    • Mladen Djeric

      Da,to je njegov sin!
      Covek je drzao kafanu u Korenici

      • RAnko Djeric

        Veliki pozdrav i postovanje za moje Australce, pokazali su mi veliku cast i primili me kao najrodjenijeg. Plus, nasli mi izjutra majstora ,te popravih auto i nastavih dalje za Opatiju ,na Kongres JU Ekonomista!
        Njegov sin Milos, velis?
        E, svaku srecu zelim i njemu, i da ubaci svaku kad shutira,aha!.A sjecam se bio je u kolijevci. O Boze, sudbine li!!
        A ovdje saznah i zasto moj sin uvijek dade konobarima 15 posto napojnicu. Ja ga kritikujem, a on apriorno odbija da bude “skromniji”,veli ti se brukaj kad placas! Znaci, neki gen proradio, bogu mi!. A setamo Vankuverom i naidjemo na prosjaka, kad on izvadi 20 dolara, zelenbaca i dade mu…Velim, pa hajde daj i meni kad vec delis tako, a on c e meni :Evo tebi crvena pa plati pice obojici! Sad mi je sve jasno, ali nije mi jasno oli i on cita ove price o nama.Istina, pitao me je i sve sam mu isprcao sto sam napisao prethodno. Pozdrav svim mojim prezimenim rodjacima sirom svijeta i da vam se sve pozlati. I prenosite price ove da se na “zagube”!

  7. Према мојим. сазнањима, порекло је из Лике. Јанко Ђерић из околине Коренице имао је три сина, који 1878.годоне пређоше ријеку Уну. Мој чукундјед Васиљ и његов брат Јово доселили су у село са називом Грмуша (између Босанске Крупе и Бихаћа, ту и осташе, док је Дане отишао у САД, а потом се вратио у Велики Радић, код Бос.Крупе. Моји ЂЕРИЋИ славе Јовањдан.

  8. Војислав Ананић

    ЂЕРИЋ (п), у Биограду, Џиновом Долу, Слату (Невесиње) и Шипачном (Гацко). У Биограду “Ђерићи су Мучибабићи од Љескова Дуба”. У Слато су дошли око 1800. године из Шипачна. И у Џинов До су доселили из Шипачна. Некада су живјели и у селу Равни (Гацко), одакле су прешли у Шипачно. Старином су од Никшића. Славе Аранђеловдан (59:209.244.227,228,333). Ђерића има и у Придворцима код Требиња.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  9. Александар

    Ђерићи су старином Херцеговци, међутим, древно порекло воде из Македоније, одакле су дошли још пре Косовске битке. Родоначелник је Војвода Малеш, по свој прилици Цинцарин, најамни ратник. Од његовог сина Герасима, званог Гера – Ђера, настали су Ђерићи. Видети о Малешевцима и потражити књигу Херцеговина Јевте Дедијера.

  10. Поздрав браћо и сестре,ја знам да смо ми Ђерићи Херцеговци и то је то што знам,има нас у Босни и Републици Српској,Хрватској,Црној Гори и у Србији.Славимо кући светог Јована а деда ми каже да је наше порекло из Лике као што је овде већ наведено!
    Поздрав свима и да нам Бог свима да здравља и среће!
    СЛЕДИМО ДУХ СВОЈИХ ПРЕДАКА!!!