Ercegovac

17. februar 2012.

komentara: 5

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Tatjana Babić

    Na Baniji, u Papićima, između Dubice i Sunje. Mislim da slave Svetog Nikolu. Ne znam tačno.Ilija Ercegovac je imao 21 god, kad je ubijen u Jasenovcu, to je brat od strica mom dedi Ostoji – Ljubanu.

  2. Nenad Ercegovac

    Prezime Ercegovac je zastupljeno u Sremu. Smatra se da smo dosli sa Carnojevicem ili malo posle toga. Krsna slava sv. Joakim i Ana, 22.septembar. Ako neko ima proverenih info o poreklu pre dolaska u Vojvodinu neka podeli. Hvala!

    • Ana

      Poštovani Nenade

      Moj deda je bio Milorad Ercegovac. Poreklom iz Srema- Dobrinci.
      Imao je brata Jovu koji je poginuo na kraju rata od zalutalog metka.
      Dedina krsna slava je bila Sv. Joakim i Ana, 22. septembra.
      Ana (Ercegovac) Bokor

    • Miloš

      Poštovani ja sam poreklom iz Srema iz Bešenovačkog Prnjavor, prezivamo se Ercegovac, Krsna Slava nam je Sveti Nikola, smatra se da smo došli sa Arsenijem Čarnojevićem u Srem.

    • Herc 78

      Na osnovu svog iskustva pre bih rekao da ste poreklom iz Hercegovine, nego li sa Kosova odakle je došao Čarnojević. U prilog tome govori vaše prezime koje je imalo za cilj da sačuva sećanje na vašu postojbinu. U prilog tome govori i vaša Krsna Slava Sv Ana i Joakim koja je specifična za Srbe sa prostora Trebinja i Popova polja. Slično tome, u Sremskoj Mitrovici sam sreo autohtone Sremce prezimena Ninković, koje je autentično sa prostora Trebinja, tj. donje Hercegovine.