Порекло презимена Ерцег

17. фебруара 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

 1. ljeposava

  Poštovani, zanima me od kud su poreklom moj otac(pokojni)JOVO ERCEG od oca Nikole i majke ĐUKE , Rođen je u selu Provo kod Livna u BiH Otac mi je sa majkom i nas sedmoro dece došao u Vojvodinu 1945 , kao kolonista. Majka mi je devojačko mihaljica od oca Ilije i majke Stane izProva kao i otac . bila bi vam zahvalna kad bi mi pomogli da saznam ,odakle sunjihovi predci doselili u selo kod LIVNA . S poštovanjem unapred zahvalna!

 2. ljeposava

  moj otac je slavio svetog Nikolu- SLAVA MU

 3. Борко

  Једино што сам ја нашао за СВОЈЕ презиме Ерцег је овде али је то недовољно да би тачно утврдио порекло. Љепосава можете и ви погледати у овим књигама на линку http://www.poreklo.rs/2013/07/17/kompletna-digitalna-zbirka-47-knjiga-naselja-i-poreklo-stanovnistva/

 4. Anita Herceg

  ja nosim prezime Herceg,
  ali po prici moj je deda Branko dosao u Banat, naselio se u selo Bocar, i tu mu dopisali to H ispred Erceg, a recimo njegova rodjena sestra koja je zivela u Novom Sadu je imala to prezime ispravno sa E, Erceg.
  volela bih da znam vise o tome i gde su sve te familije, a sigurno su i nekako rodbinski vezane.
  Sramota ali ja znam samo tatine sestre i njihovu decu.
  Eto ako neko zna nesto o toj nasoj familiji gde je ko neka napise,
  hvala

 5. Војислав Ананић

  ЕРЦЕГ (к), породице овог презимена настањене су у више мјеста Љубушког краја: Хумцу, Прологу, Радишићима, Витини, Клобуку, Шиповачи. Ерцези у Хумцу су “из Милошевића” у Далмацији. У Радишиће им је предак дошао “испод Полога”. У Клобук је неког Ерцега бег преселио из Витине”, а у Шиповачу су “Ерцегови прадједи” доселили из Жупе код Имотског (59:296,303,307,308,309).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 6. Jelenko

  Pre oko 400-500 god pobegli su moji preci iz Stare Hercegovine negde od Gacka iz plemena Niksa sa krsnom slavom sv Luka. Bila su trojica brace sestra i majka. Naselili su se u Vrbici kod Livna.Od jednog brata su Ercezi od drugog Kozomare i od treceg Bilbije koje su se preselile na Dinaru Polaca zaseok Turic kod Knina. Neki su tu ostali doraspada SFRj a veci deo se preselio krajem XVII veka u Bosansko Grahovo u Bilbijinu dolinu odakle su se u XIX veku opet neki selili oko Banja Luke i Ljubije a u XX veku neki odose u Banat, Sloveniju Sarajevo Beograd Skoplje Ameriku Kanadu, Holandiju Australiju,… Zajednicki imenitelj je sv Luka. U B. Grahovu zivi jos petnaestak nazalost vecina u poznim godinama.

 7. Erceg Dragomir

  Pozdrav svim prezimenjacima I rodjacima.Svako ima neka saznanja o porjeklu prezimena a cinjenica uz prezime Erceg je da nas vecina slavi Sv Luku 31.oktobar.Moje saznanje odaklen potice prezime Erceg je iz Crne Gore iz Herceg novog.Kula u Herceg novom koju je sagradio Erceg Stjepan pokazuje porjeklo prezimena Erceg.Moj pradeda se naselio na Sitnicu iznad manjace a moj otac je presao u Banjaluku,gdje sam I ja rodjen I odrastao.
  ZIVJELI RODJACI,JAVITE SE NA MEJL

  • Mile Trubić

   Dragomire po g.Ananiću i g.Niškanoviću vidi se da su Ercezi iz Stražica(kod Sitnice) i da ih je bilo tri domaćinstva. Da su poreklom iz Hercegovine i da su zajedničkog porekla sa Trubićima i Mejićima iz Stražica.To možeš pročitati u prilogo o poreklu prezimena sa Zmijanja.Pozdrav.

  • Goran Erceg

   Ercezi u Stražicama podno Sitnice(Man jača) su pred nestankom, još je živ moj stric Čedo Erceg sa suprugom. Meni je pokojni djed Luka pričao da mi vidimo porijeklo iz Hercegovine, svi slavimo sv. Luku. Al u davna vremena, jedan Erceg ke ubio bega i pobjegao u Lijevče i to je predao današnjih Ercega dole oko Gradiške. Pozdrav Ercezi

 8. Erceg Snjezana

  Dobar dan dragi Ercezi. Moji predci su nastanjeni u Zemuniku, jednom selu blizu Zadra,u Hrvatskoj (do 1991 barem) i isto tako slave Svetog Luku.Zeljela bih znati od kad i odakle su su tu dosli.
  Zelim vam sve najbolje !