Порекло презимена Ерцег

17. фебруара 2012.

коментара: 11

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

 1. ljeposava

  Poštovani, zanima me od kud su poreklom moj otac(pokojni)JOVO ERCEG od oca Nikole i majke ĐUKE , Rođen je u selu Provo kod Livna u BiH Otac mi je sa majkom i nas sedmoro dece došao u Vojvodinu 1945 , kao kolonista. Majka mi je devojačko mihaljica od oca Ilije i majke Stane izProva kao i otac . bila bi vam zahvalna kad bi mi pomogli da saznam ,odakle sunjihovi predci doselili u selo kod LIVNA . S poštovanjem unapred zahvalna!

 2. ljeposava

  moj otac je slavio svetog Nikolu- SLAVA MU

 3. Борко

  Једино што сам ја нашао за СВОЈЕ презиме Ерцег је овде али је то недовољно да би тачно утврдио порекло. Љепосава можете и ви погледати у овим књигама на линку http://www.poreklo.rs/2013/07/17/kompletna-digitalna-zbirka-47-knjiga-naselja-i-poreklo-stanovnistva/

 4. Anita Herceg

  ja nosim prezime Herceg,
  ali po prici moj je deda Branko dosao u Banat, naselio se u selo Bocar, i tu mu dopisali to H ispred Erceg, a recimo njegova rodjena sestra koja je zivela u Novom Sadu je imala to prezime ispravno sa E, Erceg.
  volela bih da znam vise o tome i gde su sve te familije, a sigurno su i nekako rodbinski vezane.
  Sramota ali ja znam samo tatine sestre i njihovu decu.
  Eto ako neko zna nesto o toj nasoj familiji gde je ko neka napise,
  hvala

 5. Војислав Ананић

  ЕРЦЕГ (к), породице овог презимена настањене су у више мјеста Љубушког краја: Хумцу, Прологу, Радишићима, Витини, Клобуку, Шиповачи. Ерцези у Хумцу су “из Милошевића” у Далмацији. У Радишиће им је предак дошао “испод Полога”. У Клобук је неког Ерцега бег преселио из Витине”, а у Шиповачу су “Ерцегови прадједи” доселили из Жупе код Имотског (59:296,303,307,308,309).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 6. Jelenko

  Pre oko 400-500 god pobegli su moji preci iz Stare Hercegovine negde od Gacka iz plemena Niksa sa krsnom slavom sv Luka. Bila su trojica brace sestra i majka. Naselili su se u Vrbici kod Livna.Od jednog brata su Ercezi od drugog Kozomare i od treceg Bilbije koje su se preselile na Dinaru Polaca zaseok Turic kod Knina. Neki su tu ostali doraspada SFRj a veci deo se preselio krajem XVII veka u Bosansko Grahovo u Bilbijinu dolinu odakle su se u XIX veku opet neki selili oko Banja Luke i Ljubije a u XX veku neki odose u Banat, Sloveniju Sarajevo Beograd Skoplje Ameriku Kanadu, Holandiju Australiju,… Zajednicki imenitelj je sv Luka. U B. Grahovu zivi jos petnaestak nazalost vecina u poznim godinama.

 7. Erceg Dragomir

  Pozdrav svim prezimenjacima I rodjacima.Svako ima neka saznanja o porjeklu prezimena a cinjenica uz prezime Erceg je da nas vecina slavi Sv Luku 31.oktobar.Moje saznanje odaklen potice prezime Erceg je iz Crne Gore iz Herceg novog.Kula u Herceg novom koju je sagradio Erceg Stjepan pokazuje porjeklo prezimena Erceg.Moj pradeda se naselio na Sitnicu iznad manjace a moj otac je presao u Banjaluku,gdje sam I ja rodjen I odrastao.
  ZIVJELI RODJACI,JAVITE SE NA MEJL

 8. Erceg Snjezana

  Dobar dan dragi Ercezi. Moji predci su nastanjeni u Zemuniku, jednom selu blizu Zadra,u Hrvatskoj (do 1991 barem) i isto tako slave Svetog Luku.Zeljela bih znati od kad i odakle su su tu dosli.
  Zelim vam sve najbolje !