Порекло презимена Ђуричић

17. фебруар 2012.

коментара: 39

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (39)

Одговорите

39 коментара

  1. Фамилије-презимена Ђуричић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Ђуричић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Братачић
    -Брезовице
    -Кланица
    -Козличић
    -Рајковић
    -Тубравић

  2. Фамилије-презимена Ђуричић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића “Космај”.

    -Влашка
    -Кораћица
    -Поповић
    -Раља
    -Рожанци

  3. Nikica

    Đuričići su iz Velike Hoče-Metohija

  4. slavisa

    postovani Nikice, posto i ja sam pripadam familiji Djuricic iz Velike Hoce zamolio bih Vas da ako imate podatke za tu familiju da mi posaljete. Najstariji poznati u mojoj familiji je bio Filip Djuricic rodjen oko 1800 godine.

  5. Luka djuricic

    Postovani Djuricici,i ja nosim to lepo prezime,po prici oca,dede i ostalih starijih poreklo nosmo iz mesta Cuca koje sam i posetio u blizini Cetinja,krsna slava nam je Sv.Simeon Bogoprimac a do 1992 smo ziveli u BiH u blizini Zenica sa oko 50 domacinstava,veliki pozdrav

  6. Milutin Đuričić

    Moje prezime ĐURIČIĆ nastalo je od našeg pretka Đurice, koji se doselio iz Pive u Zlodol (tadašnju Sokolsku nahiju). Od njegovog brata Joksa nastali su Joksići iz Zlodola. Krsna slava preneta iz Pive je Đurđevdan (6-ti. maj). Ovo je zapisano i u Poreklu stanovništva Sokolske nahije, autora Lj. Pavlovića. (SANU 1934.godine). Zlodol danas je Mesna zajednica u opštini Bajina Bašta.
    Đuričići postoje i u selu Kremna, a krsna slava im je Stevanjdan (9-ti januara).
    Postoje Đuričići i u Staparima (Užice), Volujcu (Užice), Zaglavku (Bajina Bašta), Dobrotinu (Bajina Bašta) i Draksinu (ovi su se doselili iz Zlodola – Dragiša otišao na imanje supruge Milje).

    • Aleksandar

      Postovani Milutine, vodimo poreklo od istog pretka.

    • Dražan Todorić

      Odgovor i dopuna teksta za gospodina Milutin Đuričića ,
      Đurićići iz sela Rajković, opština Mionica, kod Valjeva su se doselili iz STARE HERCEGOVAČKE PIVE, CRNA GORA , PLEME DROBNJACI ,SLAVA ĐURĐEVDAN. Doselili su se 1738 godine posle ili tokom DRUGE VELIKE SEOBE SRBA SA KOSOVA I METOHIJE pod genocidom i etničkim čišćenjem od strane Turaka. Doselili su se u i Šumadiju, Valjevski kraj sa okolnim selima.

  7. Milica Ivanovic - rodjena Djuricic

    Moje djevojačko prezime je Djuricic. Moji su iz Cuca , selo Rovine i slave Svetog Nikolu.

  8. Slavoljub Djuric

    Moje prezime je Djuric, ali potice od prezimena Djuricic.
    Gaja Djuricic je iz Cetinja( Crna Gora) dosao u Korman kod Kragujevca i poveo je svog sinovca Djuricu Djuricica koji je ziveo u okolini Raske. Oni su dosli u Korman oko 1818-1820. Kasnije Gaja je promenio prezime u Gajovic a Djurica moj predak je imao dva sina Ranka Djuricica( 1840-1894) i od njega su nastali Djurici. On je imao brata Petra koji je poginuo u ustanku sa 19 godina.
    Trazim poreklo Djuricica iz okoline Raske i Cetinja. Krsna slava je Sv. Stefan Decanski -Sv. Mrata

  9. Srdjan djuricic

    Moje prezime je Djuricic slavimo peteovdan a iz metohije smo selo Grabanica

  10. ЂуричићДејан

    Постовани,презивам се исто Ђурочић као и предхорни саговорници,Живим у Великој Плани општина Смедерево,моји потичу из Милошевца село поред Велике Плане.Крсна Слава су свети Врачи,Постоји још једна породица у Милошевцу са истим преѕименом али нисмо у сродству.То је што знам незнма одакле нам је порекло ,