Порекло презимена Ђорђић

17. фебруар 2012.

коментара: 26

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (26)

Одговорите

26 коментара

  1. poreklo mojih djordjica je od sljivove dede bozidara,koji je imao 3 brata i jednu sestru. braca su mu se zvala vidoje,sreten i momcilo,a sestra mi je nepoznata. tj mozda je nada,nadica ili tako nesto. zavedeni su u opstini pecka,bela crkva ili zavlaka,ne znam tacno. moj deda boza imao je 4 dece,2 cerke i 2 sina. cerku milenu i mariju i sinove djuradja i mog oca borivoja. tetka milena je dobila 3 deteta iz 2 braka, moju sestru ladjanu,sestru vericu i brata radeta. tetka mara ima dvoje dece: moju sestru jelicu i brata zorana. djuradj stric ima 3 deteta: moju sestru maru,vesnu i brata bozidara,a moj otac borivoj ima moju sestru snezanu i mene srdjana djordjica,svi mi imamo nase naslednike,ali o tome drugi put. ako neko zna poreklo od dede vidoja i momcila,voleo bih da znam gde zive i koliko rodjaka imam sa te strane.

  2. miki

    Đorđići (od 60-godina Đeorđići) imaju i na području opštine Derventa, tačnije selo Donji Cerani. Po pričanju i pamćenju starijih rođaka Đorđići su se naselili na ovo područje prije cca 250 do 300 godina. Navodno je prvi doselio izvjesni ĐEKO a za sada imaju pronađeni i sačuvani podaci za nekih 13 porodičnih koljena. Svi slave krsnu slavu Sv. Jovan Krstitelj. Nekada je ova porodica u selu Donji Cerani imala 10 domaćinstava a sada trenutno u selu aktivno živi 6 porodica a u gradu još 5 porodica. Đeorđića (Đorđića) ima i u Srbiji, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, SAD. Prezimena Đorđić ima u susjednim opštinama Brod Modriča i Šamac ali neznemo dali smo istog porijekla.

  3. miki

    Pregledao sam neke sajtove vezano za prezime Đorđić i navodi se da počinju sa područja Kotora ali dali su isti u porodičnoj lozi sa Đorđićima (Đeorđićima) sa područja Dervente ne može se utvrditi.

  4. Dragomir Djordjic

    Moja porodica Djordjic je iz Ljubovije,tacnije tri familije Djordjica,koje nisu rod jedna drugoj.Znam sigurno da je moj pradeda Simo rodjen u Ljuboviji,zapadna Srbija.Imao je dva sina,Dragomira(moj deda cije ime nosim)i Miladina koji je imao cetiri sina,koji su se odselili u Macvu(Sabac i okolina),dok su deca moga dede Dragomira zivela jedno vreme u Ljuboviji,pa se onda raselili po Srbiji.Moji rodjaci danas zive u Valjevu,Grockoj,Vinci,Bolecu,Kaludjerici,a ja sa svojom porodicom zivim u Filadelfiji.

    • Postovani Dragomire,

      Koju slavu slavi Vasa porodica
      Moji slave sv. Luku i kako znam da su se moji doselili sa Morave .
      Moj deda je Djuradj .
      I ziveli smo u selo Radenkovic opstina Bogatic.

      Ovo sam nasla u arhivi mog sela

      ЂОРЂИЋИ (Лучиндан, 11-6 к), од Мораве; по предању, баба убила Турчина, и због освете морали побећи у Мачву.

      Puno pozdrava

      Milka

    • Ivan Djordjic

      I moji su poreklom iz Ljubovije, deda mi je bio Krsta Djordjic iz Ljubovije a ja sam iz Boleca.

      • Dragomir Djordjic

        Иване драги,твој деда Крста и мој отац Милорад Ђорђић су радили заједно у ПКБ-у од 1965-1985,када је мој отац умро.Познсјем ти оца али сам му заборавио име (мислим да су га звали Босанац,због љубовијског говора).Ако сам у праву јави се поруком(јави се и ако нисам у праву).Поздрав

  5. Milica

    Moj deda Milan je iz Batkovića, Bijeljina. Mislim da je bio delom, po ocu Karavlah. Govorio je tu varijantu rumunskog romskog. Dobar deo familije je bio tamnoput. Slavimo Sv. Petku. Na žalost, ni sa kim od familije sa dedine strane nemamo nikakav kontakt.

  6. Војислав Ананић

    ЂОРЂИЋ (п), у Радешинама и Зукићима (Коњиц). Ђордић је дошао из Зукића на Доброгошће, а одатле, око 1885. прешао “за хаџију” у Радешине. Славе Савиндан (59:337). Ђорђићи су, према предању. некада живјели и у Чичеву код Требиња. Поријеклом су из Пиве, одакле су (у 15. или 16. вијеку) доселили у Чичево. У Чичеву их одавно нема. Њихови потомци узели су нова презимена: Амбулија и Скулић. (Подаци: Саво и Жељко Амбулија из Требиња).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Nada

      Vujičići iz Zukića ( Konjic ) slave Svetu Petku a doselili su se tu jer je pokojni čukunded moga pok .muža došao poslom , oženijo se iz Zukića i tu ostao da živi .

  7. Miki

    Nažalost vrlo slabe ili nikakve su evidencije o prezimenima koje je vodila srpska pravoslavna crkva, nasuprot katoličkoj crkvi koja ima detaljne evidencije cak iz 17 vijeka. Nešto više podataka o porijeklu i prezimenima se može naći iz turskih spisa, njihovih popisa stanovništva, podaci o porezima i slično. Zato se kod nas Srba podaci prikupljaju na osnovu predanja starih ljudi a to je prilično nesigurno.

  8. Milan Đorđić

    Moj deda Miloš se 30-tih godina 20og veka doselio ,iz Zukića kod Konjica, u Loznički kraj. Slavimo Sv. Savu. Potomci žive u Banji Koviljači i Loznici.

  9. Predeag

    Zdravo, moji žive u selu Donji Šepak (Bosna i Hercegovina). Ima jih takođe u Lokanju (BiH). Meni su govorili da poreklo Đorđić vodi iz Hercegovine blizu Mostara. I rekli su da je moj čukun djed bio knez Lazar.

  10. Dragana Djordjic

    Moji nose prezime Đorđić koje potiče iz sela Bradina, kod Konjica, Bosna i hercegovina. Slava nam je Sveti Sava