Živak

17. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    ŽIVAK (p), u Brđanima i Zagoricama (Konjic). Prema porodičnom predanju, daljom su starinom od Milidragovića iz bilećkog kraja. Nekada davno, u okolinu Konjica, doselila su tri brata i nastanili se u Živanju kod Zagorice. Po toponimu Živanje uzeli su novo prezime. Iz Živanja je jedan od braće prešao u Zagorice, a jedan u Brđane. Od njih potiču današnje porodice u pomenutim naseljima. Po završetku Drugog svjetskog rata neke su porodice odselile u Belu Crkvu i Ravni Topalovac (Vojvodina). Slave Đurđevdan. (Podaci: Strahinja Živak iz Brđana). Stara su i ugledna porodica u konjičkom kraju. Istorijski izvori bilježe da je “Stoja Živak, zvana Čava. bila jedina žena sa današnjeg područja opštine Konjic učesnik Solunskog fronta” (90:253).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. pozdrav..I ja takodje znam ovi gore navedeno o Živacima ako neko zna više molila bih da napiše ili nas je baš tako malo na ovom svijetu koji imamo želju da saznamo tačno porijeklo našeg lijepog prezimena..

    • Hadži Đuro Si. Kuljanin

      Poštovana Mirjana, moja nova knjiga KONJIC-SRPSKI PREZIMENOSLOV izlati iz štampe tokom januara 2022. godine. U njoj je obuhvaćeno više od stotinu srpskih starosjedilačkih rodova na području Konjica, među kojima je i vaše prezima Živak, inače moji bogodavni kumovi. Svako dobro. Pozdrav.