Poreklo prezimena Đorđić

17. februar 2012.

komentara: 26

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (26)

Odgovorite

26 komentara

  1. Đorđe Đorđić

    Ja sam ime dobio po pradedi. Moja familija sa očeve strane (Đorđić) je iz Srbije, okolina grada Ljubovije, mesto Donja Orovica. Slava sveti Nikola.

    U delu Dr. Ljube Pavlovića “Sokolska nahija, iz 1930 god.” (koja je zapravo deo knjige “Naselja i poreklo stanovništva”), pominje se sledeći podatak:

    “Kurevaje su iz Crne Gore; tačno ne znaju iz koga mesta; došli su u Stari Vlah u Dobroselicu, pa odatle sišli niz Drinu i redom izostajali ovde onde. Ovi ovde pričaju da ih ima i u našim i u bosanskim selima pri ušću Drine i oko Valjeva. Ovde se Kurevije zovu: Sovrići, Markovići,
    Đorđići, Simići, Matići, Ignjatovići, Gajići (45 k; Sv. Nikola).”

    • Ivan Djordjic

      Moji Djordjici su iz Radjevine selo Krasava, takodje slave svetog Nikolu, hvala za citat pokusacu da pronadjem knjigu

    • Žarko

      Poštovani,

      Poznajem jednog Rumunskog Pravoslavnog Sveštenika čije je prezime Georgheci (čita se Djordjić, Georgitch). Izjavio mi je da su njegovi pretci bili Srbi.

      Koliko sam ga razumio, je da su njegovi iz grada “Craiova” u Rumuniji…

      Pozdrav

    • MILICA

      Moji su iz Donje Ljubovidje. Opština Ljubovija

    • Đorđe Đorđić

      Pozdrav imenjace,

      Djordjica ima i u Tekerisu na planini Cer. Imaju dve familije Djordjica u selu, koje se od 18veka ne mogu naci da su u srodstvu, jednu od familija od davnina zovu Zukici ne zna se zasto. Ja verujem da su se doselili u Tekeris iz sela Zukica.

      Slavimo Svetog Stefana, iz Tekerisa smo se raselili u Sabac, Loznicu, Beograd, Novi Sad, Kanadu, Francusku.

    • Milica

      I moji su iz Ljubovije

  2. Slavisa

    Nas 5 porodica Djordjica zivi u selu Gornje Crnjelovo, opstina Bijeljina, BiH.
    U crkvenim knjigama sam nasao podatak da poticemo iz Crne Gore ali blizih i tacnijih informacija nemam.

    • miodrag

      Pozdrav. Iz Dervente sam i nosim prezime Đorđić (Đeorđić). Koju slavu slaite ? Da li je neko od tvoje porodice radio DNK test ? Đorđića ima i u Doboju, Brodu, Modriči. Najstarije podatke o mojim Đorđićima imam iz 1850 godine iz jednog popisa porodičnih prezimena koje je radila osmanlijska vlast. Imam saznanja da se obrada prezimena za područje čitave Bijeljine baš sada radi. Raspitaj se malo o tome a radi se na osnovu istih popisa iz 1850-te godine.

      • Vasić

        Prezime Đorđić je postojalo u Liplju kod Kotor Varoša , zapisani su u turskom defteru iz 1851 godine sa 7 kuća. Od tih Đorđića su nastala mnoga prezimena u Liplju koja slave Trivunjdan a to su : Popović, Vuković , Gavrić , Đukić , Vasić , Popadić , Dujaković , Kerić itd . DNK test je radio Kerić kod 23andMe: Kerić, Trivunjdan, Liplje, Kotor Varoš, I2-PH908>Z16983 . Bilo bi dobro da neko uradi DNK test od Đorđića iz Dervente i Doboja. Pozdrav [email protected]

  3. Velimir Đorđić

    Moj deda Živko Đorđić je rodom iz Podnovlja BIH.U nekom trenutku se preselio u Mirkovce (Vinkovce) i tamo ostao sve do pogibje 1991Imao sina Žarka (mog oca) ,Velimira i Radislava (2 mi strica) i kcerku Radojku..Slavio je a i mi danas slavimo SV.Grigorija Čudotvorca 30.11.Pozdrav svim Đorđićima