Đogo

17. februar 2012.

komentara: 2

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Vojislav Ananić

    ĐOGO (p.m). Đoge (p). u Gornjem Hrasnu (Neum), Ubosku, Vlahovićima i Kapavici (Ljubinje), Kolešku (Nevesinje). U Gornje Hrasno su doselili prije 300 godina” iz Mirilovića (Bileća), a potiču od porodice Kapora. U Ubosko su došli iz Rujevog Dola – mahale u Gornjem Hrasnu, a u Vlahoviće iz Uboska. Slave Jovanjdan. U Koleškom su od bratstva “starih Krivokapića”. Doselili su oko 1846. godine iz Željeva gdje su neko vrijeme boravili. Slave Lazarevdan (59:258,276,289.293.327). Ima mišljenja da su Đoge u Hrasnu porijeklom od Denda iz istog mjesta (84:186). Đoge (m) su živjele u Ubosku kod Ljubinja (97:123). U Mosatru se pominje književnik Husein Đogo za koga se tvrdi da potiče od Karora i da mu je staro prezime Dubravčić (155:586).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Danislav

      U Mirilovićima kod Bileće se spominju prezimena Kapor, Krulj, Đogo (od istog bratstva)…… te bi bilo nelogično da Đoge vode porijeklo od Kapora! Svi bi trebalo da slave Jovanjdan.
      Konkretno, “moji” Đogići su od Đoga (predak iz polovine 19. vijeka je sahranjen kao Đogo Marko u selu Sitnik, Bjelimići, opština Konjic – a isti se “otisnuo” sa Oblja kod Kalinovika gdje se spominju Đoge u 18. vijeku)!