Порекло презимена Ђошан

17. фебруара 2012.

коментара: 2

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. Nevena

  Neka takva imena su nastala od nadimaka pa su promjenjena kao npr. Djosanovic pa su zvali tog covjeka Djosan i on je promenio to prezime. Mislim da se javlja u predjelima Zelece (kod Zepca).Za ovog covjeka znam jer su mi pricali to mi je bio cukundeda ili je mozda bio jos stariji?? Slavimo Nikoljdan.

 2. klara

  Pričali su mi, da su Đošani ustvari Petrovići koji su se za vrijeme “Turaka” doselili iz Crne gore iz predjela Volujka (planina) i da su se naselili u Bistrici kod Žepča. Jedan njihov momak/sin se je priženio u Želeću ili Begov han, zato je sam jedna ili dvije grane na tome lokalitetu, a ostala grupa, glavnina, je ostala u Bistrici. Ta priženitev se je dogodila za vrijeme Austrougarske ili kasnije, jer kako su meni pričali prezime Đošan je prvi put upisano za vrijeme Austrougarskog prvog popisa u Bosni. A evo kako je došlo do toga Đošan, opet po priči. Za vrijeme Austrugarskog popisa, oni su išli od kuće do kuće i pitali čija je ovo kuća (oni su slabo razumjeli jezik, a i ljudi su slabo razumjeli njih) i kako je ta kuća bila od nekog Todora kojeg su zvali Tošan, (Todor ime se je još do moga vremena zadržalo u Đošanima in zvali su ga od milja Tošo, što nakazuje, da je ta priča moguća) i oni ili žena koja je bila tada kod kuće je rekla da je to kuća Tošana, a Austrijec ili Mađar koji je izvodio popis je ne znajući, a i baš ga bilo briga zapisao Đošan i tako je ostalo Đošan. Neki su si poslije pri popisu ili upisu djece dodavali ović, tako imamo u isti porodici, da je jedan brat Đošan a drugi Đošanović. Istina je, da su Austrougarci mrzili slovene i oni su za vrijeme prvega popisa u Bosni puno prezimena unakazili. Što se tiče onih iz Želeće i Begov hana, oni su isto porijeklom iz Bistrice, jer u moje vrijeme je bila samo jedna porodica u Želeći i jedna u Begov hanu, a glavnina u Bistrici. Svih Đošana/ovića je slava sv. Nikola i ja vjerujem, da stvarno potiču negdje iz stare Hercegovine ili tamo negdje na granici s Crnom gorom. Samo sam malo skeptična u vezi prezimena Petrović, što i nije nemoguće, jer u Đošanima se je isto tako provlačilo ime Pero, i to na nešto nakazuje.
  Prije par godina sam malo raziskovala seobe naroda za vrijeme “Turaka” i bilo je stvarno puno seoba iz Hercegovine, Dalmacije i Crne gore baš na ta područja ali po prezimenima gledajuči nije bilo Petrovića, što ne znači da nije neka manja grupa bila i zato nije registrovana.
  Malo sam raziskovala i po konstrukciji tjela, očiju (nećemo gledati mješavinu sa ženske strane) i Đošani imamo stvarno malo specifičnu konstrukciju tjela, dok recimo naši susjedi Đureini/ovići su posve drugačije tjelesne konstrukcije.
  Toliko od mene i bilo bi mi stvarno drago, da još neko nešto napiše o tome, jer Đošan sigurno nije naše izvirno prezime. L.p.