Poreklo prezimena Đilas

17. februara 2012.

komentara: 2

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

 1. Stevo Djilas

  Postovani,
  kad je vec tako…
  prezime Djilas geografski zapadni deo Bosne i Hercegovine, dolina kanjona i sastav reka Unac i Una, jos pre oko 350-400god se Djilasi spominju a sve paralelno sa pricom tog vremenskog razdoblja.
  (Pravoslavni manastir Rmanj u Martin Brodu je važno duhovno središte sjeverne tromeđe BiH, Like i Dalmacije. Narodna tradicija pripisuje njegovo podizanje Katarini Branković, kćerki srpskog despota Đurđa Brankovića. Prvi pouzdani podaci o manastiru Rmanj datiraju iz 1498. godine. Manastir je bio rušen od strane Turaka 1638. i 1661. i 1785. godine. Rmanj su 1944. bombardovali i srušili njemački avioni. Manastirski hram je obnovljen 1974. Proglašen je nacionalnim spomenikom.[1])****preuzeto sa wikipedie.
  Kako sam do sad cuo dolazak Djilasa u krajeve Dalmacije tj. severo-zapadnog dela Bosne i Herzegovine se desio pre oko 400-450god. i prezime je doslo iz Crne Gore(tada je dosta bio zastupljen obicaj krvne osvete, kako u Crnoj Gori tako u Albaniji, juznim delovima Srbije), mada iskreno govoreci ni sam nisam dovoljno dobro potrazio korene i price prezimena Djilas da bih imao pravu, kompletnu pricu. Potrudicu se da obavim posao do kraja a prezime Djilas nije uopste malo imajuci u vidu broj u CG, Bosni i Herzegovini, Srbiji i ostatkom Sveta (dijaspori).
  Inace taj deo Bosni je jedan od najlepsih kutaka Sveta.
  Pisacu Vam kad bude pomaka u mojoj potrazi pa je kasnije moguce objedinjavati takve price i dobijati kompletniju sliku o PREZIMENU.
  …pohvala za temu za razgovor…

 2. Poštovani,

  O nastanku prezimena Đilas, pisao je Milovan Đilas u svom romanu Besudna zemlja. Da ne prepričavam, knjiga se može lako naći.