Порекло презимена Гузина

16. фебруар 2012.

коментара: 8

Презиме Гузина, како пише наш сарадник Милан Гузина, је пореклом из Црне Горе. Његов прилог објављујемо у целини:

Гузине су поријеклом из Чева, гдје су, након атентата на владику Данила I у 17. вијеку морали да напусте Црну Гору. Тада су се презивали Перовић.

Из Црне Горе долазе у околину Билеће, тачније у Корита, а затим одлазе у Фојницу код Гацка, гдје су до данас. Изгледа да је један брат отишао у Плужине, гдје и данас има Гузина.

Презиме су прихватили, могуће и силом, од Турака код којих су се склонили.
Славе Св. Арханђела Михаила.
КРСНА СЛАВА: Аранђеловдан
ПОЗНАТИ: Ранко Гузина, карикатуриста

_____________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ГУЗИНЕ

(на Грацу)

Гузине на Грацу, у Перасту и у Фојници код Гацка потичу од братства Перовића из Цуца, одакле четири сина Јована Перовића, бјежећи од крвне освете, почетком 18. вијека дођу у Гребнице код Никшића, гдје се населе. Никшићки Турци их наговарају и врше притисак на њих да приме ислам, што они категорички одбијају, па им Турци из пакости дају презиме Гузине.

Јованов син Сава, од кога су Гузине на Грацу, морао је да напусти Гребнице и да са браћом оде у Корита код Билеће. Драго Савин имао је четири сина, од којих му двојицу Турци посијеку. Један оде у Србију, а Јован са синовима Филипом и Радосавом, 1807. године, долази из Корита у Гребнице, а одатле на Градачку пољану на турски катун, да би 1813. године прешли на Градац на земљу Аџимусића.

Пошто на Грацу убију Турчина, Гузине, Митровићи и Лазаревићи, бјеже у Рсојевиће код манастира Острог. Послије извјесног времена, Смајо Аџимусић 1837. године враћа Гузине на Градац.

Филип Јованов имао је три сина: Васиља, Ђока и Стојана, а брат му Радосав Видака и Саву.

У балканским и Првом свјетском рату долазе и учествују као добровољци из Америке, гдје су се налазили на раду: Јован, Благота, Новица, Видак и Милика. На Брегалници гину: Миљан, Мато, Милета и Милан, док су на Мојковцу погинули Димитрије и Филип-Гргур. У Комитском покрету 1916-1918. године налазили су се Бошко и Јанко, који су погинули у завршним борбама за коначно ослобођење земље. За посебне заслуге из првих ратова Томо и Новица одликовани су Обилића медаљом.

У првим ратним данима 1941. године у борбама против Италијана, које су вођене на Крнову, погинули су: Марко, Радоман и Радоје, а Видак у Туњемиру.

Скоро сви Гузине и њихови огранци Филиповићи, Радосављевићи и Стојановићи живе у Никшићу, Подгорици, Бару, Чачку, Београду, Бачком Добром Пољу, Србобрану, Пријепољу и Шведској.

Славе Спасовдан, а прислужују Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Milun Guzina

    Bratstvo Guzina je porijeklom od Perovica iz Cuca. Zbog krvne osvete Jovan Perovic bjezi sa porodicom u Niksic gdje mu Turci namecu prezime Guzina, zbog toga sto ne prihvataju islam. Kasnije su se raselili u cetiri pravca, jedni u Fojnicu kod Gacka, drugi na Gradac kod Savnika (a ne Pluzina kako ovdje pise), treci u Perast, a cetvrti u Sumadiju. Poznati su Vojin Guzina, guverner narodne banke SFRJ,Ilija Guzina bivsi novinar, TV Sarajevo i dr.

  2. anđelka pavić

    MOJA BABA , OČEVA MAJKA JE BILA OD GUZINA.NE ZNAM NIŠTA O NJENOJ PORODICI, SEM DA JE BILA IZ GACKA.ZVALA SE NOVKA, A BILA JE UDATA ZA MOG DJEDA STEVANA.ZNAM, PO PRIČI DA JE IMALA BRATA RADIVOJA.
    AKO NEKO NEŠTO VIŠE ZNA, NEKA MI JAVI, POŠTO PRAVIM RODOSLOV.

  3. Војислав Ананић

    ГУЗИНА (п). у Фојници (Гацко). Поријклом су од Цуца из Црне Горе. Доселили су у Фојницу из Корита (Билећа) око 1840. године (59:326). Према једном другом извору. Гузине потичу од братства Перовића из Боке Которске. Синови Јована Перовића из Кривошија морали су да се иселе “ради дужне крви” у Обрежје код Никшића, на земљу бега Мушовића. Послије извјесног времена Мушовић затражи да пређу на ислам па ће их оставити на имању. У противном морају да се селе. Пошто нису хтјели прећи на ислам, напусте Мушовића земљу и преселе се у Корита. Ту им је ага Диздар додијелио земљу звану “Гуздо”. По томе су добили презиме Гузина (208:234). Има их у Мостару, Сарајеву, Тузли и исељених у САД. Славе Аранђеловдан. (Подаци: Угљеша Гузина, Тузла)

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  4. Милош

    Мајка ми је од Гузина из Улога, Калиновик. Зна ли ико о тој грани фамилије Гузина? Славе Св. Аранђела.

  5. Рајко

    Да ли ко зна нешто више о : ТОМО П. ГУЗИНА из Фојнице. Био је у четницима.

    • Ниџо

      Томов отац је Петар, ђед Голуб, а прађед Вуле. Томо је имао браћу: Јован, Ристо, Јефто и Милан. Јефтов син Бојан је вратио презиме Перовић. Имам родослов Гузина од Вула који се доселио у Фојницу, ако ти још нешто треба реци да ти напишем.

  6. Milos

    A Dr Vojin Guzina iz Hercegovine??? Bio je i direktor NB SFRJ izvrstan i neponovljiv ekonom.

  7. Никола

    По ономе што сам сазнао од рођака Гузина Јован Перовић је имао три сина који су добили презиме Гузина. Звали су се Саво, Томо и Стево.
    Саво се одселио у Дробњаке.
    Томов унук или праунук Вуле се доселио у Фојницу код Гацка и имао је четири сина: Голуб, Мићко, Андрија, Васиљ (један од Томових синова се звао Милета).
    Стево се одселио у Боку Которску, у 19. веку се спомиње Стефан/Стеван Гузина у Боки, мислим да је био поморски капетан.
    Неки од Гузина из Фојнице су променили презиме у Алексић, а неки су вратили презиме Перовић, али је већина задржала презиме Гузина.