Poreklo prezimena Guzina

16. februar 2012.

komentara: 8

Prezime Guzina, kako piše naš saradnik Milan Guzina, je poreklom iz Crne Gore. Njegov prilog objavljujemo u celini:

Guzine su porijeklom iz Čeva, gdje su, nakon atentata na vladiku Danila I u 17. vijeku morali da napuste Crnu Goru. Tada su se prezivali Perović.

Iz Crne Gore dolaze u okolinu Bileće, tačnije u Korita, a zatim odlaze u Fojnicu kod Gacka, gdje su do danas. Izgleda da je jedan brat otišao u Plužine, gdje i danas ima Guzina.

Prezime su prihvatili, moguće i silom, od Turaka kod kojih su se sklonili.
Slave Sv. Arhanđela Mihaila.
KRSNA SLAVA: Aranđelovdan
POZNATI: Ranko Guzina, karikaturista

_____________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

GUZINE

(na Gracu)

Guzine na Gracu, u Perastu i u Fojnici kod Gacka potiču od bratstva Perovića iz Cuca, odakle četiri sina Jovana Perovića, bježeći od krvne osvete, početkom 18. vijeka dođu u Grebnice kod Nikšića, gdje se nasele. Nikšićki Turci ih nagovaraju i vrše pritisak na njih da prime islam, što oni kategorički odbijaju, pa im Turci iz pakosti daju prezime Guzine.

Jovanov sin Sava, od koga su Guzine na Gracu, morao je da napusti Grebnice i da sa braćom ode u Korita kod Bileće. Drago Savin imao je četiri sina, od kojih mu dvojicu Turci posijeku. Jedan ode u Srbiju, a Jovan sa sinovima Filipom i Radosavom, 1807. godine, dolazi iz Korita u Grebnice, a odatle na Gradačku poljanu na turski katun, da bi 1813. godine prešli na Gradac na zemlju Adžimusića.

Pošto na Gracu ubiju Turčina, Guzine, Mitrovići i Lazarevići, bježe u Rsojeviće kod manastira Ostrog. Poslije izvjesnog vremena, Smajo Adžimusić 1837. godine vraća Guzine na Gradac.

Filip Jovanov imao je tri sina: Vasilja, Đoka i Stojana, a brat mu Radosav Vidaka i Savu.

U balkanskim i Prvom svjetskom ratu dolaze i učestvuju kao dobrovoljci iz Amerike, gdje su se nalazili na radu: Jovan, Blagota, Novica, Vidak i Milika. Na Bregalnici ginu: Miljan, Mato, Mileta i Milan, dok su na Mojkovcu poginuli Dimitrije i Filip-Grgur. U Komitskom pokretu 1916-1918. godine nalazili su se Boško i Janko, koji su poginuli u završnim borbama za konačno oslobođenje zemlje. Za posebne zasluge iz prvih ratova Tomo i Novica odlikovani su Obilića medaljom.

U prvim ratnim danima 1941. godine u borbama protiv Italijana, koje su vođene na Krnovu, poginuli su: Marko, Radoman i Radoje, a Vidak u Tunjemiru.

Skoro svi Guzine i njihovi ogranci Filipovići, Radosavljevići i Stojanovići žive u Nikšiću, Podgorici, Baru, Čačku, Beogradu, Bačkom Dobrom Polju, Srbobranu, Prijepolju i Švedskoj.

Slave Spasovdan, a prislužuju Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Milun Guzina

    Bratstvo Guzina je porijeklom od Perovica iz Cuca. Zbog krvne osvete Jovan Perovic bjezi sa porodicom u Niksic gdje mu Turci namecu prezime Guzina, zbog toga sto ne prihvataju islam. Kasnije su se raselili u cetiri pravca, jedni u Fojnicu kod Gacka, drugi na Gradac kod Savnika (a ne Pluzina kako ovdje pise), treci u Perast, a cetvrti u Sumadiju. Poznati su Vojin Guzina, guverner narodne banke SFRJ,Ilija Guzina bivsi novinar, TV Sarajevo i dr.

  2. anđelka pavić

    MOJA BABA , OČEVA MAJKA JE BILA OD GUZINA.NE ZNAM NIŠTA O NJENOJ PORODICI, SEM DA JE BILA IZ GACKA.ZVALA SE NOVKA, A BILA JE UDATA ZA MOG DJEDA STEVANA.ZNAM, PO PRIČI DA JE IMALA BRATA RADIVOJA.
    AKO NEKO NEŠTO VIŠE ZNA, NEKA MI JAVI, POŠTO PRAVIM RODOSLOV.

  3. Vojislav Ananić

    GUZINA (p). u Fojnici (Gacko). Porijklom su od Cuca iz Crne Gore. Doselili su u Fojnicu iz Korita (Bileća) oko 1840. godine (59:326). Prema jednom drugom izvoru. Guzine potiču od bratstva Perovića iz Boke Kotorske. Sinovi Jovana Perovića iz Krivošija morali su da se isele “radi dužne krvi” u Obrežje kod Nikšića, na zemlju bega Mušovića. Poslije izvjesnog vremena Mušović zatraži da pređu na islam pa će ih ostaviti na imanju. U protivnom moraju da se sele. Pošto nisu htjeli preći na islam, napuste Mušovića zemlju i presele se u Korita. Tu im je aga Dizdar dodijelio zemlju zvanu “Guzdo”. Po tome su dobili prezime Guzina (208:234). Ima ih u Mostaru, Sarajevu, Tuzli i iseljenih u SAD. Slave Aranđelovdan. (Podaci: Uglješa Guzina, Tuzla)

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  4. Miloš

    Majka mi je od Guzina iz Uloga, Kalinovik. Zna li iko o toj grani familije Guzina? Slave Sv. Aranđela.

  5. Rajko

    Da li ko zna nešto više o : TOMO P. GUZINA iz Fojnice. Bio je u četnicima.

    • Nidžo

      Tomov otac je Petar, đed Golub, a prađed Vule. Tomo je imao braću: Jovan, Risto, Jefto i Milan. Jeftov sin Bojan je vratio prezime Perović. Imam rodoslov Guzina od Vula koji se doselio u Fojnicu, ako ti još nešto treba reci da ti napišem.

  6. Milos

    A Dr Vojin Guzina iz Hercegovine??? Bio je i direktor NB SFRJ izvrstan i neponovljiv ekonom.

  7. Nikola

    Po onome što sam saznao od rođaka Guzina Jovan Perović je imao tri sina koji su dobili prezime Guzina. Zvali su se Savo, Tomo i Stevo.
    Savo se odselio u Drobnjake.
    Tomov unuk ili praunuk Vule se doselio u Fojnicu kod Gacka i imao je četiri sina: Golub, Mićko, Andrija, Vasilj (jedan od Tomovih sinova se zvao Mileta).
    Stevo se odselio u Boku Kotorsku, u 19. veku se spominje Stefan/Stevan Guzina u Boki, mislim da je bio pomorski kapetan.
    Neki od Guzina iz Fojnice su promenili prezime u Aleksić, a neki su vratili prezime Perović, ali je većina zadržala prezime Guzina.