Порекло презимена Гудељ

16. фебруара 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

 1. Janko Gudelj

  Po predanju mojih predaka koji su zivjeli na Vracenovicima opstina Niksic ,Gudelji su porijeklom od Drekalovica iz Kuca. Tri brata bjezeci od krvne osvete sklonili su se u mjetu Podi kod Herceg Novog tu se neko mjesto zvalo Gudeljev pod pa po tome su uzeli prezime i zavarali trag.Turski beg Shovic dao im je imanja u Trebinje,Nevesinje i Vracenovice gdje su se i oni raselili.Mislim da svi Gudelji slave svetog Djurdja.

 2. I meni je moj pokojni otac ispričao sličnu priču s tim što je rekao bježeći od krvne osvete iz Župe Nikšićke da je jedan brat otišao u Herceg Novi jedan u Trebinje a treći u Split i njegova loza je prešla na katoličku vjeru,ali nam je porijeklo zajedničko. U Trebinju svi Gudelji slave Đurđevdan.

  • Slaven gudelj

   Ovo za Guudelje da su prešli na katoličku lozu malo ste fantazirali.Gudelji u Imotskoj krajini postoje od 1730 godine.U crkvenim knjigama postoje podaci iz 1747.Prije su se Gudelji Radići prezivali.Toliko su su se razmnožili da ih danas ima u Bih u Tomislavgradu, Fojnici,Vitezu, Bugojnu, Kiseljaku, Travniku, Bosanskoj Posavini,Crkvene knjige kažu da su Srbi -pravoslavci u Trebinju
   krvno porijeklom iz Imotskog.Možemo se podvrći DNK analizama koje će npr pokazati da Gudelji iz Tomislavgrada i TREBINJA krvno u bližem srodstvu nego Gudelji iz Tomislavgrada i Fojnice

 3. vasilije gudelj

  Moji djed i pradjed su rodom iz Trebinja sa ti da ostatak porodice kao i ja zivimo u Novom Sadu..Postoji knjiga,,porodica i rodbina Vukasinovica od pisca Pera Zupca. Tu sve pise da su Gudelji pravoslavci itd..

 4. Marta Gudalj

  Zanimljivo je da u popisu nemate prezime GUDALJ. Naime, moje poreklo je iz Žumberka, selo Drage, opština Metlika, Slovenija. Ovo selo je pre Drugog svetskog rata pripadalo Hrvatskoj. U Žumberku su većinom bili naseljeni Srbi, pravoslavci, počev od negde 1530. godine,kao pripadnici Vojne krajine. Kasnije su postali grkokatolici ili unijati. Svoje pravoslavne običaje su zadržali (Uskrs, Božić, krsnu slavu, kao i druge svece,. U Žumberku postoji selo GUDALJI i sada, mada ne znam da li ima neko da živi tamo. Kao što je poznato, iz Žumberka se stanovništvo uglavnom iseljavalo u Ameriku, a posle Drugog svetskog rata je deo stanovništva koloniziran u Vojvodinu, što je bio slučaj i sa mojom porodicom. Naša krsna slava su VERIGE, ali većina Gudalja je slavila Sv. Nikolu.

  • Željko Malešević

   Dobar komentar. Verovatno se i u Vašem slušaju radi ustvari o Gudeljima, ali je tokom vremena E prešlo u A. To nije redak slučaj u Žumberku. Tamo su prezimena doživljavala promene jer bi npr. prilikom popisa uneseno pogrešno i sl. Popisivači su često bili Nemci pa je logično da nisu mogli da upišu uvek onako kako to stvarno jeste. Sličan primer je i porodica Šimrak iz Žumberka koja je nekada ranije bila Šimraković, pa je ostalo Šimrak. Da li su oni to sami tako uneli radi lakšeg izgovora ili im je neko činovnik ili oficir onaj nastavak “ović” “odsekao” teško je reći. Primera ima još ali drago mi je što ste se javili i podsetili na Vaše poreklo. Pre kratkog vremena sam prošao pored Dragam, ali sledeći put ću zasigurno i da navratim.
   Prijateljski pozdrav

 5. STASA

  POZDRAVLJAM SVE GUDELJE I BUTULIJE, JA DAM RODjAK PO MAJCI IZ SKOPLJA, MAKEDONIJA IM OSIM STO ME OVO INTERESIRA, ZELIM DA USPOSTAVIM IZGUBLjENI KONTAKT SA RODjACIMA IS TREBINjA I SIRUM Ex YU.

 6. Ivan Gudelj

  Poštovani,
  pročitao sam Vaše gornje komentare i moram Vam iznijeti neke činjenice koje sam saznao od svojih predaka. Naime, prema saznanjima do kojih sam došao moji preci su u Duvno, Županjac ili Tomislavgrad došli vrlo davno, vjerojatno prije ove imotske loze. Po svemu sudeći postoje više teorija o nastanku prezimena Gudelj. Kako sam kasnije doznao postoje Gudelji i u Boki Kotorskoj, točnije u mjestu Perast i Tivat i da su vjerojatno oni davni preci naših Gudelja. Vjerojatno prodorom turaka dali su petama vjetra i krenuli putem obale prema sjeveru… Očito

 7. Војислав Ананић

  ГУДЕЉ (п.к). Гудељи (п) су у Арсланагића мосту код Требиња. Једно су братство са Бубалима из Мионића у Шуми требињској. Славе Ђурђевдан (75:1176). Има их настањених у Залужју и Миљевцу (Невесиње). Дошли су из Враћановића у Бањанима око 1840. године. Славе, такође, Ђурђевдан (59:230,235). Гудељи (к) живе у Доњој Субни (Ракитно. Посушје). У засеоку Шарића Долац “живе данас три породице Гудеља гдје су затечени 1865. године”. У Доњу Сутину доселио им се „дјед Илија” из Црвеница (Дувно), а одатле су и поријеклом (181:74.74).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 8. Gudelj Maša

  Uz dužno poštovanje, pročitala sam sve komentare, i s većinom se ne slažemPo predanju mojih predaka, porodica Gudelj nastanjivala se u Trebinju. Kako je bilo par ratova od nastanka porodice, naravno porodica se nastanjila u Bileću, zatim preko granice u Nikšiću, te u južnom djelu Foče. Dakle izvorni grad naše porodice jeste Trebinje iz kojeg sam ja. Porodica Gudelj, smatra se da je nastala u 11. vijeku. Medjutim, tokom rata u BiH porodice Gudelja su se podijelile na dvije hrišćanske vjere Pravoslavnu i Katoličku. Svi Gudelji su prije toga bili Pravoslavci. Selo iz kojega su Gudelji porijeklom jeste Volujac u blizini Trebinja. Dakle Gudelji nisu ni iz Nikšića, Hrvatske, Bileća ili Foče, već iz Trebinja što je dokazano brojnim starim tekstovima, koji su izmedju ostalog i u knjizi Hercegovačke porodice.

 9. Slobodan

  Pozdrav,

  Ja sam prije nekoliko mjeseci dobio rezultate DNK analize .
  Sa oceve strane su svi iz Trebinja.

  Rezultati: Y hromozom = R1a-Z92 (Balticko/Slavenski).

  Y hromozom sin direktno nasljedjue od oca, bez ikakvog uticaja majcinih hromozoma, posto zene imaju samo X hromozome.

  To znaci da ima direktna linija otac/sin/otac/sin otprilike 3400 godina unazad, sve do prethodne mutacije R1a-z280

  http://venetianambassadors.org/uploads/images/project-images/venetic-origins-cover.png

  R-Z92
  42% Rusija
  18% Poljska
  8% Ukraina
  6% Belorusija
  6% Njemacka
  5% Finska
  4% Lituanija

  Za one koji govore engleski: https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_R1a_Y-DNA.shtml

  Pogedajte ovo

  https://dnk.poreklo.rs/DNK-projekat/

  • Branka Gudelj Hadžic

   Moji su poreklom iz Trebinja, doselili se u mesto Podi, Herceg Novi. Pravoslavci, slavimo sv Đorđa.
   Dosta ih se odselilo u Ameriku posle I sv rata, moj otac i njegova sestra su se odselili u Beograd, a njihov brat je ostao na Podima, Herceg Novi.