Порекло презимена Дувњак

16. фебруар 2012.

коментара: 13

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. Hercegovka

    Ovdje je pola pravih Hrvatskih prezimena po vam srbima svi samo bili pravoslavci zajebite vi to mi smo puno stariji od vas nego su se nasi izdajnici prekrstavalai.

    • Јованка

      Хахахахахахахахаха

    • Sasa

      Postovana gdjo, vidi se koliko ste pismeni, nacitani, a o nepotrebnoj mrznji da ne govorim. Nebitno je ko je kojeg porekla, bitno je biti COVEK. Sto je istini za volju u Hrvatdkoj retka pojava, bez obzira ne veroispovest. Vi ste jedan skolski primer toga. Ne pricam pausalno, nego sam dosta razlicitih izvora procitao, a i licno se uverio i u Srbiji, a i u Hrvatskoj (celoj). Samo cu reci ZALOSNO.

    • Stevka

      Pa kad se dobar deo vas pokatolicio. Danas imas hrvate jovice, jovanovice, stevanovice, stojkovice…sve tipicna srpska prezimena. Ima cak i onaj ustasa sa prezimenom srb. Pametnom dosta.

    • Дражан

      Ово није канал за Шовинисте. Своје комплексе (лечите код психолога,а можда сте и за психијатра )и лажи “причајте”неком другом . Овде су поштени људи, који желе да се сете својих предака,да их поштују и да се не забораве.

  2. Koje je to pravo hrvatsko prezime? Da nije možda Duvnjak? Svi Duvnjaci potiču iz R.SRPSKE iz Glamoča, a dalje su se selili i po Bosni i po Srbiji i Hrvatskoj. Idalje ih je najviše u Glamoču, ima ih puno u Janju i Šipovu. U Novom Sadu i okolini ja znam 5 različitih familija i sve su poreklom iz gore navedenih krajeve, ni jedna nije iz Hrvatske. Pitaj vašeg rukometaša Duvnjaka, odakle je poreklom. Veliki pozdrav.

    • Sasa

      Postovani/a, Duvnjaci nisu iz Glamoca. Oni su izvorno sa Kupresa. Kao jedan od njih znam tacan podatak porekla pa Vam mogu pisati, ako Vas zanima.

    • ilija

      Prezime Duvnjak Srbi iz Kupresa su pravoslavci iz cile opcine Duvno, dovedeni na Kupres – koji su dobili prezime jer su iz Duvna iz vise sela a nisu u rodu.

      Livanjski Duvnjaci Hrvati su iz Duvna.

      ima isto Duvnjaci Vrlike Hrvati tamo stoljecima.

      Imaju Duvnjaci Sinja Hrvati tamo davnine, a ima iz Omisa prezime Duvnjak Hrvati selo Blato na Cetini.

    • Cale

      Postovani,

      postoje Duvnjaci u Glamocu, ali nisu samo tamo. Ima ih u jednom velikom selu Donji Malovan, Opstina Kupres.
      O poreklu prezimena Duvnjak ima tacan podatak, postoje i osobe koje imaju rodoslov unazad 10+ kolena. U svakom slucaju izvorni Duvnjaci su pravoslavni, jedna grupa se naselila u mestu zvanom Duvno gde su ih pokrstili u katolicizam (sto ne znaci ista lose i zlo, ostavimo u prostoriji razlog tome cinu). Jedna grupa otisla u mesto Donji Vakuf i kroz vreme prihvatili islam. Naravno da danas svih ima svuda, migracije kroz vreme. U vredjanja i nacionalizam primitivaca ne bih ulazio. Ali ovo su istorijski dokumentovani podaci.

  3. Mimi

    Bog vam dao pameti svima. Sam vrag je usao u vas, istresite ga odmah da vam nenaskodi. Cemu svadja, izrugivanje i uvrede. Vecina srba, hrvata i istalih imaju ista prezimena. Promislite sta to znaci. Niste li nista naucili makar kroz ove godine korone. Zaboravili ste da je Bog, Otac jedan svima nama i da smo mi svi njegova ceda. Dao nam je i voli nas sve isto. Pa nismo li po njemu svi braca i sestre, Bog vam pomogao i dao pameti da kazem jos jednom.

  4. Duvno

    Samo prezime Duvnjak govori otkud potjece prezime, naime iz Duvna. Svi Duvnjaci su porijeklom iz Duvna pa su se preselili u druga mista.