Poreklo prezimena Dutina

16. februar 2012.

komentara: 1

Prezime Dutina je iz Hercegovine. Prema kazivanju Radovana Ilića iz Davidovića u knjizi “Hercegovačka prezimena” Rista Milićevića, Dutina ima u Paniku i Mirušama (Bileća), Gleđevcima i Ubosku (Ljubinje), Vrbnu (Trebinje) i Opličićima (Čapljina). U Panik su došli početkom 19. veka iz Vrbna “radi siromaštva”. Slave Nikoljdan. U Gleđevce su prešli iz obližnjeg sela Pocrnja, a u Ubosko iz Gleđevaca. Slave Svetog Savu. U Opličićima je Dituna iz Miruša. Prethodno je živeo u Stocu i Prenju, odakle je oko 1840. došao u Opličiće “da drži han”. Slavi Šćepandan. Dutine su nastanjene i u Donjim Davidovićima (Bileća). doselili su iz Miruša oko 1850. godine. Slave Šćepandan.

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola, Sveti Sava, Sveti Stefan

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vojislav Ananić

    DUTINA (p), u Paniku i Mirušama (Bileća), Gleđevcima i Ubosku (Ljubinje), Vrbnu (Trebinje) i Opličićima (Čapljina). U Panik su došli početkom 19. vijeka iz Vrbna “radi siromaštva”. Slave Nikoljdan. U Gleđevce su prešli iz obližnjeg sela Pocrnja, a u Ubosko iz Gleđevaca. Slave Svetog Savu. U Opličićima je Dutina iz Miruša. Prethodno je živio u Stocu i Prenju, odakle je oko 1840. godine došao u Opličiće “da drži han”. Slavi Šćepandan. (59:132.156, 255.276,283) Dutine su nastanjene i u Donjim Davidovićima (Bileća). Doselili su iz Miruša oko 1850. godine. Slave Šćepandan. (Saopštio Radovan Ilić iz Davidovića)

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.