Порекло презимена Додић

16. фебруар 2012.

коментара: 22

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (22)

Одговорите

22 коментара

  1. Dodic Dusan

    Dragi prijatelji,

    Moj otac Sava Dodic je iz Sabca, kao I moj deda Dusan Dodic. Znam da ima Dodica u Vranju. Otac mi je rekao da je nase poreklo iz Bosne ali u to nisam siguran. Krsan Slava nam je Sbeti Djordje. Na zalost to je sve sto znam.

    Pozdrav Dusan Dodic
    Canada

  2. Emilija Radić

    Ja sam Emilija Radić rođena Dodić iz Sombora u Bačkoj.U Somboru ima dosta Dodića,i uglavnom su svi sa salaša Čičovi iz okoline Sombora.To je staro naselje koje se spominje još 1543 god.A 1650 god.spominje se kao naselje Čičo.Srbi su se doselili tokom šeste seobe Srba iz južne Srbije i Kosova pod rukovodstvom Nikole Jurišića.Za doseljavanje Srba kralj Ferdinand je dao povlasticu crkvenim i svetovnim glavarima da 20 godina ne plaćaju porez.A u sedmoj seobi,pod vođstvom patrijarha Arsenija III Crnojevića,preko Save i Dunava prešlo je između 37000 i 40000 srpskih familija,među kojima i Dodići.Svi Dodići u okolini Sombora slave Lazarevu subotu kao krsnu slavu.

  3. Emilija Radić

    Zaboravila sam izvor podataka,Milenko Beljanski:Somborski salaši i Dragoljub Prodanović Sombor u prohujalom vremenu.

    • Damir Dodic

      Pozdrav, ja sam Damir Dodić, ime sam dobio u zlatno vreme bratstva i jedinstva 😉, a prezime kažu da je od Dodića iz okoline Vranja iz sela Suvi Dol , moj deda je odande rodom ali su posle drugog svetskog rata sa kolonizacijom završili u Vojvodini. Takođe kažu da je od nekog dede Dode. Mi slavimo svetog Savu

  4. Ja sam Vladimir Dodić,
    Moj otac Dragan Dodić je poreklom iz sela Vrbovo iz okoline Vladičinog Hana. Mnogo Dodića ima u Vranju i okolini. Koliko znam i kako mi je otac naše prezime je nastalo što se pra pra deda zvao Doda i kada se odvojio od svoje familije (bio je Stošić) svojoj porodici je dao prezime Dodić.

    • Tamara Dodić

      Ovo sam i ja čula za pra pra pra pradedu Dodu od moje mame? možda smo rodjaci.

    • Saša Dodić

      Pozdrav ja sam Saša Dodić iz Vranja, moj otac je Srećko , deda Aleksa , pradeda Rista, čukun deda Aleksa i svi su poreklom baš iz Vranja, porodični naziv za moju porodicu (koja je inače stara Vranjska porodica) je Kalavantia ili Kalabantia (naziv je dat za vreme Osmanlijske vladavine na ovim prostorima,a što znači stena,planina i tada su Turci davali “starosedeocima”Vranja nazive po nekim karakteristikama), porodična Krsna slava je Sv.Arhangel Mihail. Po priči mog oca Srećka i strica Blagoje iz Vranja,pored strica Dušana iz Vranja , saznao sam da imam familiju u okolini Vladičinog Hana i Beograda (u Beogradu mi je familija poznata), nadam se da ću ovim opisom da pronađem ili upoznam još svojih rođaka i sastavio rodoslov.

  5. Ja sam Ljiljana Dodic poreklom sam iz Cicova kod Sombora gde sam i odrasla,kao sto je gospodja Emilija navela isto to znam po dedinim pricama (SREDOJE DODIC)da smo preklom iz Bosne i da tamo postoji mesto gde su mahom zitelji sa prezimenom Dodic ali neznam kako se to mesto zove.Takodje slavimo Lazarevu subotu .

  6. Сања Додић

    Мој отац је рођен у Дробешу, селу поред Косовске Витине. Његов отац је био Стојан а деда Томо. Чули су да су за време турака, четворица браће бежали због крвне освете неге иѕ околине Далмације. Један је отишао ка Војводини, један ка Врању а двојица у Стару Србију, тј. Косово и Метохију. Скоро ми је један човек рекао да су Додићи из оклине Плитвичких језера, неко село на Б. али сам заборавила име. Кад се сетим, јавићу.
    Упознала сам једну госпођу Додић која каже ду сви Додићи из Врања. Проследићу јој овај сајт, па драга Радмила, појасните другима све 🙂
    Поздрав Додићима 🙂
    П.С. И мене су у школи звали Дода, а и мог тату, само са другим акцентом 🙂
    Славимо Светог Николу

  7. ljiljana juric

    Moje devojacko prezime je Dodic. Moj pok. otac je iz Velikog Trnjana kod Leskovca. Kako mi je pricao prezime su dobili po dedi, tako da je jedan brat uzeo prezime Dodic a drugi Stankovic. Slavimo SV. Nikolu.

  8. Никола Јовановић

    Оно што знам да је моја фамилија променила презиме након смрти мог пра чукун деде Јована Додића. Ми смо иначе из околине Врања, а моји рођаци су ми причали да се Јован доселио у те крајеве са границе између Црне Горе и Херцеговине бежећи од освете турака јер је убио турчина који је покушао да му силује рођену сестру.

  9. Andrijana

    I moje je devojacko prezime Dodic. Inace sam iz okoline Leskovca. I moj tata i deda su pricali pricu o turcima i izgubljenoj rodbini. Slavimo Svetog Nikolu

    • Lidija Dodić

      Pozdrav svima 🙂,
      Moje devojačko prezime je Dodić i živim u Kruševcu. Moj otac Nikola je rođen u Beogradu, ali je poreklom iz Šapca, bar mu je tako pričala pokojna majka jer oca ne pamti, imao je tri meseca kada je moj pokojni deda Mihajlo Dodić umro. Sve što zna o svom ocu je da je poreklom iz Šapca, da je bio bokser i da mu je nadimak bio Mile – kožni, da je za vreme rata oslobodio neke Ruse iz zarobljeništva i da je 1950. god. umro. Sahranjen je na Bulboderu. Mi po očevoj strani nikada nismo upoznali ni jednog rođaka… I to je jedan od razloga zašto pišem, možda ih imamo, a ne znamo.
      U Kruševcu ima Dodića, najviše ih ima u Milutovcu, selu nadomak Kruševca.
      Naša krsna slava je sv. Nikola.

  10. Milos Dodic

    Ja sam Milos Dodic iz Vranja, i tacno je da u vranju ima dosta dodica, a sto se svog porekla tice neznam mnogo samo znam da je moj deda rodjen u okolini vranja selo Lukovo.