Poreklo prezimena Divljak

16. februar 2012.

komentara: 10

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Siniša

    Poreklo prezimena Divljak iz Srema, tačnije Sasa(Novi Karlovci) , slava Sv. Jovan.

    • Prezime Divljak,sa Manjače planine,okolina Banjaluke,neki su odselili u Laćarak u Vojvodinu,ne znam koju slavu slave,inače moja prabaka je bila iz tih Divljaka s Manjače.

      • Dragana Divljak

        Slavimo Svetog Nikolu…i sve ste u pravu. Moj tata je rođen u selu Dobrnja, na Manjak. Po 2.sv ratu kolonizovani u Laćarak. Dobrnja useljena, KAO zbog gradnje vojnog poligona. Ustvqri cilj raseliti cista četnički sela

        • Divljak

          Verovatno su bili divni prema komšijama i neistomišljenicima, pa ko veli daj da ih raselimo po Vojvodini, tamo ih niko ne poznaje…😀

      • Ivan

        Moj otac, stric, baba, đed su sa Manjače. Tačnije selo Šljivno, opština Banja Luka. Divljak naravno.

  2. Nikola

    Divljaci su iz Malog Sljivna sa Manjace, kako ti se zvala prabaka?

  3. Miloš

    Većina sremskih Divljaka su doseljenici sa Manjače. Dobrnja je centralno mesto i naseljavali su Srem uglavnom zbog prisilnog raseljavanja zbog izgradnje vojnog poligona na Manjači 60tih godina 20. veka. Slave Sv. Nikolu. Ima ih u dosta sela u okolini Sr. Mitrovice, najviše u Laćarku, kao i u samom gradu. Moji su iz Goleša kod Banjaluke ali su se davno prezivali Mirnić. Slavimo Sv. Luku. Čuo sam i da ima starosedelaca koji vode poreklo iz Sasa (Novi Karlovci).

    • Siniša

      Došao sam do nekih podataka ,da su moji Divljaci došli u Srem pre 250 -300 godina, iz Like. Prvobitno su bili naseljeni u Sremskim Karlovcima. Nakon velikog požara u gradu , deo porodica je preseljen u Nove Karlovce (Sase).