Порекло презимена Динчић

16. фебруара 2012.

коментара: 9

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

 1. Dragomir

  Rođen sam 1951. god. u selu Grmovo opština Vitina Kosovska, dipl. ing. arhitekture.
  Moj otac je rođen u selu Leskova bara, opština Surdulica 1910. god. od oca Taze i dede Milosava i pradede Đorđija.

 2. душан

  Рођен сам 1975. у Београду. Мој отац Мирослав је рођен 1939. у Кули, Војводина. Његов отац Добросав рођен је 1898. у селу Горчинце, Бабушница од оца Видана. По породичном предању, породица се доселила у Бабушницу из Метохије.

 3. Miroslav B Mladenovic Mirac

  Dragomir Dinčić
  27. јануара 2017. у 18:40
  Dinčići su vatašani poreklom iz sela Vatasa, Kavadarci, Makedonija.
  To je ista familija sa Dinčićima iz mahale Rđavci, selo Leskova bara, opština Surdulica.
  http://www.poreklo.rs/2013/09/13/poreklo-prezimena-selo-brod-crna-trava/
  *

  • Zoran Dincic

   Tragom rodoslova…….moji koreni

   MOJ NAVRHDEDA DINČA
   U CRNOJ TRAVI OD 1800 GODINE
   (Kako su nastale porodice Dinčić,Strahinić,Andjelković,Milenković iz Crne Trave)
   Ja sam ,,šesto koleno,,mog navrhdede Dinče koji se prema nekim podacima rodio u vreme Drugog Srpskog ustanka.Odakle su se njegovi pretci doselili na ovim prostorima nema tačnih podataka,ali , najverovatnije da su dosli iz južnih krajeva tokom Velike seobe naroda.Moj navrhdeda Dinča imao je 4 (četiri)sina,najstarijeg MILENKA,zatim ANDJELKA,onda trečeg po redu,mog čukundedu DIMU koji se rodio 1830 godine i najmladjeg sina STRAHINJU.Od njih četvorice sinova,kasnije ,pojavom porodičnog prezimena nastale su posebne porodice DINČIČ,MILENKOVIČ,ANDJELKOVIĆ i STRAHINIĆ.Iako ta četiri brata rodjeni u kući svog oca a mog navrhdede Dinče,čim su se oženili,napuštali bi očevu kuću.pravili svoje kuće po pravilu na nekom drugom mestu a u na staro porodično ognište ostajao bi sin koji bi poslednji osnovao svoju porodicu.
   Moje prezime DINČIĆ nastalo je kada je moj čukundeda Dima oformio svoju porodicu.Imao je četiri sina:najstarijeg NIKOLU(rodjenog 1855)STOJANA(rodjenog 1862),mog pradedu PETRA DIUNČIĆA(rodjenog 1878) i najmladjeg sina VASU.
   DINČIĆI
   Moj pradeda PETAR DINČIĆ(zvali su ga i Petraća)napravio je svoju kuću u selu Čuka,u mahali Pečinovci.Kuća I danas postoji.Imao je 7(sedmoro)dece:petoro sinova I dve kćeri.Moj deda MILIĆ DINČIĆ rodjen 1900 godine bio je njegov najstariji sin,prvenac.Posle pet godina,rodio se je BUDIMIR(1905),zatim sin DOBRICA(1907) ,pa onda DRAGOJE I najmladji sin RATOMIR(1914)koji je nasledio očevu kuću,u kojoj nije mnogo živeo,jer je sa svojim sinom JOVANOM DINČIĆEM napravio kuću u Vlasotincu.
   Moj pradeda PETAR imao je I dve ćerke OLGU(1912) I NADU(1922).Ako pogledate pažljivo datume rodjenja dece mog pradede PATRA DINČIĆA,videcete da je moj deda Milić Dinčić rodjen 1900 godine a njegova najmladja sestra NADA 22 godine kasnije,odnosno godinu dana kasnije od rodjena mog oca Božidara DINČIĆA(1921)tako da je moj otac Božidar bio godinu dana stariji od svoje tetke Nade.
   Moj deda MILIĆ DINČIĆ oženio se mojom babom Vaskom(rodjena 1894)koja mu je rodila troje dece:sinove,mog oca Božidara I mog strica Svetislava(1925) I čerku Lenu(Lenče).Posle nekoliko godinas življenja u selu Čuka,u poorodićnoj kući ,rešili su da se odsele za Leskovac pa su 1931 godine ,u tadašnoj ,,Belčug mali,,sadašnja ulica Pop Mićina,kupili tursku kuću od ALEKSANDRA VIDENOVIĆA,zidara iz Crne Trave(zapravo moja baba Vaska dala je svoj miraz(zemlju u Crnoj Travi)za kuću u Leskovcu I jednu njivu pored crkve u selu Vinarcu,na 4 km od Leskovca.
   Moj otac Božidar DINČIĆ je strareiji sin Miliča Dinčića(rodjen 1921)rodjen je u Crnoj Travi ali je od 1931 godine u Leskovcu.Kao ilegalac-skojevac GESTASPO ga je uhapsio 1943,oterao u logor u Nišu a zatim na Banjici,gde je njegova grupa igrom slučaja odredjena za streljanje ali greskom poslata u Nemački logor EURVIL gde je posle 6 meseca sa grupom logoraša pobegao I priključio se snagama Francuskog POKRETA OTPORA I bio borac Drugog bataljona PRVOG PARISKOG PUKA,u poznatom odeljenju jugoslovena koje je vodilo velike borbe na Mozelu.Po oslobodjenju Francuske 1944 vratio se u Crnu Goru(brodom iz Marselja za Dubrovnik)gde se je priključio partizanskim jedinicama I demobiulsan je 1947 godine kao pripadnih specijalnih jednica u Bosilgradu.Posle rata odlikova je najvižib državnim odlikovanjima Ordenom zasluge za narod sa zlatnim vencem I Medaljom za hrabrost Danas ulica u Leskovcu u kojoj ja živim u novoj porodičnoj kući sa svojom decom, nosi ime mog oca Božidara Dinčića.
   Rodjeni brat mog oca Svetislav Dinčič ima dva sina starijeg Ljubisu Dinčiča,poznatog novinara I književnika I Jovicu Dinčića.Žive u Leskovcu.
   Moja pokojna teka Lenće udala se I živela u Beogradu sa svojim sinovima Zoran I Petrom.

   Mladji dedin brat BUDIMIR DINČIĆ(rodjen 1905)imao je sedmoro dece(4 sina I 3 kćeri).Najstariji sin BUDIMIRA DINČIĆA zvao se IVAN DINČIČ(1926-1994)I imao je sina ČASLAVA(1952)I kćer Divnu.
   Drugi sin BUDIMIRA DINČIĆA bio je ALEKSANDAR DINČIĆ(1928) I ima ćerku Ljiljanu(rodjenu 1954)
   Treći sin BUDIMIRA DINČIĆA,bio je Tomislav Dinčić(1933) I ima sina Zorana.
   Najmladji Budimirov sin je STANOJA DINČIĆČ koji ima čerku OLGICU.
   Treći sin mog pradede PATRA DINČIĆA bio je DOBRICA DINČIĆ(rodjen 1907) I imao je tri ćerke:KATU,ZLATU I IVANKU.
   Četvti sin mog pradede Patra Dinčića bio je DRAGOJA(rodjen 1910) imao je troje deece_ćerku Snežu I sinove Ćedu I Bokija I žive u Prokuplju.
   I najmladji sin mog pradede Petra bio je RATOMIR DINČIĆ(rodjen 1914) I živeo je 94 godina .Kao najmladji sin nasledio je kuču I imanjer mog pradede Petra ali njaveći deo života proživeo je u Vlasotincu sa svojim sinom JOVOM DINČIĆEM(1942) I unucima Draganom I Zoranom Dinčićem.
   Moj pradeda Petar imao je I dve kceri:stariju Olgu koja se je udala u Leskovcu za rusa Marona I izrodila mu četvoro dece:ćerke Maricu I Smilju I sinove Vlacka I Ivču.
   Mladja čerka Nada (1922)udala se u Leskovcu I rodila ćerku Radu I sinove Slobodana I Ljubišu.
   STRAHINIĆI
   Strahinići nose prezime po imenu najmladjeg sina mog navrhdede DINČE.,Strahinje koji je rodjen 1837 godine.Strahinja je imao dva sina DONČU(1870-1934) I GORČU(1877-1901).
   DONĆA STRAHINIĆ je imao petoro dece :sionove Radovaana,Boru,Jovančui Todora I čerku Milevu.
   Njegov sin Bora imao je sina Branka I ćerku Ljubinku.Dončin drugi sin JOVANČA STRAHINIĆ(1905)imao je dva sina ČASLAVA STRAHINIĆA(rodjen 1931-umro 2010) I DUŠKA STRAHINIĆA.
   Časlav Strahinić je bio doktor pravnih nauka I poznati professor Fakulteta političkih nauka u Beograda.Bio je tvorac ,,Kardeljevog ustava,, I predavao je I na Unioverzitetu u Londonu I bio prijatelj Margaret Tačer,,,čelične ledi I premijerke Velike Britanije.
   Dončina čerka Mileva rodiula je sinove Veljka I Miladina I ćerke Cvetanku I Bosanku.
   Najmladji sin. DONČE STRAHINIĆA zvao se je TODOR STRAHINIĆ(1907-1985)Imao je čerku Sofiju I sinove Stanoju I Gojka Strahinića .
   (nastaviće se)