Порекло презимена Димитрић

16. фебруар 2012.

коментара: 37

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (37)

Одговорите

37 коментара

  1. Gordana Valjevo

    Moj otac je rođen u Beloj Crkvi kod Krupnja. Sveti Nikola je naša krsna slava. Živimo u Valjevu, ali blisku rodbinu imamo i u Šapcu.

  2. Nebojša

    Moj deda Marjan Dimitrić rođen je u selu Šabačka Kamenica, kao i 3 njegova brata (Vojislav, Miroslav i 4. brat kome ne znam ime). Moj deda Marjan i 4. brat poginuli su za vreme II svetskog rata, dok su Vojislav i Miroslav preživeli. Potomci dede Marjana žive u Kraljevu i Medveđi kod Trstenika, a Miroslava i Vojislava u Novom Sadu i Šabačkoj kamenici (Koceljeva). Svi slave Sv. Jovana (20.januar).

    • Stefan

      Moj deda Miroslav Dimitric zivi u Sapcu.

    • Marija

      Moj deda Vojislav Dimitrić je imao tri brata: Marjana, Bogića i Miroslava. Miha(i)jlo je bio moj pradeda, tj.otac ovo cetvoro brace.z Znam rodjake od dedinog brata Miroslava, ali o rodjacima i potomcima Bogića i Marjana ne znam nista. Ako se pronadjete u ovom postu, javite se pa cemo naci nacin da stupimo u kontakt. Marija Dimitrić

    • Marija

      Nebojsa, nadam se da ces jos neki put posetiti ovaj sajt i da cemo nekako moci da stupimo u kontakt. Moj deda se zvao Vojislav, imao je jos trojicu brace, Marjana, Miroslava i Bogića. Miroslavljevi potomci su mi poznati jer je ziveo pored kuce mog dede, ali o potomcina Marjana i Bogića ne znam nista. Njihov otac se uvao Miha(i)jlo, majka, cini mi se, Draginja.

      • Nebojsa Risimic

        Marija, drago mi je da si se javila. Ja sam po majci unuk Marjana Dimitrica. Tacno je da se cetvrti brat zvao Bogic, a i ostalo se uklapa pa pretpostavljam da smo rodjaci. Dakle, moj deda Marjan je zavrsio Bogosloviju u Sarajevu i 1936 se ozenio mojom babom Radmilom. Sledece godine rodio se moj ujak Mihailo, a 1939 moj ujak Dusan. Rat ih je docekao u selu Divos na Fruskoj Gori, ali su uspeli da se prebace u centralnu Srbiju i deda je dobio parohiju u selu Ovsiste kod Topole. Nazalost poginuo je 1944 i sahranjen je porti svoje crkve. Najmladji brat Bogic takodje je poginuo u ratu i nije ostavio potomke. Danas su zivi moj ujak Mihajlo i njegova cerka Nada, kao i moja majka Mirjana i ja. Drugi ujak je umro 1985 bez potomaka. Eto Marija to je kratka istorija Marjana Dimitrica i njegovih potomaka. Mozes li da mi napises nesto o Vojislavu i Miroslavu i njihovim porodicama. Nadam se da cemo se jednom upoznati. Pozdrav!

    • Саша Димитрић

      Моје име ке Саша Димитрић, од оца Сретена и мајке Тијане, имам бата Милана. Деда ми се звао Мирослслав, а баба Видослава (девојачко Кнежевић), кућа и њихово порекло је Шабачка Каменица, колико знам већина Димитрића у Србији је пореклом из тог села, гробље у Шабачкој Каменици је на земљи Димитрића, ја што знам у селу су још позната презимена Зарића, Ђурђевића, Мандића, Кнежевића… Оно што још знам ке да се презиме Димитрић појављује у Осечини код Ваљева и у Босни а да нису пореклом из мог села. Димитрићи у Шапцу, Ваљеву, Новом Саду, Београду су већином порекла из Каменице. Оно што знам и што сам чуо да је неко од дедине родбине и у Трстенику, и да се први Димитрић населио у Каменици, још увек изнад гробља има тзв. Прва кућа Димитрића, и да је порекло из Босне (Херцеговине). Славимо Светог Јована.

      • Саша Димитрић

        Брат Милан и ја смо рођени у Новом Саду, отац и мајка су радили тамо 1986 се селимо за Ваљево и они су и данас тамо као и брат а ја сам у Београду, он има двоје, а ја троје деце. Мој отац Сретен има још два брата Срећка живи у Коцељеви и Јанка жовео у Новом Саду, упокојио се 2018. г. сахрањен у Каменици и сетру Бранку живи у Новом Саду. Стриц Срећко има сина Горана у Панчеву и ћерку Снежану удата у Ваљеву. Стриц Јанко није имао деце, тетка Бранка има два сина Бранка и зорана оба живе и раде у Немачкој. По старини знам да је деда Мирослав имао браће и сестара али морао бих оца да питам за имена, знам да је деда Мирослав имао са још једним братом воденицу на парну машину-трактор мало пре рата и да је био добар механичар (чак како отац каже авио механичар у краљевој војсци, можда зато и ја волим машинство) али да кад је рат завршен млин им је одузет и затворен, а деда је до пензије био управник млина у Драгињу. Један од мојих нерођених стричева је Светислав живи у Каменици има сина и две ћерке, онда покојни др Миленко професор у
        Београду на вишој машинској, имао сина, умро млад (наиме 90-тих га пресрелела група (безрепе стоке) тражили му да скине и преда патике, он није хтео, а они га претуку и украду му патике и оставе га на улици, после недељу дана умро је у болници од последица батињања, што је и стрица одвело у прерану смрт. Још што знам тоје Жика дуго радио и зарадио пензију у Новом Саду (предузеће 27. март) наравно и он машински инжињер и мислим да је негде у Младеновцу он је од најстаријих живих и много зна о нама Димитрићима, и многима је помогао по доласку у Нови Сад. Нисам успео са њим да причам, има сина Горана професор др на факултету за физичко у Новом Саду. Даље не знам, а волео бих велика смо фамилија, и требало би да се једном годишње окупљамо, да се деца и ми старији упознају и да знају да имају своје на које могу да рачунају.

    • Саша Димитрић

      Ја се зовем Саша Димитрић од оца Сретена и мајке Тијане (Симић, село Мирница, Куршумлија) , деда по оцу ми се звао Мирослав, а баба Видосава (Кнежевић). Деда и баба су пореклом из Шабачке Каменице (у даљем тексту Каменице). Колико знам већина Димитрића је пореклом одавде, У Каменици поред Димитрића као велике фамилије има и Зарића, Ђурђевића, Мандића, Урошевића и Кнежевића (што је мени познато, има их још али ја их не знам). Кад се оде на гробље у Каменици већина надгробних споменика је са презименом Димитрић, отац ми рече да је гробље иначе формирано на земљи Димитрића, а мало више гробља се и данас налази, како је је зову “прва кућа Димитрића” одакле су сви у селу потекли. Димитрића, а који нису пореклом из Каменице су, колико ја знам у Осечини и Босни (Херцеговини). Најстарија легенда која се провлачи је да је Димитрић из Каменице један од расељене Браће (убили турчина) из Босне чак и Црне Горе, (Димитрије – Димитрићи и Иван – Ивановићи) ова прича није проверена и домену је легенде.

      • Mirjana Marković

        Ja sam unuka Vojislava Dimitrića, ćerka Dragoslava Dimitrića, zovu ga Kokan. Rodjena sam u Šapcu, a živim u Novom Sadu. Sećam se Snežane i Gorana iz detinjstva u Š. Kamenici, a upoznala sam i Brankine sinove koji žive u Nemačkoj.

  3. Armadilo73

    Dimitrica ima u Matijevcu ( Muratovcu ) kod Sapca. Slave svetog Jovana. Jedan ogranak se davno domazetio u Mrdjenovcu kraj Sapca. Tu su posle seobe srba dosla 3 brata sa Zlatibora, cetvrti je ostao u valjevskoj kamenici.

    • Ненад

      Ја сам Димитрић из Мрђеновца. Славимо Никољдан, сви смо неки род, потичемо од неког Марка Димитрић, то нам је 9.колено, даље не знамо. Ми смо увек мислили да смо овде староседеоци.

  4. Милосав

    Ја сам рођен у Коренити СО Лозница.Према причама мојих старијих предака Димитрићи су се у Корениту дселили из Старе Херцеговине вероватно у 18 веку. Неколико фамилија је остало у селима око Лоѕнице и Рађевине друге фамилије населиле су се по Мачви а они који су кренули према источним деловима Србије узели су прзиме Димитријевићи.Димитрићи у Коренити живе у засеоку Доња Мала где већина фамилија слави Препод.Киријак Отшелник МИХОЉДАН као и Димитрићи пореклом из Корените. Има нас из Корените у Лозници, Београду, Новом Сад у Новом Пззару и другим местима

  5. Дејан

    Моја породица је из села Зелиња општина Зворник у РС .Сви Димитрићи у селу славе Св. Јована . Нема нас пуно и једна смо од три фамелије које су основале село . Углавном се прича да су нам претци из Црне горе али без података који би то поткрепили . Што се тиче познатих Димитрића из села ту је једино проф. Велизар Димитрић који је предавао на грађевинском факултету у Београду. У близини има још Димитрића у Власеници и Милићима који су око 20 км удаљени од Зелиња.

    • Rada

      Poštovani Dejane,
      Moja porodica je takođe Dimitrić iz Zelinja, slavimo Svetog Jovana. 😊

    • Radojka Gvozdenovic

      Moj pradeda Pero Dimitric,I brat mu Marko Dimitric naselili selo Misari,ops.Vlasenica (kazu od n.kasabe,a poreklom iz Hercegovine ,Ploce,Rudine Nazalost moj deda Stojana (Dimitric Pere sin )U zameri s ocem promeni prezime u Matic.A pradedin brat Marko Dimitric..Imadne samo zenske potomke .Te se I prezime izgubi ,Ali nije I gen,Niti krv.Slavimo Krsnu Slavu Svetiga Luku.Mozda deda Stojana menjajuci prezime promeno I Krsnu Slavu.💔😥

    • Unuk Velizara Dimitrica

      Selo Zelinje, Velizar Dimitric, rodjeni brat moje bake Visnje Dimitric udate Milic, rekao bih po onome sto si napisao da smo rod.
      Veliki pozdrav iz Srbije

  6. Jelena

    Ima nas Dimitrića i u Derventi.
    Slavimo Sv. Nikolu.
    🙂

  7. David Djurić

    Moja Baba Milojka je rodom iz Korenite kod Loznice, ali su se 197.. i neke odselili na Brezjak. Otac joj se zvao Mihajlo, a njegov otac Ćiro. Bilo je mnogo braće i sestara Mihajlovih, koje nisam mogao da popamtim, ali znam otprilike gde ima potomaka. Bilo je mnogo zenske dece koje su se poudale, pritom su promenile prezimena sto je i logicno. Ima nas u Koreniti, Brezjak, Lešnica, Klupci, Brasina, Stupnica, Loznica, Šabac, Obrenovac, Beograd itd. Ako ima nekih rodjaka slobodno se javite. Pozz

  8. Lazar Dimitric

    Moja porodica potice iz Sabacke Kamenice,deda Nikola imao je pet sinova i cerku koji su se raselili u Valjevo,Sabac i Kanadu.
    Slavimo Sv.Jovana

  9. Dragica

    Ja sam Dragica Dimitric, zivimo jedno selo pored Banjaluke,i krsna slava je Sveti Stefan.Moji su generacijama u ovom seluOrahovljani.Voljela bi da znam vise o mom prezimenu.Hvala

  10. Zoran

    Familija Dimitric ima jedan ogranak u selu Mala Vranjska pored Sapca. Doselili su se u 19 veku iz sela Krivaja gde su storosedeoci. Slave sv.Nikolu