Порекло презимена Дамјанић

16. фебруар 2012.

коментара: 19

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (19)

Одговорите

19 коментара

  1. dusanka

    Moje devojacko prezime je Damjanic, ali me zanima odakle zaista to prezime stize u dalmatinsko malo selo Zdrapanj. Danas je to sibensko-kninski okrug. Moj deda zvao se Mirko, bio je rodjen 1906, ne znam kako se zvao dedin otac,…..to bi bilo to u kratke crte….

  2. Према подацима из књиге ”Презимена Срба у Далмацији” А.Бачка, Дамјанићи из Ждрапња су несумњиво сродни са Дамјанићима у Великој Глави.
    Дамјанићи из Велике Главе, помињу се у том селу 1725. године.
    Дамјанића има и у Врбнику, славе Ђурђевдан. Они су досељени из Босне у 17.веку. На једном документу из 1796.год. међу потписницима се јавља и Тома Дамјанић (Toma Damianich), готово сигурно Врбничанин. 1920.год. у Врбнику је било 9 домова Дамјанића.
    С обзиром да нисте навели Славу, не знам да ли сте сродни са Дамјанићима из Врбника.

    • dusanka

      e slava je sveti ilija,….pa odakle sam na kraju

    • Vesna

      Poštovani, potomak sam Damjanića iz Velike Glave. Prema proceni podataka koje sam saznala naš predak Simo se u Veliku Glavu doselio oko 1820. sa svojim bratom Ćirom koji nije imao muške dece. Krsna slava nam je Sv.Ilija i prema pričama starijih smo u srodstvu sa Damjanićima sa Prukljena i iz Ždrapnja. Tokom ratova ’90tih, linija fronta se prostirala kroz zaseok Damjanić u Velikoj Glavi. Nakon rata obnovljeno je nekoliko kuća ali mlađi potomci Damjanića su se raselili i danas žive u Srbiji, Australiji, Americi, Crnoj Gori, Nemačkoj, Švajcarskoj …Ima ih i u Hrvatskoj, po gradovima gde žive od ’50tih.

  3. Слава може и да се промени…често се дешавало, тако да не би искључивао повезаност Дамјанића из Врбника и ваших из Ждрапња односно Велике Главе. Ипак, оно што је сигурно јесте да се је ваш род дошао у Книнску крајину из Босне (по Накићеновићу). Сеобе из Босне ка Далмацији су познате још од времена цара Душана, међутим, Дамјанићи из Велике Главе с којима сте сигурно у сродству, помињу се тек 1725.год., па би насељавање требало везивати за два велика рата: Морејски и Кандијски, оба с краја 17.века. Рецимо да би ваши даљи преци у Ждрапањ / Велику Главу дошли највероватније из западне Босне или Босанске Крајине.

  4. Jovanka Oja

    Poštovanje!
    Trenutno sam u pripremi izrade porodičnog stabla prezimena Damjanić iz Ždrapnja. Ja sam Jovanka Oja Šorgić rođena Damjanić iz Ždrapnja i bliska rođaka sa Dušankom. Da dodam da je jedan od braće (bilo ih je trojica) Damjanića iz Velike Glave sa kojima smo u srodstvu otišao u selo Prokljan gde ih ima i danas. Doduše nisam sigurna da li ih ima još posle rata 1995 godine ali istražiću. Ja sam do sada prikupila podatke za otprilike devet kolena Damjanića ali samo ove loze koja je u Ždrapnju. Kad budem išla u Ždrapanj pokušaću još da se raspitam kod parohijskog sveštenika (pripadamo nekadašnjoj CO Bratiškovci, crkva Svetog Nikole) koji je trenutno u Skradinu. Takođe sam proučila i prezime Tomasović iz Ždrapnja(devojačko prezime moje majke) pa koliko vreme i obaveze dozvole idemo dalje. Ako ste zainteresovani za saradnju javite se. Svako dobro. Jovanka Oja Šorgić rođ. Damjanić

  5. Jelena90

    Ја сам такође Дамјанић ! По речима мог оца водимо порекло из Доњих Ракана, општина Нови Град у Републици Српској. То је колико знамо због предходних четири, пет колена. Слава нам је Свети Никола. Поздрав свим Дамјанићима !!! 🙂

  6. Jovana

    Pozdrav,ja sam Damjanic sa Vrbnika….volela bih znati malo vise o dolasku Damjanica na Vrbnik….nekad sam negde (jos kao skolarka) procitala da nam je poreklo iz Crne Gore….Hvala

  7. Zoran

    Damjanići

    Damjanići žive u Gornjim Rakanima u trinaest kuća sa 101 dušom, a u Donjim Rakanima jedna kuća sa 4 duše. Oni su ogranak porodice Karan, koja stanuje u Vedovici. Jedan od sedmorice braće Karana iza begstva sa Boboljusaka umre u Ašanima i ostane mu udovica Damjana sa više sinova. Pošto se preselio u Vedovicu i sinovi Damjani podrastu, odvoji se ona od deverova i nastani se sa sinovima u Gornjim Rakanima na mestu zvanom “Slapovi” (gde reka Vojskova pravi slapove). Po Damjani prozvaše se svi Damjanići.

  8. Petar

    I ja sam Damjanic sa Vrbnika. Stariji u selu su pricali, da je prvi Damjanic dosao iz bosne, okoline Sanskog mosta u vrijeme turaka tj. vojne krajine. Navodno je ubio nekog agu, pa su mu kao “azil” dali posjed na Vrbniku. po drugoj prici korijeni vuku iz crne gore ili kosova (ima selo Damjani na metohiji) ali je ta prica manje vjerojatna tojest daleka. Bice da smo u dalmaciju dosli iz okoline prijedora, sanskog mosta jer tamo ima jos damjanica.
    a takodjer treba uzeti u obzir da su se prezimena formirala tek oko 18 vijeka, obicno po imenu nekog starijesine (Damjan) tako da je skoro sigurno da Damjanici svuda po svijetu nemaju nikakvog direktnog srodstva jedan sa drugim.

  9. Drago Damjanic

    Ja sam dosao do podatka da Damjanici su bili naseljeni kod reke Unac kod Drvara i nosili prezime Karan. Ostala je udovica Damjana sa 4 sina koji su posle se naselili jedan deo kod Bos Novog u Gornjim Rakanima -to su moji preci a za ostale ne znam verovatno jedan deo u Kistanju je bio.
    Nasao sam kopiju crkvene knjige u Beogradu kod jednog og kolega gde pise slicno i da prezime Damjanic nosimo od 1753 god. Imacu jos informacija dok kopiram tu knjigu. Pozdrav

    • Novica Damjanić

      Moji su isto Damjanić iz Gornjih Rakana slavimo sv.Nikolu. U Gornjim Rakanima imaju tri kuče Damjanića (koliko znam) 2 su ljevo 1 je desno od nove crkve u selu.
      Pozdrav svima

  10. Јованка Оја

    Молба за Драгу Дамјанића!

    Ако није проблем кад добијете књигу да ме детаљније обавестите јер сам и сама у истраживању порекла презимена Дамјанић, Место Ждрапањ, Скрадин.

    Срдачно.

    Јованка Оја Шоргић