Poreklo prezimena Vraneš

15. februar 2012.

komentara: 27

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (27)

Odgovorite

27 komentara

  1. Porodica Vraneš iz koje potiče moja majka, rodom je iz Like, selo Tužević, opština Otočac (odnosno u neko vreme, administrativno, Brinje). Slava je Sveti Jovan Krstitelj (20. januar). Po nekom neproverenom predanju, dalje poreklo vodi iz krajeva Crne Gore ili tromeđe Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, odakle su krenuli u seobu, povlačeći se pred Turcima i u potrazi za boljim životom.

  2. Maja Mišić

    Moja baka po mami je iz iste porodice Vraneš iz mesta Tužević, kod Brinja. Pred kraj leta 1944. su prebegli u Vojvodinu, pretežno u Bački Brestovac. Takodje im je krsna slava Sv. Jovan Krstitelj.

  3. Vesna Jeremić

    Porodica moje majke (preživeli članovi) takođe je kolonizovana u Vojvodinu, Bački Brestovac, po završetku drugog svetskog rata. Ne znam da li je kolonizovano više porodica sa tim prezimenom, nije isključeno. Nosilac kolonizacije ispred porodice moje majke bio je njen deda, a moj pradeda Rade Vraneš.

  4. Aleksandar Stojanović.

    Moj deda po majci je Đuro Vraneš od oca Rada kuća Simića u Tuževiću. Imao braću Branka, Uroša i Iliju i sestru Maru. Uroš i Ilija poginuli u ratu. Preživeli su izbegli za B Brestovac. U sept. 2016 bio u Tuževiću i prvi put video ono šta je ostalo od imanja pradede. Trenutno tamo živi nekoliko Vraneša i to uglavnom leti.

    • Vesna Jeremić

      Dragi Aleksandre,

      ponekad ispratim komentare na ovom sajtu i naišla sam na tvoj komentar. Zaključila sam ko si i čiji si sin, pa premda se ne poznajemo, mi smo rod, pa te ovim putem pozdravljam, kao i tvoju majku, koju poznajem, naravno. Tvoj deda po majci i moj deda po majci su bili rođena braća (Đuro i Uroš), a moja majka i tvoja majka – sestre od strica. Eto tako. Lepo je što si bio u Tuževiću i video pradedovsko imanje. Koreni su koreni. Srdačan pozdrav.

  5. Vesna Jeremić

    P.S. Zaboravila sam da dodam u prethodnom komentaru da se sestra Uroša, Branka, Đure i Ilije Vraneš zvala Milka, a ne Mara i bila je divna žena, kao i tvoj deda Đuro. Branko je bio zatočenik na Golom Otoku i prerano umro, verovatno i zbog te činjenice, a o tome postoje podaci na netu. Sudbina ove porodice, nažalost, podseća na sudbine mnogih porodica iz tih krajeva u to vreme, ali je najvažnije od svega da postojimo mi, koji ih pamtimo i pominjemo.

    • velibor

      Pozdrav svima!Ja sam Velibor Vraneš,rođen u Slavonskoj Požegi u koju je iz Tuževića doselio moj pradeda Simeun(Simo)od oca Vladana i majke Jeke.Simo je imao tri sina Branko,Milan i Dušan i ćerku Mariju koja ’42 nestaje u Jasenovcu.Moj otac je Milan Dušanov živimo u Rumi,moj sin je Dušan i slavimo sv.Jovana Krstitelja i znamo da su rođaci u Bač.Brest.i to Simina rođena braća ili stričevići,pozdrav čujemo se rodbino.

  6. Aleksandar Vraneš

    Pozdrav svima,

    mod deda se zvao Ratko Vranes, moj otac Djura, pradeda Djura. Slava Sv.Jovan 20.1.

  7. Dejan Vraneš

    Rođen sam u Užicu, kao i moj otac Slobodan, Deda Slavko rodio se u Glisnici kod Pljevalja i posle rata se preselio u Užice. Slavkov rođeni brat Mirko preselio se iz Glisnice u Beograd, kao i njihov stric Danilo. Zanimljivo jedino mi slavimo Sv. Nikolu. Nažalost nikada nisam bio u Glisnici.

    • Dejan Vraneš

      Pozdrav za imenjaka i prezimenjaka. I ja se zovem Dejan Vraneš, Moj otac Radovan je iz Glisnice kod Pljevalja, odakle je došao u Beograd, gde sam ja rodjen. Isto slavimo Svetog Nikolu.Bio sam ubedjen sve ove godine da smo jedini Vraneši iz Glisnice. Bilo bi lepo da stupimo u kontakt.

  8. Vojislav Ananić

    VRANEŠ (p), prezime vlaškog roda svojevremeno nastanjenog u Hercegovini. Vraneši se, u istorijskim izvorima. pominju u drugoj polovini 15. vijeka. Najčešće se pominje vlastetin Herak Vraneš koji se nalazio na čelu “državine nastale spajanjem Trebinja i Popova”. O H. Vranešu ima dosta podataka u istorijskoj literaturi, često i kontroverznih. Korać, na primjer. tvrdi da Herak Vraneš nije rođen ni u Trebinju niti u Popovu, a B. Zlatar ga ubraja među najpoznatije hrišćane spahije u trebinjskom kraju čiji je timar obuhvatao “više sela u nahijama Trebinje i Popovo…” (125:33- 39: 284:98).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  9. Sanja

    Zovem se Sanja Vranes od oca Vranes Novice iz Jugova kod Pljevalja.Njegov otac se zvao Novica Vranes,deda Savo,pradeda Vukic,cukundjed Petar.Slavimo Sv.Nikolu.pozdrav za sve Vranese…postoji vise prica od koga vodimo porijeklo ili od Drekalovica iz Kuca ili sa Ceva ili od Heraka Vranesa …nazalost ne postoji dovoljno pisanih tragova o tome.

    • Boris Vraneš

      Vraneš sam sa Gajina iz Gotovuše. Djed Borisav mi je pricao da smo iz Kuča došli u Jugovo. Njegov otac Milan (moj pradjed) i njegov brat Ratko prelaze iz Jugovo na Gajine , Mislim da im je Savo kog navodiš rođeni brat. Eto saznah iz tvog posta kako mi se zvao čukundjed i njegov otac.

      • Strahinja

        Pozdrav Borise 🙂 Ja sam iz Jugova. Milan, Ratko i Stevan su braća. Stevan ostao u Jugovu, Milan (mlađi) i Ratko (stariji) otišli na Gajine. Nisam siguran, ali mislim da je Savo (4.brat) otišao u Brvenicu. Njihov otac je bio Šćepan, kršten 1818. Šćepanov otac bio Sava, došao 1778. u Pljevlja ali ne znam odakle.

      • Sanja Vranes

        Postovani rodjace, moj pradjed Sava je bio jedino musko dijete,imao je pet sestara. Umro je mlad,nekih tridesetak godina.Od strica Milorada, koji je nazalost pokojni znam da su nam Vranesi sa Gajina i Kotorca najsvojatniji,mada Vranesa ima u jos nekoliko sela oko Pljevalja,velika smo familija. Pokusacu da se raspitam za tvog pretka Savu i njegovog oca,nadam se da neko nesto zna.Lijep pozdrav.

  10. Boris Vraneš

    Vraneš sam sa Gajina iz Gotovuše. Djed Borisav mi je pricao da smo iz Kuča došli u Jugovo. Njegov otac Milan (moj pradjed) i njegov brat Ratko prelaze iz Jugovo na Gajine , Mislim da im je Savo kog navodiš rođeni brat. Eto saznah iz tvog posta kako mi se zvao čukundjed i njegov otac.

    • Teodora Vraneš

      Zdravo striko ne znam da li me poznajes ja sam cerka Stanimira Vraneša znate ga kao Stanišu,deda mi je Jevto a pradeda Stijepo,rodjeni brat tvoga dede Borisava. Volela bih da se upoznamo.

      • Strahinja

        Zdravo Teodora! Ako pročitaš moj odgovor Borisu viđećeš da smo od istih. Moj đed je najstariji od svoje braće pa se prvi oženio, isto tako i prađed, i čukuđed i navrđed (Stevan). Moj kurđel (ne znam šta vama dođe) nam je zajednički, Šćepan. Oooo koji Vraneši! 🙂 I kod nas u Jugovu su stari pričali da su od Drekalovića došli zbog osvete.