Порекло презимена Вранеш Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Вранеш

Порекло презимена Вранеш

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (11)

 • Vesna Jeremic

  Породица Вранеш из које потиче моја мајка, родом је из Лике, село Тужевић, општина Оточац (односно у неко време, административно, Бриње). Слава је Свети Јован Крститељ (20. јануар). По неком непровереном предању, даље порекло води из крајева Црне Горе или тромеђе Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије, одакле су кренули у сеобу, повлачећи се пред Турцима и у потрази за бољим животом.

  Одговори
 • Maja Mišić

  Moja baka po mami je iz iste porodice Vraneš iz mesta Tužević, kod Brinja. Pred kraj leta 1944. su prebegli u Vojvodinu, pretežno u Bački Brestovac. Takodje im je krsna slava Sv. Jovan Krstitelj.

  Одговори
 • Vesna Jeremić

  Porodica moje majke (preživeli članovi) takođe je kolonizovana u Vojvodinu, Bački Brestovac, po završetku drugog svetskog rata. Ne znam da li je kolonizovano više porodica sa tim prezimenom, nije isključeno. Nosilac kolonizacije ispred porodice moje majke bio je njen deda, a moj pradeda Rade Vraneš.

  Одговори
 • Aleksandar Stojanović.

  Moj deda po majci je Đuro Vraneš od oca Rada kuća Simića u Tuževiću. Imao braću Branka, Uroša i Iliju i sestru Maru. Uroš i Ilija poginuli u ratu. Preživeli su izbegli za B Brestovac. U sept. 2016 bio u Tuževiću i prvi put video ono šta je ostalo od imanja pradede. Trenutno tamo živi nekoliko Vraneša i to uglavnom leti.

  Одговори
  • Vesna Jeremić

   Dragi Aleksandre,

   ponekad ispratim komentare na ovom sajtu i naišla sam na tvoj komentar. Zaključila sam ko si i čiji si sin, pa premda se ne poznajemo, mi smo rod, pa te ovim putem pozdravljam, kao i tvoju majku, koju poznajem, naravno. Tvoj deda po majci i moj deda po majci su bili rođena braća (Đuro i Uroš), a moja majka i tvoja majka – sestre od strica. Eto tako. Lepo je što si bio u Tuževiću i video pradedovsko imanje. Koreni su koreni. Srdačan pozdrav.

   Одговори
 • Vesna Jeremić

  P.S. Zaboravila sam da dodam u prethodnom komentaru da se sestra Uroša, Branka, Đure i Ilije Vraneš zvala Milka, a ne Mara i bila je divna žena, kao i tvoj deda Đuro. Branko je bio zatočenik na Golom Otoku i prerano umro, verovatno i zbog te činjenice, a o tome postoje podaci na netu. Sudbina ove porodice, nažalost, podseća na sudbine mnogih porodica iz tih krajeva u to vreme, ali je najvažnije od svega da postojimo mi, koji ih pamtimo i pominjemo.

  Одговори
  • velibor

   Pozdrav svima!Ja sam Velibor Vraneš,rođen u Slavonskoj Požegi u koju je iz Tuževića doselio moj pradeda Simeun(Simo)od oca Vladana i majke Jeke.Simo je imao tri sina Branko,Milan i Dušan i ćerku Mariju koja ’42 nestaje u Jasenovcu.Moj otac je Milan Dušanov živimo u Rumi,moj sin je Dušan i slavimo sv.Jovana Krstitelja i znamo da su rođaci u Bač.Brest.i to Simina rođena braća ili stričevići,pozdrav čujemo se rodbino.

   Одговори
 • Aleksandar Vraneš

  Pozdrav svima,

  mod deda se zvao Ratko Vranes, moj otac Djura, pradeda Djura. Slava Sv.Jovan 20.1.

  Одговори
 • Dejan Vraneš

  Rođen sam u Užicu, kao i moj otac Slobodan, Deda Slavko rodio se u Glisnici kod Pljevalja i posle rata se preselio u Užice. Slavkov rođeni brat Mirko preselio se iz Glisnice u Beograd, kao i njihov stric Danilo. Zanimljivo jedino mi slavimo Sv. Nikolu. Nažalost nikada nisam bio u Glisnici.

  Одговори
  • Dejan Vraneš

   Pozdrav za imenjaka i prezimenjaka. I ja se zovem Dejan Vraneš, Moj otac Radovan je iz Glisnice kod Pljevalja, odakle je došao u Beograd, gde sam ja rodjen. Isto slavimo Svetog Nikolu.Bio sam ubedjen sve ove godine da smo jedini Vraneši iz Glisnice. Bilo bi lepo da stupimo u kontakt.

   Одговори
 • Војислав Ананић

  ВРАНЕШ (п), презиме влашког рода својевремено настањеног у Херцеговини. Вранеши се, у историјским изворима. помињу у другој половини 15. вијека. Најчешће се помиње властетин Херак Вранеш који се налазио на челу „државине настале спајањем Требиња и Попова“. О Х. Вранешу има доста података у историјској литератури, често и контроверзних. Кораћ, на примјер. тврди да Херак Вранеш није рођен ни у Требињу нити у Попову, а Б. Златар га убраја међу најпознатије хришћане спахије у требињском крају чији је тимар обухватао „више села у нахијама Требиње и Попово…“ (125:33- 39: 284:98).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top