Порекло презимена Вранеш Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Вранеш

Порекло презимена Вранеш

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (12)

 • Vesna Jeremic

  Породица Вранеш из које потиче моја мајка, родом је из Лике, село Тужевић, општина Оточац (односно у неко време, административно, Бриње). Слава је Свети Јован Крститељ (20. јануар). По неком непровереном предању, даље порекло води из крајева Црне Горе или тромеђе Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије, одакле су кренули у сеобу, повлачећи се пред Турцима и у потрази за бољим животом.

  Одговори
 • Maja Mišić

  Moja baka po mami je iz iste porodice Vraneš iz mesta Tužević, kod Brinja. Pred kraj leta 1944. su prebegli u Vojvodinu, pretežno u Bački Brestovac. Takodje im je krsna slava Sv. Jovan Krstitelj.

  Одговори
 • Vesna Jeremić

  Porodica moje majke (preživeli članovi) takođe je kolonizovana u Vojvodinu, Bački Brestovac, po završetku drugog svetskog rata. Ne znam da li je kolonizovano više porodica sa tim prezimenom, nije isključeno. Nosilac kolonizacije ispred porodice moje majke bio je njen deda, a moj pradeda Rade Vraneš.

  Одговори
 • Aleksandar Stojanović.

  Moj deda po majci je Đuro Vraneš od oca Rada kuća Simića u Tuževiću. Imao braću Branka, Uroša i Iliju i sestru Maru. Uroš i Ilija poginuli u ratu. Preživeli su izbegli za B Brestovac. U sept. 2016 bio u Tuževiću i prvi put video ono šta je ostalo od imanja pradede. Trenutno tamo živi nekoliko Vraneša i to uglavnom leti.

  Одговори
  • Vesna Jeremić

   Dragi Aleksandre,

   ponekad ispratim komentare na ovom sajtu i naišla sam na tvoj komentar. Zaključila sam ko si i čiji si sin, pa premda se ne poznajemo, mi smo rod, pa te ovim putem pozdravljam, kao i tvoju majku, koju poznajem, naravno. Tvoj deda po majci i moj deda po majci su bili rođena braća (Đuro i Uroš), a moja majka i tvoja majka – sestre od strica. Eto tako. Lepo je što si bio u Tuževiću i video pradedovsko imanje. Koreni su koreni. Srdačan pozdrav.

   Одговори
 • Vesna Jeremić

  P.S. Zaboravila sam da dodam u prethodnom komentaru da se sestra Uroša, Branka, Đure i Ilije Vraneš zvala Milka, a ne Mara i bila je divna žena, kao i tvoj deda Đuro. Branko je bio zatočenik na Golom Otoku i prerano umro, verovatno i zbog te činjenice, a o tome postoje podaci na netu. Sudbina ove porodice, nažalost, podseća na sudbine mnogih porodica iz tih krajeva u to vreme, ali je najvažnije od svega da postojimo mi, koji ih pamtimo i pominjemo.

  Одговори
  • velibor

   Pozdrav svima!Ja sam Velibor Vraneš,rođen u Slavonskoj Požegi u koju je iz Tuževića doselio moj pradeda Simeun(Simo)od oca Vladana i majke Jeke.Simo je imao tri sina Branko,Milan i Dušan i ćerku Mariju koja ’42 nestaje u Jasenovcu.Moj otac je Milan Dušanov živimo u Rumi,moj sin je Dušan i slavimo sv.Jovana Krstitelja i znamo da su rođaci u Bač.Brest.i to Simina rođena braća ili stričevići,pozdrav čujemo se rodbino.

   Одговори
 • Aleksandar Vraneš

  Pozdrav svima,

  mod deda se zvao Ratko Vranes, moj otac Djura, pradeda Djura. Slava Sv.Jovan 20.1.

  Одговори
 • Dejan Vraneš

  Rođen sam u Užicu, kao i moj otac Slobodan, Deda Slavko rodio se u Glisnici kod Pljevalja i posle rata se preselio u Užice. Slavkov rođeni brat Mirko preselio se iz Glisnice u Beograd, kao i njihov stric Danilo. Zanimljivo jedino mi slavimo Sv. Nikolu. Nažalost nikada nisam bio u Glisnici.

  Одговори
  • Dejan Vraneš

   Pozdrav za imenjaka i prezimenjaka. I ja se zovem Dejan Vraneš, Moj otac Radovan je iz Glisnice kod Pljevalja, odakle je došao u Beograd, gde sam ja rodjen. Isto slavimo Svetog Nikolu.Bio sam ubedjen sve ove godine da smo jedini Vraneši iz Glisnice. Bilo bi lepo da stupimo u kontakt.

   Одговори
 • Војислав Ананић

  ВРАНЕШ (п), презиме влашког рода својевремено настањеног у Херцеговини. Вранеши се, у историјским изворима. помињу у другој половини 15. вијека. Најчешће се помиње властетин Херак Вранеш који се налазио на челу „државине настале спајањем Требиња и Попова“. О Х. Вранешу има доста података у историјској литератури, често и контроверзних. Кораћ, на примјер. тврди да Херак Вранеш није рођен ни у Требињу нити у Попову, а Б. Златар га убраја међу најпознатије хришћане спахије у требињском крају чији је тимар обухватао „више села у нахијама Требиње и Попово…“ (125:33- 39: 284:98).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Sanja

  Zovem se Sanja Vranes od oca Vranes Novice iz Jugova kod Pljevalja.Njegov otac se zvao Novica Vranes,deda Savo,pradeda Vukic,cukundjed Petar.Slavimo Sv.Nikolu.pozdrav za sve Vranese…postoji vise prica od koga vodimo porijeklo ili od Drekalovica iz Kuca ili sa Ceva ili od Heraka Vranesa …nazalost ne postoji dovoljno pisanih tragova o tome.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top