Порекло презимена Врачар

15. фебруар 2012.

коментара: 25

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (25)

Одговорите

25 коментара

  1. Nemanja Djalamic

    Vracar prezime se pojavljuje u okolini Mrkonjic Grada u Bosni tacnije u mestu Kljuc.

    • Милорад Богдановић

      А Немања, коју славу славе ти Врачари?

      Врачара има још.
      У Нишевићима код Омарске славе Јовањдан и Никољдан.
      У парохији Драгељи код Градишке славе Ђурђевдан као и Никољдан у парохији Гашинци и Бијаковац. Никољдан још славе у парохији Бочац и Дервента.

      Ово је препис из Шематизма митрополије дабробосанске за 1882 годину.

  2. darko

    Ово презиме је бројно у општини Рибник (некад Кључ) крсну славу коју славимо су Часне вериге Св. апостола Петра 29.01. По сазнањима највјероватније да смо на ове просторе дошли из Лике (Медак, Крушковац) мислим да имамо везе са овим Врачарима из Нишевића. Племе се разилазило прилком сеобе из Лике. На гробљима у Рибнику налазе се упокојени са годинама смрти око 1850. год. на крастовима. позд.

    • Биљана

      Поздрав Дарко. Мислим да се ми познајемо, штавише, да смо родбина 🙂
      Моја мајка је Брачар и из Горњег Рибника је.

      • darko

        Поздрав Биљана, могуће је незнам ти презиме. Ја имам некакав прилично добар папир породичног стабла Врачара из Рибника и Црквена дао ми Душан Врачар из Батајнице. Ту су приказана 4. брата Илија, Симо, Шпиро и Лука. По родослову дођу ми чукунчукун дједови. Приказани су мушки потомци прилично добро и за Илију чији сам потомак има чак и гробно мјесто на Крндића брду са великим каменим крстом. Упокојио се 187x. неке године.

        • Биљана

          Не знам ја мајчину родбину тако добро. Дјед ми се звао Млађен Брачар из Г.Рибника. Он је имао још браћу; Мила, Јована, Душана, Гојка, Николу и Неђу. Крсна слава тих Врачара су Часне Вериге.
          Ајде ваљда нећемо чекати још годину дана да се чујемо 🙂

          • darko

            Јављам се Биљо, мислим да те знам ти си од Босе Млађенове кћерке, од истог смо племена овог Илије што сам га описивао. нисам те одавно видио. Поздрав јави ако шта треба

            • Биљана

              Јесте, ја сам Босина. Жао ми је што имамо само овај вид комуникације. Да не би било тако, ево ти мејл адреса па пиши молим те [email protected]
              Вољела бих да некако ступимо у контакт. Надам се да ћеш видјети поруку убрзо 🙂

  3. Slobodan Vracar

    Moj otac Simo Vracar rodjen je u selu Crkveno opstina Ribnik BiH. 1924,Sa 16 godina odlazi u partizane pred ustaskim pokoljem.1943 ili 42 odlazi u SSSR na skolovanje za pilota koje i zavrsava u prvoj klasi posleratnih vojnih pilota skolovanih za vreme rata u SSSR. Sluzbu zavrsava 1970 ili 71 u Zemunu.Posle do smrti 1978 leti u poljoprivrednoj avijaciji. Mi slavimo Casne Verige Sv.Petra . Voleo bi da znam nesto vise o tome odakle su Vracari dosli u okolinu Ribnika,dali imaju neke veze saVracarima iz okoline Pive ili sa ovima iz Like. Pozdrav

    • darko

      поздрав Слободане, ја сам из Рибника, мој отац Мирко (надимак му Бућо) вас познаје, он ми је мало то напомињао да имамо везе с овим из Лике, у књиги Пива и Пивљани од Светозара Томића пише да има Врачара у Безујама да су од Гаговића, али такође наводи да постоје Врачари у Лици.

      • Davor Vracar

        Pozdrav svima.Kad smo kod Pive i Pivljana,ja sam prije dva ljeta isao tragom unazad i dosao licno do njih i upoznao ih.Njihovo selo je Bezuje.Trenutno ih ima u Podgorici i nekoliko porodica u Budvi.
        Rodjak od ovog koga sam upoznao je radio istrazivanje i rekao da su jedni Vracari ostali kod Nisa,a ostali presli u Bosnu i Liku.
        Spominje Ribnik,Bocac,Gradiska,Srbac i okolina Omarske….

  4. SLOBODAN -BOBO VRACAR

    Porijeklo BEZUJE PIVA po predanju doseljenici sa kosova u Beograd na Vracar.posle spaljivanja mostiju Svetog Save sele u Romanijski kraj a odatle se raseljavaju za Liku ,Crnu Goru a dio ih ostaje u bosni

  5. Милорад Богдановић

    За Жару од Рибника, сада Приједора.

    Једино се Врачари код Рибника спомињу 1882 године као слављеници Часни Верига.

    Тада, најбројнији су слављеници Никољдана код Бочца, Градишке и у селу Нишевићи код Приједора, гдје неки славе и Јовањдан.У парохији Драгељи код Градишке Врачари славе Ђурђевдан.

    Презиме Врач, слави Никољдан, и настањено је у Дервенти.

    Врачевићи славе Ђурђевдан и Никољдан. Први су настањени у Маглају, а ови други слављеници у Дугом Пољу код Дервенте и Смртићу код Прњавора.

    У Славонији 1898 године спомиње се презиме Врачар, Врач, Врачаревић, Врачарић и Врачевић.
    -Врачари славе Никољдан у Доњим Рајићима и парохији Пашијан код Гарешнице
    -Врач, Ђурћевдан у парохији Уљаник код Пакраца и Никољдан у парохији Вуковље
    -Врачаревићи, славе Ђурђевдан у Кукуњевцу код Пакраца
    -Врачарићи, у парохији Борова код Воћина славе Јовањдан
    -Врачевићи славе Аранђеловдан у парохији Рогољи и Суботска недалеко од Окучана.
    Овдје треба добро обратити пажњу, јер велики број Срба са простора између Сане и Укрине селио се преко Саве, од почетка 18 вијека на простор Славоније.

    На простору Лике, Кордуна и Баније, Брачари и Врачаревићи славе Никољдан, а Врачевићи Лазареву суботу.

    У Далмацији не спомиње се презиме Врачар, нити њему слична.
    Такође Јевто Дедијер у Херцеговини , нити Јован Ердељановић – Стара Црна Гора, не спомињу ово презиме.

    Значи, презиме Врачар и њему слична, од давнина су у торуглу Босна-Славонија- Лука и Банија.

  6. Slađana

    Pozdrav svim Vračarima!!
    Ja sam iz sela Niševići.
    Vračara u Niševićima ima 20 kuća,
    Većina slavi Nikoljdan, tri kuće slave Đurđevdan i tri Jovanjdan.
    Pradeda mi se zvao Simeun.
    Možete me pronaći na fb. Lijep pozdrav svima

  7. Zoran Vracar

    Od oca sam Nedjo Vracar, iz Ribnika rodjen 1925. godine, preminuo 2011. Dosao je u Beograd iz II svetskog rata i sluzio u vojsci. U Ribniku imam i strica Vlado Vracar.

  8. ana vračar

    Ana, udana Vračar, mene vruće zanima porijeklo obitelji Vračar.Moj suprug je iz Kruškovca, općina Gospić.U Gospiću je išao u gimnaziju….i nitko se ne sjeća ni po kakvoj predaji da bi u bilo kakvim migracijama od nekuda došli, a morali su.No, po nekim informacijama Vračara ima i u Bosni, centralnoj. Kako je mojoj svekrvi bilo prezime Kuprešanin – sigurno ima i nekakve veze s Kupresom., što svakako nije zanemarivo, budući da su njihovi roditelji iz istog sela. Ali, to nije sve.Po svjedočenju jedne osobe iz Boke, Vračara ima i u Boki, danas Crnoj Gori.Navodno jedan trgovac, “koji je doduše bio katolik, bio vrlo”duševan,” svima im je davao na dug”(citat završen!) Priča seže u vrijeme do i oko polovice dvadesetog stoljeća, vjerojatno i ranije.Meni je posebno značajno što svi ti ljudi govore vrlo standardno književni hrvatski. Dakle, ja vjerujem u priču da su od šesnaestog stoljeća krenuli iz Crne gore prema sjeveru, dio ostao u Bosni, dio nastavio prema zapadu, zastao u Lici. Prvi puta se spominju na Ličkom polu u 17. stoljeću.. Srdačno, Ana Vračar, Zagreb

  9. Dragan Vracar

    postovana Ana,

    Vrlo zanimljiv tekst, moj otac je Nikola(Milana) Vracar i rodjen je u Kruskovcu a njegova majka se prezivala Kupresanin. Uzevsi u obzir vase pisanje sigurno smo familija…

    Eto mozda saznamo nesto sto do sada nismo znali o svom poreklu..

    pozdrav, Dragan Vracar

  10. Dragan Vracar

    A sto se tice mojih saznanja stvari stoj ovako….

    Sto se tice stare Jugoslavije maticno staniste Vracara je Kruskovac (Lika), Kljuc (BiH), Niksic ( Crna Gora). Koliko sam ja uspeo da saznam svi sa tim prezimenom poticu iz jednog od ova tri mesta. Inace prapostojbina im je Stara Hercegovina pa su neki ostali u Niksicu a neki kao vojnici Marije Terezije imigrirali da brane tadasnje granice Austrougarske od turaka i ostali na tromedji…

    Dragan Vracar