Горданић

15. фебруара 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. Cvetin

  Моје име је Цветин Горданић син Марков. Рођен 07.02.1950. године у Новом Селу , град Лозница, Република Србија. Живим већ 48 година у БиХ у граду Добоју, по занимању мр и дипломирни грађевински инжењер. сада у пензији
  Мој отац Марко Горданић је син Вићентија рођен у Новом Селу , град Лозница 1904. године.
  Моја мајка Драгиња дјевојачки Стејић , рођена 1903. године у Салашу Црнобарском , општина Богатић, Република Србија.
  Мој деда Вићентије рођен 1867. године такође у Новом Селу.
  Његов отац Стеван нема података о рођењу.
  Преам подацима магистрата у Шапцу породица Горданић је у попису 1863. године евидентирана у Новом Селу.
  Према усменом предању порекло је из Црне Горе и потичу из племена Пипери. Учитељ Вучић Јојић који је учитељевао од 1950. године у селу је потврдио да је порекло из Црне Горе и да постоје фамилије којеславе исту славу. Брат Горданић Живко је служио војску у Дебру Македонија и упознао је војника који је имао исто име и презиме као он. Тај је био из Црне Горе негдје подручје Андријевице и (Ивангарада) Берана.
  Крсна слава је Ђурђевдан 06. маја, а друга је сеоска слава Спасовдан.
  Познате личности су Остоја Горданић-Балкански академски сликар и вајар , затим Др. проф. Војин Горданић, експерт за геологију стјенских маса , објављује научне радове учествује на семинарима.
  Породице Горданић живе у једној улици у Новом Селу која се називала Горданића сокак и у сеоском жаргони Сврачијак. Један дио породице живи уз магистрални пут М-4.
  Постоји још једна спсецифичност да са једне стране улице живе нГорданићи тзв “бели” Горданићи који славе Ђурђевдан , а са друге стране тзв “црни” Горданићи који славе другу славу Мратиндан. према причама један од Горданића се вјероватно “удао” тзв “уљез” у другу фамилији задржао презиме и преузео славу куће у коју је дошао. Међу Горданићима обе групе не постоји крвно сродство, али се међусобно не удају и жене и сматрају се рођацима са поштивањем једих према другима као блиски род.
  У Беликом рату 1914. године су пуно чланова Горданића је убијено , а другом светском рату су такође убијани заробљавани и вођени у Затвор у Бања Луку и логор Јасеновац. У Хрватској имаједна породица Горданић код Славонске Пожеге насеље Кула који су верификовани као Хрвати. порекло је непознато.
  Хрватски пучки писац Иван Матко у свом роману “Тајна или љубав сељакиње и властелина ” помиње Аурелија племенитог Горданића као миљеника грофице Бурати у Загребу.
  Презиме Горданић се проширило по Европи и Свету.
  Толико сам успео прикупити података.

 2. slobodan

  ja sam slobodan gordanic od oca stojana i dede milorada gordanica (1923/1988). zivim u novom sadu gde sam i rodjen. koliko znam iz knjige U KOLU ZAJEDNISTVA iznosi se podatak da su gordanici dosli u novo selo kod loznice iz crne gore.