Poreklo prezimena Gligorić

15. februar 2012.

komentara: 22

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (22)

Odgovorite

22 komentara

  1. Vojislav Ananić

    GLIGORIĆ (p), u Dračevu (Popovo). U izvoru im nije zabilježeno njihovo porijeklo, ali sudeći po slavi (Lučindan) izgleda da su Gligići koje Dedijer pominje u Dračevu i Gligorići koje navodi Filipović jedna porodica (84:173). Gligorići se pominju u Eminovu Selu (Duvno), gdje su “u davna vremena” doselili iz Crne Gore. Slave Ilindan (59:316)”

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Milan

    Moje poreklo je iz crne gore…zbog najezde turaka Odlaze u hercegovinu a dalji put oh vodi Prema banja Luci I Prema Ljuboviji…to mi je deda rekao…posle toga neki su odlazili Prema loznici u macvu pocerinu vojvodinu……..a I’ma Nas I u americi… GLIGORIC

    • Ivanka-Vidovdan

      Moj deda je iz Pakovca kod Loznice. Tu je bila samo jedna porodica, moj pradeda koji je imao dva sina, Živan-moj deda i Ilija, njegov brat. Moj deda je imao samo jednog siva, mog oca Vukosav, a deda Ilija je imao devet sinova. Mi smo sa preselili u Banju Koviljaču pedesetih godina prošlog veka kao i njegov brat od strica čika Pera Gligorić. U Koviljači je u to vreme bila još jedna porodica Gligorić, ali nismo pronašli da imamo rodninsku vezu. Slavimo Đurđic, 16.novembar. Javite se Gligorići, posebno koji slave Setog Georgia. Ima nas po celom svetu…

  3. Saša

    Gligorić selo Rumska kod Šapca slava sv Nikola… jel zna neko za poreklo?

    • Ljubomir

      Gligorici jedna od vecih familija iz sela Bradic kod Loznice, doseljavaju se za vreme velikih seoba, na prosturu male planine Iverak, da bi se kasnije spustali u polja, gde je sada centar sela. Svi slave Sv. Nikolu. Deo njih kasnije odlazi u Lesnicu Varos, Beograd itd svuda sirom zemlje i inostranstva.