Порекло презимена Глигорић

15. фебруар 2012.

коментара: 22

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (22)

Одговорите

22 коментара

  1. Фамилије-презимена Глигорић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Глигорић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих села.

    -Братачић
    -Остружањ
    -Оглађеновац
    -Осечина-1
    -Осечина-2
    -Осечина-3
    -Суводањ

  2. Ivica Gligoric

    Poreklom sam iz sela Brdarica kod Sapca,tu smo naseljeni bar nekih 150 godina a mozda i vise. Slavim sv.Petra( Petrovdan 12 jul) . O dakle smo dosli tacno neznam,po nekim predanjima,kazu iz Hercegovine.

  3. Фамилије-презимена Глигорић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    -Читлук
    -Љубовиђа
    -Рујевац
    -Постење

  4. Danilo Gligoric

    Ovo su informacije po predanju iz porodice: Davno, ne zna se kada, prebegli je jedna porodica Ivankovic iz Crne Gore u Bosnu,, najverovatnije zbog krvne osvete. Vremenom, tri sina (Bozo, Simo i Gligo) naselili su se na tri strane. Bozo oko Kupresa i od njega su nastali Bozinovici. Sima je naselio okolinu Livna i od njega su potekli Simici, a Gligo je naselio okolinu Duvna (danas gotovo cist etnicki grad Hrvata, Tomislavgrad). Gligo je tacnije bio u selu pored Duvna koje se zove Eminovo selo.Od njega su potekli Gligorici iz ovoga kraja. Posto je u ovim krajevima bilo manje Srba pravoslavaca, cesto su se porodice iz raznih srpskih sela orodile preko vencavanja (Bilanovici, Karan, Simici i dr.).Danas ovde gotovo da nema Srba, kuce su sravljene i obrasle drvecem i sibljem, kao i srpsko pravoslavno groblje gde su sahranjivani Gligorici. Sva srpska sela i Srbi pravoslavni iz ovih krajeva su doziveli slicnu sudbinu. Slavimo slavu Svetog Iliju (2. avgust)

  5. Danilo Gligoric

    Jos da se doda, po svedocenjima rodbine i familije, tokom Drugog svetskog rata, srpsko pravoslavno stanovnistvo iz citavog kraja je desetkovano, izuzetno brutalno. Medju stradalima je bilo i Gligorica.

  6. dragan

    Moji Gligorići su živeli u selu Oborci kod donjeg Vakufa. U toku drugog rata su neki od njih pobijeni od strane muslim.ustaša i u zbegu otišli ili kolonizovani posle rata u vojvodinu.Sirig,Žabalj,Futog…

  7. Svetlana

    Moji preci su polovinom 18-og veka dosli iz Zabara (Valjevski okrug) u selo Lipnica (Loznica),dosao je Gligorija i tako je nastalo prezime Gligorić.Mi smo jedna od prvih porodica koja se doselila u ovo selo i dalje zive generacije mojih predaka od 1939 do 1999.Takodje u knjizi o mom selu pise moje celo poreklo.Mnogi moji preci su bili u zarobljenistvu za vreme drugog svetskog rata i ucestvovali su za vreme prvog svetskog rata Dobrosav i Milutin Gligorić.Da ne duzim nasa krsna slava je Arandjelovdan.

  8. Svetlana

    Samo da se ispravim bila su tri brata Gligor,Marko i Ćirko.Gligorija tako izgovaraju moji dedovi ,i od njih trojice nastala su prezimena Marković,Ćirković i Gligorić.

  9. Nenad

    Moji slave Sv. Marka, a dosli su u okolinu Banje Luke oko 1880 Godine iz nekog sela između Gacka i Bileće. Tada je došao čukundjed Anto sa snovima Ostojom MIlom i ćerkom Gligorijom. Anto se nastanio u mjestu Jošavka tridesetak kilometara od Banje Luke a njegova tri strica sa svojim porodicama su otišli dalje ali mi nismo sigurni kuda.Da li je to samo priča da su Anto i njegovi stričevi pobili neke turke po hercegovini pa su zbog toga morali da se sele nismo sigurni. Jedino se zna da je Anto nastavio borbu sa turcima kada se nastanio u Jošavki gdje je i ubijen. Danas Antini potomci zive većinom na Laktaškoj Opštini. Ako neko ima inf neka mi javi [email protected]

  10. Vedran

    Ja sam iz Pridjela Donjeg sa planine Ozren kod Doboja i jedna smo od većinskih porodica u selu. Slavimo Djurdjevdan, 6. Maj. Predanje kaže da smo porijeklom iz Crne Gore, uostalom kao i većina ozrenskih porodica, te da smo se ovdje doselili prije nekoliko vijekova. Osim u Pridjelu, Gligorica ima u Boljanicu koji slave Simoljdan i u Vozuci koji slave Nikoljdan ali nam nisu rod. Gligorici u Doboju se nazalost uglavnom bave politikom i osim po tome nismo poznati po nečemu drugom 🙂

    • Јован

      Рођаче Ведране,драго ми је да те видим на овоме сајту 😂😂😂😂
      Кад већ се бавиш као и ја историјом,јел знаш ти шта о фамилији Стојановић,од које и ти и ја водимо порекло са бочних линија.
      Јави се кад прочиташ поруку 😀😀