Poreklo prezimena Garić

15. februar 2012.

komentara: 22

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (22)

Odgovorite

22 komentara

  1. mila

    po predanju moje babe koja se zvala desanka devojacko garic po crkvenim knjigama koje je upisivao pop rata u urosevcu govorila je da smo direktni potomci cara dusana

    • Tijana

      Postovana Mila, ono sto ja znam o poreklu porodice Garic je sledece – Doselili su se iz Hercegovine negde posle Kosovske bitke u Brskute pleme Bratonozici. Spominje se takodje mesto Seostica na Rudom Brdu u kojem su ziveli Strahinjici, Zivkovici i Garici. Garici su prvo bili Vucinici, zatim Kaludjerovici pa tek onda Garici.Iz Seostice se sele u Brskut(e) i slave Sv. Nikolu.
      Pronasla sam u delu “Bratonozici” dr Jovana Erdeljanovica da Bratonozici vuku poreklo od vladarske porodice Brankovic. U Braton.dolazi potomak Brankovica sa 4 sina i tu dobija petog pod imenom Brata. Brata je praunuk despota Djurdja Brankovica.
      Garica ima par porodica u Kosovskoj Mitrovici-jedna je moja. Pre toga su ziveli nekoliko generacija u Prizrenu a moj deda se preselio u K.M. Krsna slava nam je Sv. Andrej Prvozvani (13.decembar). Pozdrav!

    • Djina Garic

      Brankovica

    • Danijel

      Garici iz Crne Gore vode porijeklo iz Bratonožića mjesto Seoštica u Brskut su izvodili stoku ljeti gdje su se kasnije i preselili i sada tamo i žive .Garići su mi ujčevina i svi oni iz bratonožići slave slavu sv Nikola.Većina garića na kosova ako ne i svi sa kosova kao i Garići iz Srbije su rod sa Garićima iz Bratonožića ,izuzev Garica iz Bosne i Hrvatske koju nisu rod .

      • Djina

        Istina. Svi smo rod ko nosi poreklo iz Brskuta i sa ovima sa Kosova( Pec) ali malo dalji. Ne znam ta Hrv.i Bosnu, moguce bas dalji. Jer su se i oni moguce doselili iz Brskuta u te krajeve.

  2. Darko Garic

    Garici su poreklom oz Crne Gore,iz Brskuta,pored Podgorice.U XIX veku.su bili pripadnici Vojne Krajine.u Hrvatskoj.Dva srpska sela Strmen i Crkveni Bok ,su unistena tokom II sv, rata i tzv.’Oluje’.
    Slava ovih Garica je Sv. Stefan…

  3. Goran Garić

    Za Tijanu i Darka Jedino Garići iz Brskuta su Bratonožići, ostali koji se tako prezivaju nijesu naši rođaci. Vi ste nam jedino prezimenjaci, ali ne i rođaci. Vaš korijen trebate potražiti neđe drugo.

  4. Braca

    U svom putopisu “Kosovo” naš slavni pisac Branislav Nušić navodi i albanska plemena i kaže da između ostalih Garići potiču iz plemena Šalje?!?!???!
    Na koje se Gariće konkretno misli,ne znam,ako ko zna nek pojasni.

  5. Garić Branko

    Interesuje me poreklo mog prezimena i plemena. Moj otac Jovo, njegov otac Risto i Ristov otac Mik(h)ajlo i ja smo rođeni u današnjoj opštini Čelinac 10 km od Banjaluke prema Kotor Varošu. Za navedene pretke postoji Crkvena evidencija rođenja svakog ponaosob, ali prije toga nemam nikakva saznanja. Prema usmenom predanju na prostore oko Banjaluke moji preci su došli iz Sandžaka, a prije toga iz Kuča kod Nikšića, ali za to nemam nikakvih dokaza. Često sam sretao “prezimenjake” iz raznih delova Srbije i Crne Gore, ali osim prezimena nas ništa drugo ne povezuje. Krsna Slava moje porodice je Đurđevdan. Molim Vas da mi pošaljete sve podatke kojima raspolažete kako bih i sam istražio i, eventualno, utvrdio dalju prošlost moje familije, Zahvaljujem unapred na vremenu i trudu. S poštovanjem Branko (Jovo) Garić.

  6. Natasa

    Poreklo prezimena Gardjic iz Mogile Kosovske Vitine

  7. Garić Maksim

    Garići iz Brskuta tjst Bratonožići slave samo sv. Nikolu,ko ne slavi tu slavu je iz drugog plemena ili je imao neke mešavine

  8. Strahinja Savić

    Po rečima mog dede mi Garići smo poreklom iz herceg novog i plemena bjelopavlići ali zbog krvne osvete se selimo u Peć… Slavimo Sv. PETKU

  9. Bratonozic

    Majka proslavljenog srpskog kosarkasa Aleksandra Djordjevica je Garic, porijeklom iz Brskuta, pleme Bratonozici u Crnoj Gori.

  10. Maksim Garić

    Koliko ja znam, i pitanje je da li je tačno ovo što znam, Garići koji slave Svetog Nikolu su iz plemena Bratonožić u Brskutu- Crna Gora. Osnivač plemena Brato je praunuk Despota Đurađa Brankovića, a Garići su se prezivali Vučinići i Kaluđerovići i pobegli iz Brskuta za Kosovo. Sad’ se priča da su menjali prezimena i da su pobegli na Kosovo, skrivajući se od Turaka. Međutim, ja nisam sa Kosova nego iz zaseoka Glavoče kod manastira Studenice, pa se moj pradeda doselio iz Glavoča u Kraljevo gde ja živim danas. Mnogo se toga tu menjalo, ali prema nekim izvorima moj čukun-čukun deda Maksim (po kome sam i dobio ime) se doselio sa Kosova u zaseok Glavoče kod Studenice, takođe je priča da je i on bežao od Turaka tad’. Koliko je sve to tačno, ne znam, jer ništa nije jak izvor i voleo bih da saznam pravu istinu i da neki pravi Istoričar napiše knjigu koja je pouzdana. Ja slavim Svetog Nikolu, to me jedino drži da sam poreklom iz Bratonožića.