Порекло презимена Воркапић

14. фебруар 2012.

коментара: 38

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (38)

Одговорите

38 коментара

  1. Бојан Воркапић

    Поштовани, најпре вам изражавам посебну хвалу за овакав сабирачки посао коме приступате са акрибијом. Пошто сам и сам студирао (завршио сам иначе режију) етнологију, за оваква истраживања сам увек био грозничаво заинтересован.
    Мој отац и деда су рођени стицајем околности у Земуну, а мој прадеда Стеван је рођен у селу Воркапићи (некада општина Вргинмост) на Кордуну и то презиме је доминантно међу његовим житељима. Појављују се још по дединим сећањима, презимена Јарчов, Ћалић, Балтић и Ђурђевић, колико памтим. Крсна Слава је Свети Никола. А за само порекло презимена нисам нашао довољно уверљивих података. Заправо једино што сам сазнао јесте, из студије извесног зубара из источне Босне који се презивао Лазић, релативно студиозно и опсежно објашњење порекла његовог и још неких источнобосанских презимена од Воркапића. Ту се наводи и варијанта презимена присутна на подручју југоисточне Босне, чак и Херцеговине-Форкапић.
    Мој отац верује да је то уствари изворни облик а да је каснија верзија са ,,В” настала код исељеника у Војној крајини где су их Аустријанци пописали са знаком ,,V”(наше В) што у изговору одговара ,,Ф”. Дотични зубар даље налази језгро презимена у Херцеговини у селу Плана код Билеће. Међутим он још наводи да су ти Воркапићи несељени врло давно (14.век) као ситније племство чак са Косова? Јесу ли то тачни подаци или народна легенда? Презиме је изгледа једно од старијих српских, стога наведите ако можете његову етимолошку и праву географску генезу.

    Хвала унапред,
    Бојан Воркапић

    • Ljudmila

      Ja sam udata za unuka bake koja je od Vorkapića, pobegla pred ustašama sa detetom u naručju-moj svekar. Prema njihovim rečima prezime je sastavljeno od 2reči-tvoriti i kapa, to je ono što ja znam, pozdrav Vorkapićima

    • Suzana Svic

      Moja baka od moje majke MAMA JE JELENA VORKAPIC rodjena u selu VORKAPIC NA KORDUNU inace su Vorkapici poreklom sa Crne Gore iz plemena KUCA raseljeni pod Carnojevicima a kasnije doseljeno najvise po Vojvodini i nesto malo na Kosovu…Toliko znam Bojane Vorkapic o tom prezimenu inace i deda mi je iz istog sela VORKAPICI a prezime POPOVIC slsvili su KRSNU SLAVU BLAGOCASNE VERIGE A KRSNA SLAVA VORKAPICA JE SVETI NIKOLA.pozdrav za sve Vorkapice sirom sveta…

    • Predrag Vorkapić

      Poštovani Bojane, moji pokojni roditelji su takođe poreklom iz sela Vorkapić sa Korduna, a ja sam rođen u Vukovaru. U poslednjih godinu dana pokušavam da istražim poreklo Vorkapić sela i Vorkapića i imam izvesnih rezultata. Posedujem interesantne avio-foto snimke i topografske karte sela, pa ako si zainteresovan predlažem da uspostavimo kontakt. Pozdrav od Predraga.

      • Slavica Đurić

        Poštovani Predraže,ja samSlavica Đurić rođ. Vorkapić. Živim u Apatinu. Otac mi je rođen u selu Vorkapići ime mu je Stevan,a njegov otac,moj deda je bio Miloš Vorkapić (1900- 1972),koji je kasnije živeo i umro u selu Klokočevik u Slavpniji. Baka mi je umrla od tifusa za vreme 2. sv rata zvala se Ljubica Rajšić. Moji Vorkapići slave Svetog Nikolu. Još znam da je pored našeg imanja bio mlin ( čini mi se prezid ). Otac mi je umro 1987 , znam još da smo imali rođaka u Vukovaru.

        • Predrag

          Poreklo Vorkapića

          „U vezi Krasojevića su i Vorkapići. Verovatnoća je da je neki od Krasojevića ili sami Krasoje službovao na Kosovu, a posle u Zagorju (stari naziv za Srbiju zajedno sa Bosnom), verovatno u Lukovicama (danas pripadaju Gacku). Tada se javlja prezime VORKAPIĆ, a sve se zbilo pre turskih osvajanja. Vorkapići se javljaju kao moćni, bogati kneževi, a zvali su ih Kneževićima. Sa tim prezimenom sa porodicama Krasojevića su po padu Hercegovine pod Osmanlije od 1465-e do 1482-e godine odselili u Cuce (Stara Crna Gora). Posle su se jedni vratili u Hercegovinu kada se pretežno nazivaju Kresojevićima, a kasnije nastaju od njih Šarenci i druga bratstva od Šarenaca. Vorkapići se sreću prošlih vremena odseljeni u Vlaškovce kod Dubice (kod Austrougarske zvana Bosanska Dubica), kod Ogulina, Karlovca, Vrginmosta, Siska, kod Osijeka, Vukovara, Garešnice u Zagrebu i dalje. (Dubica se prvi put pominje 1197-e pa 1200-e godine i dalje.Vorkapići slave Svetoga Nikolu“.
          Vorkapići su većinom Srbi, najvećim delom iz okoline Gline, ali su često i Hrvati (iz okoline Ogulina). Razmerno najviše Vorkapića u proteklih sto godina rođeno je u Vorkapić Selu kraj Gline, gde se svaki drugi stanovnik prezivao Vorkapić. U Hrvatskoj danas živi oko šesto Vorkapića u oko 250 domaćinstava. Sredinom XIX veka bilo ih je približno 800, ali se njihov broj do danas smanjio čak za jednu trećinu. Glavni migracijski pravci Vorkapića u prošlom veku zabeleženi su iz Topuskog u Vukovar, te iz Josipdola i Plaškog u Rijeku.
          Vorkapići su prisutni u većini hrvatskih županija, u ukupno 60 opština i 83 naselja, pretežno u urbanim sredinama (62%). Danas ih najviše živi u Vukovaru (70), Topuskom kraj Gline (60), Zagrebu (50), Rijeci (50) i u Osijeku (45).
          U telefonskom imeniku Hrvatske postoje 162 Vorkapića. Prezime Vorkapić (uključujući: Vorkapich, Vorkapic) prisutno je u 14 država na tri kontinenta. Prezime “Vorkapic” nosi manji broj osoba u Njemačkoj, manji broj u Americi, te manji broj osoba u Kanadi. “Vorkapich” nosi oko 80 osoba u Americi.
          Vorkapići su pravoslavna porodica koja se spominje u selu Vlaškovci kod Bosanske Dubice 1882.godine; u Severinu (Slavonija) u XIX veku; u Hrvatskoj 1948, okolina Vrginmosta, Đakova, Osijeka, Karlovca, Ogulina, Vukovara, Siska i Garešnice. Prema etimologiji P.Skoka, ovo prezime je složeno od rumunskog predloga färä u značenju bez, i imenice kapa, po svom sadržaju spada u brojnu grupu u vezi sa ovim odevnim predmetom. Zanimljivo je da ovakav ili slični patronim nije zabeležen u rumunskom spisku imena ili reči, što znači da se naše prezime Vorkapić može tretirati kao jezički relikt Vlaha stočara.
          Većina srpskih prezimena prepoznatljiva je po sufiksu –ić. Sufiks-ić je slovenski deminutiv, čija je osnovna uloga u stvaranju patronima i matronima . Procenjuje se da se nekih dve trećine srpskih prezimena završava na -ić ili -vić. Razlike u prezimenima između Srba iz Srbije i Srba iz drugih krajeva su uglavnom u tome što su jedna formirale srpska vlast (u skladu sa narodnom tradicijom) dok su druge formirale strane vlasti. Veliki broj srpskih porodica nosi ista prezimena, iako uopšte nisu u međusobnom srodstvu.

          • Milan Vorkapić

            Ja sam Vorkapić iz okoline Ogulina i odgovorno tvrdim da Vaša tvrdnja da Hrvati često nose prezime Vorkapić, nije tačna. Ne postoji ni jedan Hrvat sa prezimenom Vorkapić pa vas molim da izmenite Vašu tvrdnju. Posedujem skromna znanja o prezimenima u mojem zavičaju pa sam bio slobodan da vam sugerišem izmenu.

          • Milan Vorkapić

            Ја сам Воркапић из околине Огулина и деценијама се бавим истраживањем презименима на овом подручју. Одговорно тврдим да је Ваша констатација о Воркапићима Хрватима нетачна. НЕ ПОСТОЈИ НИ ЈЕДАН ХРВАТ СА ПРЕЗИМЕНОМ ВОРКАПИЋ. Очито је да сте насјели хрватским форумима који својатају сва српска презимена (да не елаборирам зашто).

            • ilij

              Ja sam praunuk od mileta koji je sa svojom zenom naselio kutrovce moj pradeda je simo koji je posle rata otisao u vojvodinu mene zanima gde su tacno Kutarovci

        • Zlatko Postic

          Moji pok baba i djed su iz Vorkapic sela i svako leto sam tamo odlazio. Da, bio je mlin na reci Perni koji se zvao Prezid. Koliko se secam najbliza kuca tom mlinu je bila od izvesne pok Stane, a secam se kao dete da je pominjala Todora. To joj je verovatno bio muz

      • Vladimir Vorkapić

        Dragi Predraže,
        Da li je tebi bio otac Steva Vorkapić,od oca Miće i majke Ljubice? Da li imaš brata blizanca Nenada i brata po ocu Paju?

    • Predrag Vorkapić

      Sem navedenih prezimena u selu Vorkapići živeli su Kljajići, Bakići, Sokolovići, Ivoševići, Kosići, Ristovići i Oraščani.

  2. vojislav Ananić

    “U vezi Krasojevića su i Vorkapići. Vjerovatnoća je da je neki od Krasojevića ili sami Krasoje službovao na Kosovu, te onda činio posle u Zagorju (stari naziv za Srbiju zajedno sa Bosnom), vjerovatno u Lukovicama (danas pripadaju Gacku) kada se javlja prezime VORKAPIĆ, a sve se to zbilo prije turskih osvajanja. VORKAPIĆI se javljaju kao moćni, bogati i kneževi i zvali su ih Kneževićima. Sa tim prezimenom sa porodicama Krasojevića su po padu Hercegovine pod Osmanlije od 1465-e do 1482-e godine odselili u Cuce (Stara Crna Gora). Poslije su se jedni vratili u Hercegovinu kada se pretežno nazivaju Kresojevićima, a docnije nastaju od njih Šarenci i druga bratstva od Šarenaca…
    …VORKAPIĆI se sreću prošlih vremena odseljeni u Vlaškovce kod Dubice (kod austrougarednja zvana Bosanska Dubica), kod Ogulina, Karlovca, Vrginmosta, Siska, kod Osijeka, Vukovara, Garešnice u Zagrebu i dalje. (Dubica se prvi put pominje 1197-e pa 1200-e godine i dalje.
    VORKAPIĆI slave Svetoga Nikolu…”

    (iz knjige “SRBIJA”/ili ZAGORJE, stara srbska prezimena, seobe…/, druga knjiga, ZAGORJE, 2008.- stranica 472-ga), autor Petar Aškraba Zagorski, izdavačKnjiževni fond “Sveti Sava”, Pale, štampa “Mićo Sokolović”, Rogatica)

  3. dragan vorkapic

    Zovem se Dragan Vorkapic zivim u opstinskom mestu Plandiste deda je doseljen kao dobrovoljac u Mileticevo selo u istoj opstini po pricama iz okoline Ogulina plaskog troivrh slavimo Svetog Nikolu. Vise familija Vorkapica ima i u VELIKOJ Gredi u istoj opstini nismo u srodstvu.

  4. Neven Vorkapić

    Poštovanje svima,

    Evo da se javim Draganu, moj otac je rođen u selu Vorkapići u Trojvrhu i dan danas tamo živi, a i ja posjećujem to mjesto koliko god stignem. U ovom trenutku osim nas ima još samo 3 porodice Vorkapića koje vuku porijeklo iz toga sela. Jedni su odselili za Srbiju, a dvije su vremenom i ženidbama postale Hrvatima.

    Mene veoma zanima ova veza sa Krasojevićima, te postoje li negdje možda još detaljnije informacije o Vorkapićima iz toga doba. Potječemo li od nekoga Vorkape ili Forkape? Na koji način se prezime dovodi u vezi s Rumunjskim jezikom i riječima “fara cap”, što u prijevodu znači “bez glave”. Očev pokojni bratić je bio istoričar i jednom mi je pomenuo da je našao u nekoj crkvenoj knjizi ovu vezu sa Rumunjskim jezikom.

    Ako bilo tko ima još ikakve dodatne informacije, bio bih veoma zahvalan jer sam odlučio napraviti porodično stablo.

    Može me se kontaktirati na mail [email protected]

  5. Nikola Vorkapic

    Zovem se Nikola Vorkapic i rodjen sam u Beogradu,a trenutno zivim u Batajnici.Inace moj otac, deda i deina braca su u Batajnicu dosli 70 tih godina XX veka iz sela Vorkapic sa Korduna.Njihova kuca nalazi se i dan danas u centru sela u blizini skole.To je nekada bila kuca sa trgovinom, tako da na kuci i danas postoji natpis”TRGOVINA STOJAN S. VORKAPIC” ,koja nosi naziv po dedinom ocu Stojanu,a srednje slovo nosi po dedinom dedi Stevi Vorkapic.Pozdrav svim vorkapicima koji citaju ovo…:)

  6. Đuro Vorkapić

    Zovem se Đuro Vorkapić, zivim u jednom selu na Kordunu općina Vrginmost. U selu imaju dvije kuce Vorkapića u okolici je i Vorkapić selo gdje je vecina žitelja Vorkapić…

  7. Dragan

    Pozdrav. Ja sam Dragan Vorkapic, rodjen 92 u Glini, ziveo sam u selu Vorkapic do rata, i od kada sam izbjegao vise se nikad nisam vratio, ako Bog da docicu ovo ljeto u rodno mjesto, Trenutno zivim u Zemunu. Otac mi se zove Bogdan, stric Milorad, baba Ljubica, pokojni djed Petar.

  8. Goran Vorkapic

    Pozdrav.Zovem se Goran Vorkapic.Zivim u Futogu sa porodicom.Od pokojnog dede sam saznao da smo poreklom sa Korduna iz sela Vorkapic.Deda je rodjen u Sremu jer je i njegov otac navodno kao siroce dosao u Srem. Deda je ziveo u Irigu a rodjen je u Neradinu.I to je sve sto znam.Inace sam se bavio odbojkom profesionalno i nisam bas imao vremena da istrazujem.Ustvari i ne znam odakle bih krenuo.Pra deda se zvao Milan a deda Milenko.

  9. Petar Radojčić

    Moja majka je Vorkapić,iz Like,selo Vojnovac kod Ogulina,opština Plaški. Još nam stoji kuća popaljena na Božić 1942 godine.Po rečima mog dede,Mileta (1910.god) koji je imao naš rodoslov,pamti se neki Mile Vorkapić zvani Kubota,koji je bio čukundeda njegovog dede.Taj Kubota je bio vojnik-kapetan u Austriskoj vojsci i ratovao za Austriju u području Cazina,Velike Kladuše protiv poznatog Muje Hrnjice.Takođe bi trebali da smo u nekom rodu sa Mudracima i Kosanovićima…

    • Nemanja

      Pozdrav Petre
      Mislim da smo rodjaci
      Moj tada je iz Vojnovca / zaseok Vorkapic
      Prababa je Kosanocic a baba Mudric
      Ja sam rodjen u Ogulinu, u ratu se preselili za Beograd a ja sam sada u Londonu…
      Pored naše stare kuće je zidina o kojoj pricas bukvalno su zid do zida..

      Preko Kubote verovatno imamo porodični grb koji je u heraldi atičkom zavodu u austriji / dedin stric iz Amerike je nabavio taj grb i poslao nam kopiju.. tako da ako želiš možeš potražiti..
      Pozdrav

    • Nikola

      Poz ja sam Nikola Vorkapic kad spominjes tog kubotu moj zaseok u selu Vokapici se zove SKUBETE mozda ima veze sa kubotom 👍🏻sta mislis

  10. Milos Vorkapic

    Pozdrav. Zovem se Milos, rodjen sam u Vukovaru a 1997 smo odselili u Republiku Srpsku. moje poreklo je sa Korduna. pukusavam da napravim porodicno stablo pa ako mi moze neko pomoci neka mi se javi. moj otac je Branko a djed mi se zvao Slavko. djed je imo jos osmero brace i sestara a oni su se zvali Ilija, Stevo, Branko, Nikola, Milos, Evica, Dragica i Ljubica a njihovi roditelji su bili Petar i Marica. volio bi da dodjem do imena Petrovi brace i sestara injihove djece i unucadi. jos jednom zamoljavam ako mi neko moze pomoci da mi se javi.