Порекло презимена Вићентић

14. фебруар 2012.

коментара: 9

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Порекло фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    ВИЋЕНТИЋ

    -Дрен, прва половина 18. века, Милина у Јадру, Никољдан.
    -Бањани, друга половина 18. века, Колашин, Св. Ћирило.
    -Врело, друга половина 18. века, Горња Буковица у Подгорини, Лучиндан.
    -Трњаци, после 1827. године, Маркова Црква у Колубари, Никољдан.
    -Тулари, после 1827. године, Осат, Ђурђевдан, уљези у Лентиће.

  2. Aciko

    Poštovani,
    sa radošću se odazivam Vašem pozivu u nadi da ću uspeti da povežem deo porekla koji mi nedostaje. Prema saznanjima do kojih sam došao “Otac~1760” je iz Gornje Bukovice došao u Vrelo. Tu je imao dva sina :Đurađa~1780 i Vićentija~1790. Kažu da je Đurađ otišao u Crvenu Jabuku tamo se oženio u Đuriće, gde je radio kao drvoseča. Vićentije je ostao u Vrelu, na imanju koje slavi Đurđevdan a krsna slava mu je sv Luka(kao i svima nama dalje i danas) i ima dva sina: Đurađa~1820 i Savatija~1815.Savatije ima sina Vićentija~1835, dok njegov brat Đurađ ima sina Panteliju~1840. I njihove grane uspešno i sveobuhvatno pratim do danas.Cilj mi je da preciznije pronađem dokaze za sam početak mog istraživanja jer tu se pojavljuje dosta različitih naznaka ali ništa ne mogu dokazati.Knjiga “Sokolska nahija”, iako detaljna, samo mi daje pretpostavke i ništa više.Kažu moji stari da smo došli iz Crne Gore ali ništa više, tako da tu moram zastati.Nadu mi daju turski tefteri koje sada potražujem.
    Izvinjavam se zbog dužine teksta i želim Vam sve najbolje.
    Srdačan pozdrav,
    Aca Vićentić

  3. vicentic milenko

    Zivim u kostajniku opstina krupanj ima nas 5 kuca vicentica slavimo djurdjevdan moja deca su 7 koleno dotle sam saznao odakle smo doselili neznam 1854 mi je umro cukun pradeda dalje neznam ako neko zna vise o poreklu neka pise moji vicentici…pozdrav

  4. Peca

    Ja sam pronasao da su Vicentici iz Banjana dosli iz Kolasina oko 1780.Odvojili su se od Milica.Krsna slava nam je Sv. Cirilo i Metodije i potomci smo Stanise Radonjica.Pozdrav.

  5. Maja

    Moj pradeda je iz sela Tulari blizu Banjana i Vrela,slavimo Djurdjevdan.Ostalo je 2 kuce Vicentica u selu.Znam da ih ima dosta u Vrelu ali moji tvrde da mi nismo u srodstvu,mada nemaju nikakve cinjenice da to potkrepe. I ja sam cula price da poticemo iz Crne Gore. Volela bih da znam vise o nasem poreklu…

  6. Aciko

    Prema do sada pronađenim i obrađenim podacima, stvari stoje ovako:
    VIĆENTIĆI u Vrelu, su došli krajem 18. veka iz Gornje Bukovice u Podgorini od bratstva: Lazića i Jokića, a ovi od velikog bratstva KUĆANACA iz Suvodanja, sela u istoj oblasti.

    KUĆANCI su doseljeni u 17. veku iz okoline Nikšića. Došli preko Potarja u selo Veleši u Polimlju, a zatim u Kućane, selo u Starom Vlahu, a od njih su bratstva: Lazići, Jokići, Gligorići i Rakići, koji su od plemena Nikšića, čiji je rodonačelnik čuveni vojvoda Nikša (po njemu je grad Nikšić). Njegov otac je vojvoda Vladimir (Ilijan) Grbljanović iz Krtola u Grblju a majka je Jevrosima (Jefimija) Nemanjić, koja je ćerka župana Vukana Nemanjića začetnika loze Nemanjića i unuka Stefana Nemanje. Otac vojvode Vladimira (Ilijana) Grbljanovića je čuveni ban Ivaniš a koji je sin bana Milutina Grbljanovića. Svi slave Sv. Luku.

    PREZIME VIĆENTIĆ
    VIĆENTIĆ – potiče od grčkog ličnog imena „Vićentije”, a koje znači „pobednik”.
    Prezime Vićentić, kao i sva prezimena sa osnovom Vić – su stara srpska prezimena. Potiču od grčkog ličnog imena Vićentije (“pobednik”). Prezime Vićan je zabeleženo u Dubrovniku još u XIII veku.
    Konkretno prezime Vićentić, nastalo je krajem XVIII veka. Rodonačelnik je Vićentije iz Gornje Bukovice u Valjevskoj podgorini, koji se odvaja od svog plemena (bratstva), i dolazi u Vrelo kod Uba, gde zasniva svoju granu. Interesantno je primetiti da je prilikom odvajanja tradicionalno zadržao svoju krsnu slavu Sv. Luku, koju su njegovi preci verno prenosili od samog nastanka krsnih slava, od XII veka, iz prapostojbine Grblja u tadašnjem Humu (Hercegovina).

    Reference ću detaljnije dostaviti a za sada:
    sokolska nahija i antropogeografija valjevske tamnave od Lj. Pavlovića kao i “Potomci Nemanjića u srpskom rodu danas” od Božidar Kljajević,…