Порекло презимена Васић

14. фебруар 2012.

коментара: 69

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ВАСИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Васић (Видови)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Петровићи (Видовићи), Јасеница, Зворник, Република Српска /
У Роћевићу, општина Зворник, Јовановићи са славом Аврамијевдан, јесу од Васића из Јасенице

Један род са Гајићима / Видовићима, Лазаревићима (Стевиним), Милошевићима, Ракановићима / Петровићима, Лазаревићима (Илијиним) / Филиповићима

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Васић

Хаплогрупа: I2a DS род Г

Порекло: Доња Љубовиђа, Љубовија, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (69)

Одговорите

69 коментара

  1. Biljana

    Ja samVasić, ima nas kog Golupca nekoliko kuća(Braničevski tj.Požarevački okrug)slavimo svetog Đurđa.Po predanju došli smo iz Kosovske Kamenice, predak je bio kovač i pobio je Turke i prebegao za istočnu Srbiju.Kažu da su na Kosovo došli negde sa Cetinja,ako neko može da mi da još neku informaciju biću mu veoma zahvalna.

  2. Marijana

    Ja se takođe prezivam Vasić,drago mi je što imam takvo prezime…Vasića ima puno..Mi smo iz Kos.Kamenice..Slavimo svetog Nikolu..to je to..

  3. Lazar Vasić

    Da li se zna nesto o Vasicima iz sela Dankovice opstina Kursumlija? Krsna slava: Sveti Kozma i Damjan

  4. Војислав Ананић

    ВАСИЋ, у Срба раширено, код Хрвата врло ријетко презиме. Патроним од очева имена Васо. Има их настањених у шабачком, лозничком и панчевачком крају, те доста у средњој Славонији, Срему и Босни.
    Један забелак зове се Васићи у селима Стратинској (Бања Лука), Бранешка (Прњавор) и у Хргама (Маглај). Заселак Васићи постоји у подрињском селу Томаља, у селу Велики Поповац (Пожаревац), гдје се и један извор назива Васићки кладенац (25, XX, 603).
    Према томе, слиједи да су Васићи из Великог Дворишта (ушорени у насеље Васића поток), као и други њихови крајишки сродници, поријеклом из српског Подриња, највише из Мачве и околине Лознице. Славе Јовањдан.

  5. NEBOJSA VASIC

    Trazim poreklo mojih VASICA..u knj. LJUBE PAVLOVICA SOKOLSKA NAHIJA IZ 1905..OPISANI SU MOJI VASICI..BAJNA BASTA SELO PILICA-PRIDOLI…Познији су насељеници, после 1834. год:

    Васићи у Придолима, дошли у Стевановиће и међу њима се населили. Предак Васа био је из Колашина (5 к.; Ивањдан).OVO JE SVE TACNO I IMAM CEO RODOSLOM do mog navrhdede VASA KOJI JE DOSAO IZ KOLASINA POSLE 1834 I NASELIO SE U PRIDOLE BAJNA BASTA..IMAO JE DVA SINA PETRA MOG CUKUNDEDU I STEFANA.A PO PORODICNOM PREDANJU U KOLASINSKOM KRAJU UBILI SU NEKOG TURCINA I I VASA JE OTISAO IZ KOLASINA SA DVA MALOLETNA SINA PETROM I STEFANOM..PITANJE ZA UREDNIKA SAJTA?!…KAKO DA SAZNAM IZ KOG JE BRATSTVA I KOG JE CRNOGORSKOG PLEMENA MOJ NAVRHDEDA VASA DOSAO IZ KOLASINA..UNAPRED ZAHVALAN UREDNIKU I SVIMA KOJI SE BAVE ETNOGRAFIJOM..VELIKI POZDRAV VASKE..!!!

    • Milorad Vasic

      Pomaze Bog Nebojsa htjeo sam da pitam koju krsnu slavu imate vi vasici ? Moja je sveti Vasilije veliki 14 Januar.. moj djed se zvao Milorad njegov Otac Petar pa ilija i brat Risto i njihov Otac ponovo Petar.. mi dolazimo iz Republike Srpske iz jednog sela kod Modrice ako neko ista zna o nasem Porijeklu bio bi mnogo zahvalan..

  6. Јоксим

    Васке,
    Имам предлог да урадите ДНК тест у организацији Друштва српских родословаца. Тако се може доћи до сазнања из којег је црногорског брђанског племена дошао Ваш предак Васо. Можда је и другог поријекла?

  7. Јоксим

    Нисам мислио на неко конкретно порекло. ДНК тест ће потврдити или оборити предање које је забележио Љ. Павловић. Поздрав.

  8. Dana

    Dobar dan, moja baka se zvala Ljubica Vasic, njena familija je bila izgleda iz Sopota. Njen otac je bio Dragoljub Vasic, majka Danica Vasic, Otac Dragoljuba je bio Pavle Vasic a majka se zvala takodje Ljubica. Slava Sveti Nikola.

    Baka je uzela za muza moga dedu Dusana Surmu i posla drugog svetskog rata su se preselili u Cehoslavacku.

    Da-li mozda neko od vas potice iz porodicnog stabla Vasica iz Sopota (Kosmaja?)
    Hvala

  9. Мирослав

    Pozdrav, Zovem se Vasić Miroslav.Moj deda se takodje zvao Miroslav Vasic , on je rodjen u selu Banjevac kod Krupanja(Loznica,zapadna Srbija).Otac od mog dede zvao se Milan Vasic koji je za vreme drugog svecog rata odveden i streljan negde oko 1942/43.Moj pradeda Milan Vasic je imao 2 sina Miroslava i Sinišu i kćerke Cvetu, Belu,Milenu, Zorka i Novka….posle 1945 preselili su se u grad Loznica …Slavimo slavu sv.arhangela Mihaila—Arandjelovdan…..Zamolio bi bilo koga iz sela Banjevac i okoline koji znaju ili su poznavali nekog od Vasica koji su ziveli u selu Banjevac kod Krupnja……..unapred .Hvala…….Moj e mail je [email protected]

  10. Vul

    Nešto informacija o Vasićima iz Balajnca selo u okolini Niša slave Mitrovdan pozdrav