Poreklo prezimena Višić

14. februar 2012.

komentara: 4

Prezime Višić, kako piše naš saradnik iz Beograda Aleksa Višić, potiče iz Hercegovine. Dopis g. Višića objavljujemo u celini:

Na osnovu istraživnja prof. N. Erića, koji je radio rodoslov za nekog Višića iz Valjevske Mionice, poreklo ovog prezimena je iz Hercegovine ( šira okolina Stoca). Pravo prezime je bilo Višnjić. Negde 1400. i neke godine gubi se slovo “nj”, a pravi razlog se ne zna. Te iste godine dolazi do raseljavanja Višića u dva pravca. Jedan ogranak ide ka Srbiji i zaposedaju područje Valjevske Mionice, a drugi se kreće ka zapadu gde se prvo naseljavaju na Neretvi kod Mostara (mala varošica koja i danas postoji, zove se Višići) . Odatle se jedan ogranak odvaja desno prema Šipovu, a ostatak nastavlja kretanje uz more. Usput su se nastanjivali pa ih ima u okolini Drniša, Šibenika, a zadnja tačka dokle su stigli Višići je Karin.

Kasnije su se iz Karina naseljavali u Ravne Kotare (Smoković, Kašić, Islam grčki, Biljane), Benkovac , a iz Smokovića jedan Višić odlazi na otok Ugljan tako da ih danas i tamo ima. Zadarski Višići uglavnom poreklo vuku iz Karina. Višići iz Karina i Ravnih Kotara ostali su pravoslavci i slava im je sv.Nikola. Prema popisu iz 1709. god. u Karinu između ostalih postoji prezime Višić i pretpostavlja se da su se tu nastanili tokom 1600. god.

POZNATI:

KRSNA SLAVA: Sv. Nikola

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. stevan višić

    To je jedna varianta, Ima i varianta da smo iz Risna. Ja sam u jednoj austo-ugarskoj knjizi našao i grb Višića.

  2. Milorad Bogdanović

    U knjizi prof. Novaka Mandića Stude, SRPSKE PORODICE VOJVODSTVA SVETOG SAVE, Gacko 2000, str 347-348 piše:
    Prezime Višić spominje se 10.11.1442 godine kao Ceničani. Dubrovački izvori pominju Radoja Višća iz Cernice koga je optužio Nkola Jonović, pojasar, zato što ga je opljačkao na putu iz Cernice uz Kameno brdo: (Lam.de for. XVI, fol.55, 10.XI 1442).
    Kasnije se spominje Radiša Višić koji se obavezuje na isplatu 46 perpera Radosavu Bogavčiću (Deb. not. XXII, fol. 57, 7.XII 1444).
    Ovdje se takođe spominje i prezime Višnjić 1374 godine.

    Prezime Višić spominje se 1882 godine u parohijama mitropolije dabrobosanske samo u s/z dijelu Republike Srpske, koji slave Jovanjdan u parohiji Mirkovac i Nožičko (Prnjavor),Nikoljdan u parohiji Piskavica (Banjaluka) i u parohiji Omarska (Prijedor) slave Đurđevdan.

  3. grozdana višić

    Pozdrav javljam vam se iz Slovenije točno iz Ljubljane ,pošto me puno zanima naše porijeklo i prezivam se Višić a moji su roditelji iz Hrvatskog zagorja mjesto Cvetlin pa me baš zanima kako se to prezime našlo baš tamo pošto vidim da su se puno raseljavali ali najviše uz more i po Hercegovini !

    Puno hvala !

  4. Višić

    Ima par porodica Višić u zapadno-bačkom okrugu u Vojvodini (Srbija).
    Pravoslavci, krsna slava Miholjdan